Mediul politico-social romanesc este foarte tensionat. Rememoram abordarea dintr-o revista straina, unde un titlu cu privire la criza financiara suna cam asa: Poveri ma pi creativi, lucru care mi s-a parut extrem de potrivit pentru abordarea pe care o pot avea doar femeile cu privire la situatiile limita, la criza.

IS: Ce atitudine ar trebui sa aiba femeile in fata unei situatii limita cum ar fi criza financiara?

GC: Gandeam ca, folosita prea des, expresia se demonetizeaza. Situatia limita privea, din punctul meu de vedere, doar deciziile greu de luat legate de viata sau moartea cuiva drag, reactiile in cazul unei catastrofe naturale… Restul era viata; doar ca viata poate fi si nedreapta si plina de situatii dificile.
M-am razgandit. Aveti dreptate. Cand trebuie sa alegi intre a da mancare la copii si a plati rata la banca pentru ca, in caz contrar, te evacueaza din casa, putem vorbi de o situatie limita. Femeile traiesc asemenea situatii deseori, nu doar in vremuri de criza generala; au antrenament. In general, ele reactioneaza mai calm si mai eficient in asemenea situatii; asa zic psihologii; asa arata si realitatea.

IS: Cum le sfatuiti pe romance sa infrunte orice fel de situatie limita, fie ca este vorba despre o situatie financiara delicata, sau poate o problema sentimentala sau de familie?

GS: Nu de sfaturi au nevoie; mai curand, de politici sociale concepute cu respect fata de cetateni, daca-i vorba de criza; acestea ar impiedica pe multi sa ajunga in situatii-limita. Totusi ceva as vrea sa le spun; sa imparta povara cu ceilalti, prieteni si rude, sa apeleze la institutiile care pot oferi ajutor, sa caute impreuna cu ele solutii.

De obicei, femeile se mobilizeaza bine, sunt mai rationale. Exista insa o capcana; cea in care cad adeseori barbatii in situatiile dificile; se lasa coplesiti de disperare si cedeaza psihic; cel mai adesea cedeaza in fata alcoolului, mai recent a drogurilor… Oricat de grea ar fi situatia, sa priveasca realitatea in ochi, asa cum este ea; fuga de realitate nu duce la nimic bun.
Trebuie sa-si pastreze increderea in ele insele; optimismul este un medicament foarte bun. Stiu ca pare irealist sa spun asta, dar o spun; exista oameni care au invins cancerul prin optimism, prin credinta ca maine va fi bine. A nu se intelege ca trebui sa stam si sa asteptam binele. Cu putina vointa si efort din partea fiecaruia, trebuie sa-l facem realitate…

IS: Puteti sa imi vorbiti despre un moment dificil (de orice natura ar fi el) din viata dumneavoastra si despre cum ati reusit sa il depasiti?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri