Activitatea tinerelor cercetatoare din Romania va fi sustinuta, din acest an, prin acordarea de burse anuale private, odata cu lansarea, astazi, a programului de burse nationale UNESCO LOral "Pentru femeile din stiinta".

Programul initiat de UNESCO si Grupul L’Oréal se desfasoara pe trei niveluri:

1.premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au inregistrat rezultate remarcabile in domeniul cercetarii (in valoare de 100.000 USD fiecare);
2.bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, in fiecare an, in urma inregistrarii cercetatoarelor in program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;
3.bursele nationale, prin care tarile in care Grupul L’Oréal isi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, in parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate in perioada doctoratului sau
post-doctoratului.

Programul „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din stiinta”, derulat in Romania in acest an, incepe la data de 10 noiembrie 2009 si se incheie la data de 1 iunie 2010, odata cu acordarea oficiala a bursei. Aplicatiile de inscriere in program trebuie trimise pana la data de 28 februarie 2010. Regulamentul programului si formularul de inscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro. La program poate participa orice tanara cercetatoare din Romania, cu varsta pana in 35 de ani, inclusa in sistemul doctoral/postdoctoral in cadrul unei institutii din tara noastra.

Pentru primul an al programului „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din stiinta”, bursa de studiu, in valoare de 42.000 de lei, va reveni unei tinere cercetatoare a carei activitate se desfasora in domeniul stiintelor Vietii. Bursa privata va fi utilizata pentru derularea de activitati de cercetare stiintifica, pe langa un institut de cercetare din Romania.

In 2003, Adriana Jalba a fost desemnata castigatoarea unei burse oferite de programul For Women in Science creat de UNESCO si L’ Oréal, fiind reprezentanta pentru Europa si America de Nord. Adriana Jalba a avut un un proiect indraznet in domeniul fitobiologiei: “Stresul plantelor”. In perioada 2003-2004 a studiat in cadrul Institutului de Cercetare a Mediului in Danemarca. In 2006 a finalizat un master in stiinte la Université Libre de Bruxelles si a intrat in linie dreapta catre finalizarea doctoratului.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Femeile, stiinta si bursele nationale pentru cercetare.