ghid pentru o viaţă împlinită

Canis/ Caniche/ Pudel

Canis/ Caniche/ Pudel

Pudelul este una dintre cele mai populare rase de caini din lume. Sociabil, jucaus, usor de dresat si extrem de inteligent, pudelul este o alegere perfecta pentru familii. Caniche este denumirea frantuzeasca a pudelului.

 

Particularitati


Greutate: 3-5 kg (toy), 7-8 kg (pitic), 20-30 kg (standard)
Inaltime: 25 cm (toy), 28-38cm (pitic), 38 cm (standard)
Speranta de viata: 14-16 ani (standard), 15-18 ani (toi si pitici)

 

Infatisare


Exista trei varietati de talie: toy, pitic si standard. Pudelul standard are talie medie spre inalta, este elegant, mandru, ca si cand ar avea sange regal . Blana este carliontata, lanoasa si usor aspra. Culorile sunt foarte variate: alb, maro, negru, crem, gri, piersica. Botul este lung si lat, iar urechile medii, pendulante.

Imagine: Yasuhiko Ito


Personalitate


Sociabil, jucaus, inteligent, usor de dresat, energic, caniche-ul este o rasa ideala pentru familii cu copii. Poate fi crescut si in apartament, pentru ca nu are nevoie de activitati fizice regulate. Daca este lasat in aer liber, pudelul este extrem de energic. In casa, este calm, rabdator, dar nu trebuie lasat sa leneveasca.


Are nevoie de atentie constanta, altfel devine timid si nervos. Se impaca bine cu copiii, cu strainii si chiar cu alti catei, dar poate fi si un bun caine de paza, pentru ca este loial si protector.

 

Ingrijire si sanatate


Pudelii trebuie tunsi o data la 6 saptamani. Tot atunci, este nevoie sa le taiati si unghiutele. Blana trebuie periata zilnica, iar urechile trebuie curatate saptamanal sau oricat de des este necesar pentru a preveni infectiile. Pudelul este ideal pentru persoanele cu alergii, deoarece naparleste foarte rar si foarte putin.

Printre problemele de sanatate intalnite se numara: cataracta, infectii ale urechilor, torsiune gastrica, atropia retinala progresiva, alergiile, probleme ale pielii, displazia soldurilor s.a.

 

Dresaj


Fiind unul dintre cei mai inteligenti si mai ascultatori caini, poate fi usor dresat chiar si de persoane neexperimentate.


Activitate


Nu are nevoie de activitate fizica intense, plimbarile zilnice fiind suficiente. Daca locuiti la curte, i-ar placea o gradina unde sa se poata juca.

 

Imagine: greg westfall.

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.