ghid pentru o viaţă împlinită

10 femei celebre din Romania

slide-ul 7 / 10
10 femei celebre din Romania: Prima femeie ministru din Romania

Prima femeie ministru din Romania

  • Florica Bagdasar (1901 - 1978)

Florica Bagdasar a urmat cursurile Facultatii de medicina si a avut o casnicie model cu Dumitru Bagdasar, cel care a lucrat alaturi de Sofia Ionescu, cel care a introdus in Romania o ramura noua a chirurgiei- neurochirurgia. A avut o bursa Rockefeller in SUA. In anul 1946 a fost singura femeie din delegatia Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris. Intre 1946 si 1948 a fost ministru al Sanatatii si prima femeie din Romania care a facut parte dintr-un cabinet de ministri.

Sub functia ei, Florica Bagdasar a pus bazele Centrului pentru Iginena Mentala, unde trata copii retardati sau cu probleme de comportament. Mai apoi este marginalizata si denigrata de regimul comunist pentru ca mai apoi, dupa anul 1956 sa fie reabilitata, devenind vicepresedinte al organizatiei Crucea Rosie din Romania.

Florica Bagdasar este mama matematicienei Alexandra Bellow, sotia scriitorului Sul Bellow care a fost laureat cu Premiul Nobel. Romanul Iarna decanului a fost inspirat de calatoria in Romania a scriitorului si a sotiei sale, la moartea Floricai Bagdasar.

O placa memoriala situata pe imobilul din Strada Sperantei nr. 13, Bucuresti, Sectorul 2 reaminteste ca aici au locuit dr. Dumitru Bagdasar si dr. Florica Bagdasar...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 10 femei celebre din Romania.

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.