Activitatea tinerelor cercetatoare din Romania va fi sustinuta, din acest an, prin acordarea de burse anuale private, odata cu lansarea, astazi, a programului de burse nationale UNESCO LOral "Pentru femeile din stiinta".

„Acest studiu demonstreaza importanta stiintei in societatile noastre. Aceasta disciplina, considerata dificila, ar trebui sa fie mai vizibila, mai apropiata si integrata in modele concrete”, conchide Carole Muller, Directoarea Departamentului pentru Consumatori in cadrul TNS.

Studiul a fost derulat pe un grup de 10.000 de persoane din 10 tari: China, Dubai, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Mexic, Africa de Sud, Spania si SUA.

Conform Declaratiei de la Deauville, Franta, din 12 octombrie 2007:

Prea putine fete si tinere imbratiseaza o cariera in stiinta, ceea ce duce la aparitia unei crize vocationale la scara larga:


  • La nivel universitar, fetele reprezinta doar 27% dintre studentii la stiinte fundamentale si aplicate.
  • Printre elevii care au obtinut calificativul „foarte bine” la Bac S (bacalaureat stiintific), 75% dintre baieti au mers la scoli pregatitoare stiintifice, comparativ cu doar 53% dintre fete.
  • In marile scoli si scoli de inginerie, fetele reprezinta doar 25% din numarul de studenti.

Femeile sunt sub-reprezentate intr-un mod alarmant in cercetarea publica si privata:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

-Femeile reprezinta doar 27% dintre cercetatori la nivel mondial si numai 28% din cercetatorii din Franta; din care 33% lucreaza in sectorul public si 20% in companii private.

-Dintre cei 516 nominalizati la Premiul Nobel pentru stiinta si medicina in perioada 1903 – 2006, numai 12 femei au câstigat premiul, reprezentând mai putin de 2,4%.

Femeile sunt in minoritate in profesia de inginer:

-Femeile reprezinta sub 16% din inginerii din Franta si numai 25% dintre inginerii sub 30 de ani.

-Cifrele sunt si mai slabe in sectoarele cu potential ridicat, precum electronica, telecomunicatii si tehnologia informatiilor, unde femeile ingineri reprezinta doar 12%.

-In SUA, femeile reprezinta numai 26% dintre inginerii din sectoarele IT si matematicii, iar numarul lor este in continua scadere.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri