E si Julia Roberts ca noi toate?, se intreaba retoric editorialista de la Forbes, Caroline Howard. Va mirati probabil: De unde pana unde aceasta intrebare si de ce ar fi interesata o editorialista Forbes de lumea vedetelor, in special de Julia Roberts? Ei bine, raspunsul simplu este acesta: Julia Roberts este mama.

Una dintre cele mai importante carti ale ultimului deceniu (absolut necunoscuta la noi din pacate), “The Price of Motherhood” (Pretul maternitatii) de Ann Crittenden, arata ca, desi femeile au fost eliberate, mamele sufera inca multa nedreptate. Avand la baza sute de interviuri, utimele cercetari in economie, dreptul familiei, sociologie, istorie si dezvoltarea copilului, arata ca mamele sunt foarte dezavantajate din punct de vedere economic si ca statut. Destul de curioasa aceasta devalorizare cu care opereaza socitatea, daca stam sa ne gandim ca in economie, capitalul uman este cel mai valoros.

Stim ca potentialul uman este stimulat din primii ani, iar responsabili de aceasta sunt parintii si mai ales mamele, asta insemnand ca mamele si ceilalti ingrijitori ai copiilor sunt principalii furnizori ai buna-starii, ei avand literalmente cel mai important job din lume. Cu toate acestea… ele sunt ceie mai sarace si devalorizate. Cu toate acestea, mamele care se intorc la serviciu dupa ceva ani de stat acasa isi rateaza sansele la promovari, la avansari in cariera, etc. Si, mai mult decat ata, ele isi mai pierd si statutul castigat cu sarguinta pana in momentul in care, cu inima deschisa, au facut alegerea de a deveni mame. Acesta fiind cazul Juliei Roberts, dupa cum sustinea editorialista Forbes, pe blogul ei.

Dupa studii efectuate in intreaga lume, Ann Crittenden arata ca resursele financiare din mainile mamelor sunt mult mai probabil investite in copii si in educatia lor, decat resursele aflate in gestiunea oricui alcuiva, chiar si a tatilor. Concluzia este una simpla: Imputernicirea economica a mamelor, este cea mai simpla reteta pentru prosperitate, sanatate si buna-stare.

Totusi, cele care au grija de copii sunt limitate la a avea un acces firesc la propriile resurse financiare. Maternitatea este platita foarte putin, mamele sunt marginalizate pe piata muncii. Mamele care nu pot sau nu lucreaza peste program pot fi inlaturate, le este negata promovarea la serviciu sau pot fi chiar concediate. Marea majoritate a mamaelor maritate devin dependenete economic de sotii lor, dar legile nu sunt deloc favorabile in ceea ce la priveste, pentru ca venitul familiei este vazut ca apartinand celui care il castiga. Asa ca, in momentul unui divort, mamele pot suferi o cadere drastica in ceea ce priveste venitul lor, explica Ann Crittenden.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri