ghid pentru o viaţă împlinită

Bulldog englezesc

Bulldog englezesc

Bulldogul englezesc provine din rasa de caini Mastiff crescuti pentru ferocitatea lor in lupta si pentru usurinta cu care prindeau prada. Chiar daca nomazii au fost aceia care i-au adus din Asia in Europa, dezvoltarea propriu-zisa a rasei bulldog a avut insa loc in Marea Britanie. Cuvantul “bulldog” este de origine medievala, referindu-se la puterea si agresivitatea originala cu care Bulldog-ul antic ataca taurii in arene. Rasa actuala nu mai are nimic din vechea ferocitate a Bulldogului, dar a pastrat in schimb curajul si indrazneala. 

 

Particularitati:

Greutate ideala: 25 kg mascul, 23 kg femela
Inaltime: 30-40 cm
Speranta de viata: 9-14 ani


Infatisare:

Bulldogul are o statura medie, este voinicel, lat si indesat. Are capul mare si proeminent, frunte plina de cute, gat scurt si gros, obraji care ajung pana la ochi, maxilarul inferior mai pronuntat decat cel superior si nari largi, de culoare neagra. Ochii sai sunt mari si rotunzi, adanciti in obraji. Are o blanita scurta si neteda in culori precum alb, galben deschis, roscat spalacit, cafeniu sau in combinatie si picioare scurte, puternice care contribuie la mersul sau specific, leganat. Coada sa este scurta si mica, uneori insurubata.

Imagine: brykmantra

 

Personalitate:

In ciuda aspectului sau de “morocanos”, bulldogul este dulce, prietenos, adorabil. Chiar daca uneori poate fi extrem de incapatanat, Bulldogul englezesc este afectuos si loial stapanaului sau. De regula, se intelege bine cu celelalte animale si se ataseaza cu usurinta mai ales de copii. Se simte excelent in interiorul apartamentului si este animalul de companie ideal pentru locuintele mici. Ager si curajos ca si pui, adultul bulldog este calm si pasnic. 

Bulldogul este recunoscut drept un excelent animal de paza, dar cu toate aceasta nu ataca oamenii. Iubeste prezenta umana. Exista oarecare diferente de temperament intre masculul bulldog si femela bulldog ce devin vizibile odata cu inaintarea in varsta. Femela este mai linistita si mai mandra decat masculul, in timp ce masculul este mai jucaus, mai loial si mai sociabil.

 

Ingrijire si sanatate

Din cauza nasului sau carn, Bulldogul englezesc poate intampina probleme ale respiratiei. Unii caini au traheele foarte mici, iar vederea slaba si meteorismul sunt afectiuni intalnite frecvent in cazul acestei rase. Exista un risc mai mare decat in cazul altor rase de a suferi de anumite infectii ale pielii si de aceea nu este deloc neobisnuit sa-i faceti baie o data pe luna cu un sampon sau solutie blanda care sa nu contina sampon decat intr-o cantitate infima. Bulldogul este predispus sforaitului.

Evitati sa va lasati bulldogul intr-un loc foarte cald, lipsit de ventilatie sau la soare caci temperatura corpului sau creste repede si poate face insolatie. Curata-ti zilnic ochii, caci Bulldogul sufera frecvent de iritatii ale ochilor precum entropionul. Ingrijirea nasului, a gurii si a urechilor este de asemenea extrem de importanta. Pentru ca bulldogul saliveaza excesiv, pliurile fetei trebuie si ele curatate periodic. Blana trebuie curatata si periata cu ajutorul unei perii din par natural.

 

Dresaj

Bulldogul este istet si poate fi usor dresat daca i te adresezi bland, dar ferm.

 

Activitate

Bulldogul este un animal caruia nu ii plac prea mult exercitiile si miscarea, simtindu-se excelent in interior, chiar si in lipsa activitatii. Nu are nevoie sa fie crescut la curte sau sa fie tinut in permanenta in aer liber. Cu toate acestea, pentru sanatatea animalului, stapanul unui bulldog ar trebui sa intocmeasca zilnic un program de exercitii. Plimbarile scurte sunt ideale pentru el, insa nu atunci cand soarele este puternic.
 

Cine-i cel mai tare skateboarder?

 

Frate si sora...

 

 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.