Regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Nu si in acest caz. Iata cateva reguli de care trebuie sa tii cont neaparat daca vrei sa ai o cariera de succes.

De multe ori invatam despre succesul in cariera de la oamenii care sunt adevarate surse de inspiratie pentru noi; sfaturile lor sunt cele care ne ghideaza in drumul anevoios al vietii profesionale. Pentru a evolua profesional in directia pe care ne-o dorim este bine sa urmam cateva reguli pe care oamenii de succes le iau in considerare.

1. Nu iti face planuri pe termen lung

Raportandu-se la lucrarea lui Daniel Pink, redactorul Eric Barker explica intr-un articol de pe Time.com de ce nu trebuie sa ne facem planuri pe termen lung privind cariera noastra. Viata este plina de situatii imprevizibile si complicate care ar putea sa ne dea peste cap planurile, descuranjandu-ne astfel incat sa nu mai avem puterea necesara pentru a ne atinge obiectivele pe care le-am stabilit pentru viitorul apropiat. Barker aminteste de studiile care arata ca artistii sunt cei care “au o satisfactie profesionala mult mai mare decat celelalte persoane” tocmai pentru ca sunt spontani si accepta cu mai multa usurinta intorsaturile vietii; ei improvizeaza, adaptandu-se la schimbarile care ii poarta pe diverse drumuri.

2. Axeaza-te pe calitati, nu pe slabiciuni

Oamenii de succes nu se axeaza prea mult pe modul in care pot scapa de defectele lor, ci incearca in schimb sa se foloseasca de calitatile lor pentru a excela in anumite domenii. Barker ne sugereaza sa identificam oportunitatile care ne ajuta sa evoluam si “sa nu pierdem timpul cu dezvoltarea unor abilitati intr-un domeniu care ne depaseste”. Activitatile profesionale care presupun imbunatatirea abilitatilor noastre produc o experienta pozitiva la locul de munca.

3. Accepta faptul ca nu toti iti vor vedea calitatile

Profesorul Bernard Hiller scrie pentru Huffingtonpost.com ca nu ar trebui sa ne lasam afectati prea mult de faptul ca exista persoane care nu vor vedea potentialul nostru. “Acesta este unul dintre cele mai obisnuite lucruri care ti se pot intampla, dar nu trebuie sa te opreasca de la a-ti atinge telurile”, sustine Hiller. Atunci cand simtim ca suntem trasi in jos de critica aspra a celor din jurul nostru, trebuie sa ne amintim ca succesul nu este definit de acestia si sa avem incredere in fortele proprii.

4. Adopta o atitudine optimista

Indiferent de obstacolele cu care ne confruntam, entuziasmul cu care lucram nu trebuie sa lipseasca la locul de munca. Optimismul ne va ajuta sa trecem mai usor peste provocari iar pasiunea pentru cariera noastra nu va trece neobservata. Hiller sugereaza ca secretul oamenilor de succes consta in faptul ca acestia sunt optimisti atunci cand altii aleg sa se lase coplesiti de situatia in care se afla. De asemenea, atunci cand suntem pasionati de munca noastra, ne va fi mai usor sa identificam posibilitatile pe care nu le vazusem pana atunci din cauza negativitatii.

5. Nu-ti fie teama sa iti exprimi punctul de vedere

Potrivit faimosului Steve Jobs, chiar daca opinia noastra este diferita de cea a celorlalti nu inseamna ca trebuie sa ne suprimam propria voce interioara. Fiecare companie are mentalitatea sa la care se presupune ca ar trebui sa ne conformam pentru a fi acceptati de ceilalti. Cu toate acestea, nu este recomandat sa devenim un mic robot care preia ideile celor din jurul sau; creativitatea si inovatia ar trebui sa fie mult mai apreciate. Ceea ce trebuie sa ne reamintim este ca a avea puncte de vedere diferite nu este neaparat un lucru rau; cum altfel ne putem deosebi de ceilalti?

6. Nu te feri de posibilitatea de a gresi

De multe ori evitam sa actionam din cauza unei temeri care ne domina: este vorba despre teama de a face greseli. Ne concetram prea mult asupra esecului astfel incat nu ne ramane de facut decat sa visam cu ochii deschisi la ce ar fi putut fi. Nu este cazul sa traim cu astfel de regrete; trebuie sa ne infruntam frica si sa ne indreptam spre o viata de succes, una in care greselile sunt permise, ba chiar ele au un rol important in dezvoltarea noastra. Redactorul Eric Barker sustine ca “a nu gresi ne tine in loc” pe cand a face greseli “ne determina sa exploram lumea posibilitatilor” pana cand gasim solutia la problema noastra.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri