In secolul XXI, mitul barbatilor atotputernici si excelenti leaderi in afaceri a inceput sa se clatine treptat-trepat, afacerile si domeniile de activitate mai “dure” incetand a mai constitui un teritoriu dedicat exclusiv barbatilor.
In secolul XXI, mitul barbatilor atotputernici si excelenti leaderi in afaceri a inceput sa se clatine treptat-trepat, afacerile si domeniile de activitate mai “dure” incetand a mai constitui un teritoriu dedicat exclusiv barbatilor. Femeile au dovedit ca sunt la fel de capabile ca si barbatii! Au dovedit ca se descurca cu brio in pozitii de manageri, conduc afaceri de milioane de dolari, gestioneaza bugete, coordoneaza echipe si au in subordine chiar angajati... barbati. Si cu toate acestea, inca exista idei preconcepute in ambele tabere. Un sondaj de opinie realizat in Romania de Fundatia pentru o Societate Deschisa in 2000 releva faptul ca mai mult de jumatate dintre romani cred ca cele doua sexe sunt la fel de capabile in functii de conducere si ca implicarea femeilor in afaceri ar putea influenta pozitiv acest domeniu. Si totusi... 65% dintre barbatii romani se tem de concurenta femeilor atunci cand vine vorba despre leadership sau functii de conducere. Care este cheia succesului pentru fiecare dintre cele doua sexe? Care sunt punctele forte ale femeilor care lipsesc barbatilor si viceversa?

Studii efectuate au demonstrat ca femeile au stiluri de leadership diferite de ale barbatilor si cu toate acestea, ele pot da dovada de un grad de eficienta egal. Femeile au tendinta de a adopta un stil mai democratic, in timp ce barbatii au un stil mai autoritar de conducere pe care incerca sa si-l impuna asupra celor din jur. Tot studiile releva faptul ca angajatii apreciaza mai mult spiritul autoritar decat pe cel democratic deoarece il asociaza cu ideea de putere si de tenacitate. Diplomatia si subtilitatea de care femeile dau dovada in leadership nu ajuta foarte mult in acest sens. S-a demonstrat prin studii de caz ca barbatii, prin insasi natura lor, impun mai mult respect subordonatilor decat femeile. Exista de asemenea pareri conform carora femeile leader mizeaza mai mult decat barbatii pe stabilitate si siguranta, in momente de importanta cruciala pentru viitorul companiei acestea ezitand sa riste.

Femeilor nu le place sa ia decizii cu un factor de risc ridicat, in timp ce barbatii au tendinta de a “ochi” exact acele oportunitati care presupun asumarea de riscuri. Femeile prin natura lor au tendinta de nu-si promova acele calitati care le da valoarea de leader, in schimb ce barbatii stiu sa profite de imprejurari pentru a-si pune in valoare capacitatile. Barbatii au o abilitate innascuta de a sti cand si cum sa profite de acele trasaturile de caracter care ii avantajeaza intr-o anumita circumstanta si nu ezita sa le foloseasca. Intr-un studiu de caz al CPE (Centrul Parteneriat pentru Egalitate) se arata ca femeile in pozitii de top evita sa li se atribuie titulatura de leader, optand pentru denumiri mai putin formale. “Coordonator” sau “facilitator” si nu “leader” sunt cuvintele preferate de acestea. Studiul mai precizeaza ca femeile accepta cu mai multa usurinta pozitia de leader informal decat de leader oficial. Ele prefera sa coordoneze echipe si oameni nu de pe scena, ci din spatele ei.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  Sheraton Bucharest Hotel propune brunch-ul de Paște sub conceptul The Art of Gathering PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri