ghid pentru o viaţă împlinită

Labrador

Labrador

Labradorul, Golden Retriever sau Cainele Sfantului Ioan este o rasa originara din Canada. Caine de aport, labradorul a fost folosit si la vanatoare, dar si la pescuit si abia recent a fost recunoscut ca animal de companie. Adora copiii, este extrem de intelligent, poate fi dresat cu usurinta, motive pentru care este un caine ideal pentru familii.

 

Greutate: 25-35 kg
Inaltime: 53-60 cm
Speranta de viata: 10-14 ani

 

Imagine: aranyember

 

Infatisare


Labradorul este un animal de companie robust, de dimensiuni medii spre mari, dar cu o infatisare draguta si prietenoasa. Blana este dubla, moale, impermeabila, de culoare bej, negru sau auriu. Capul este lat, botul lung si ochi caprui/ castanii.


Exista doua subtipuri ale rasei in functie de zona de provenienta. Labradorul englez este masiv si robust,in timp ce labradorul american este inalt si zvelt.

Imagine:  marcos_leal

 

Personalitate

 

Labradorul este un caine iubitor, stabil, rabdator, devotat, manierat chiar si foarte foarte jucaus. Iubeste compania oamenilor si de aceea nu trebuie lasat mult timp singur. Este foarte energic si ii place in special sa inoate. Este extrem de sociabil si se intelege bine si cu adultii si copiii deopotriva. Se impaca foarte bine si cu strainii, motiv pentru care nu este cel mai bun caine de paza.

Imagine: AMANITO

 


Ingrijire si sanatate

 

Labradorul trebuie periat de doua ori pe saptamana sau mai des daca naparleste. In plus, va trebui sa tunzi parul din zona ochilor atunci cand ii deranjeaza vederea. Parul din zona… posteriorului va trebui tuns de asemenea, din motive de igiena. Urechile trebuie curatate saptamanal pentru a reduce la minim riscul unei infectii.

Printre problemele de sanatate ale labradorilor se numara: cataracta, alergiile, probleme cu tiroida, epilepsie, torsiune gastrica, infectii ale urechilor, cancer s.a.

Imagine: Erháld

 

Dresaj


Invata foarte rapid, se numara printre cele mai inteligente animale, asa ca pot fi dresati usor chiar si de stapani fara experienta. Are nevoie de laude constante si invata mai usor daca i se ofera recompense decat daca este pedepsit.

 

Activitate

 

Poate fi crescut si in apartament daca este plimbat zilnic mai mult. Daca locuiesti la curte, va fi foarte fericit daca va avea un spatiu de joaca de dimensiuni medii. Activitatea lui favorita este inotul, asa ca il poti rasplati vara luandu-l in concediu la mare.

 

Imagine: ElBosco

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.