Este un fapt pe care il poti recunoaste in viata de zi cu zi. Trebuie doar sa treci pe langa oameni ca sa iti dai seama. De exemplu, un barbat va intoarce privirea dupa o femeie doar daca se va simti atras fizic de ea. Deci, frumusetea conteaza!? Putem chiar sa mai ridicam o problema: de exemplu, de ce nu putem sa ne intalnim cu un om urat dar, inteligent? Pentru ca oricine isi spune: �Oare ce vor gandi prietenii mei despre aceasta relatie?�

Pentru urati am rezervat dezgustul, dar in acelasi timp frica. In imaginatia populara, uratenia a fost mereu asociata urii, rautatii, stupizeniei. Stim atatea basme, povesti si balade in care vrajitoarele sunt portretizate ca fiind ingrozitor de batrane si de urate. Uratenia este asociata distorsiunii, inexactitatii, zbarcelii, cicatricelor, ghinionului, micimii, batranetii si grasimii.

Aprecierea frumusetii variaza in functie de culturi si epoci. Insa aceasta variatie se invarte si ea in jurul unor norme ale atractivitatii. Vor fi stigmatizati cei cu implant de dinti, cei cu semne si cosuri pe fata, cu riduri si zbarceli… Sunt apreciate tineretea, armonia proportiilor corpului. Niciodata grasii nu vor fi luati de etalon, de exemplu.

Asa ca, frumusetea este foarte nedreapta, arata acesti specialisti. Ca sa fie totul cu atat mai crud, frumusetea mai are privilegiul de a fi asociata cu inteligenta, cu bunatatea, adica “ceea ce este frumos este si bun”. O ilustrare perfecta a acestui dicton antic (kalokagathia), pastrat in mentalul nostru colectiv, sunt povestile pe care le spunem copiilor. Imi amintesc senzatia de mila pe care am avut-o fata de “Vrajitoarea Cea Rea” din filmul “Alice in Tara Minunilor”, in ecranizarea recenta a lui Tim Burton.

Am plecat de la film cu un gust amar lasat de modul in care este perpetuata discriminarea uratilor, in societatea noastra. Cata durere se ascundea in inima reginei din cauza uratenieie ei, pusa in opozitie cu frumusetea surorii mai mici, nu? Printesa frumoasa care, apropos reprezinta si simbolul binelui, tototdata, in aceasta poveste.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Lasand la o parte aceasta distinctie clara intre "frumos" si "urat", stim foarte bine cate drame se petrec in sufletul oricui, in continua lupta pentru a arta bine, pentru a cuceri simpatia celor din jur. Iar femeile sunt cele mai expuse la astfel de trairi. Ma gandesc la anorexie, la bulimie, la obsesia pentru operatii estetice... Dar cu siguranata, acestea trebuie discutatea intr-un alt capitol.

Foto front si main: dno1967

Foto "Alice in Wonderland": erjkprunczyk

Un articol de Jullie S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri