7 / 11

Prima femeie ministru din Romania

  • Florica Bagdasar (1901 -  1978)

Florica Bagdasar a urmat cursurile Facultatii de medicina si a avut o casnicie model cu Dumitru Bagdasar, cel care a lucrat alaturi de Sofia Ionescu, cel care a introdus in Romania o ramura noua a chirurgiei- neurochirurgia. A avut o bursa Rockefeller in SUA. In anul 1946 a fost singura femeie din delegatia Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris. Intre 1946 si 1948 a fost ministru al Sanatatii si prima femeie din Romania care a facut parte dintr-un cabinet de ministri.

Sub functia ei, Florica Bagdasar a pus bazele Centrului pentru Iginena Mentala, unde trata copii retardati sau cu probleme de comportament. Mai apoi este marginalizata si denigrata de regimul comunist pentru ca mai apoi, dupa anul 1956 sa fie reabilitata, devenind vicepresedinte al organizatiei Crucea Rosie din Romania.

Florica Bagdasar este mama matematicienei Alexandra Bellow, sotia scriitorului Sul Bellow care a fost laureat cu Premiul Nobel. Romanul Iarna decanului a fost inspirat de calatoria in Romania a scriitorului si a sotiei sale, la moartea Floricai Bagdasar.

O placa memoriala situata pe imobilul din Strada Sperantei nr. 13, Bucuresti, Sectorul 2 reaminteste ca aici au locuit dr. Dumitru Bagdasar si dr. Florica Bagdasar...
 

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri