ghid pentru o viaţă împlinită

Shih Tzu

Shih Tzu

Acest caine de talie mica face parte din una dintre cele mai vechi rase de caini, primele exemplare fiind crescute in China.

 

Particularitati
Greutate: 4,5-8,1 kg
Inaltime: 26-28 cm
Speranta de viata: 14-16 ani

 

Imagine: Michael Ruiz

 

Infatisare


Caine robust, se evidentiaza prin blanita sa pufoasa. Parul este lung si dens, niciodata incretit. In general, parul de pe cap este strans, pentru nu i se infecta ochii. Capul sau este rotund si lat, cu nasul scurt si ochii mari, rotunzi si inchisi la culoare. Narile sunt larg deschise, iar botul este patrat si scurt. Urechile sunt mari si cazute, cu mult par pe ele. Gatul este frumos arcuit, spatele drept, iar pieptul lat, in vreme in ce membrele sunt scurte si musculoase. Cat despre coloratura, sunt permise toate culorile, cu o fasie alba in dreptul fruntii si in extremitatea cozii.

 

Personalitate


Micutul prieten este strict un animal de companie. Este un caine tare jucaus si ager. Este plin de viata si ii place sa latre. Shih Tzu este extrem de atasat de familia sa adoptiva si cel mai mult isi doreste sa isi petreaca timpul cu aceasta. Simte nevoie de a i se acorda atentie in permanenta si ii place sa fie rasfatat. Uneori da dovada de incapatanare, dar este un caine docil si linistit. Este foarte sociabil, se intelege bine cu celelalte animale si si poate fi lasat in compania copiilor.

 

Ingrijire si sanatate


Parului trebuie acordata o atentie deosebita. Fiind foarte lung, trebuie periat zilnic, pentu a preveni incurcarea acestuia. Atat urechile, cat si ochii ar trebui curatati zilnic. In ceea ce priveste naparlitul, Shih Tzu naparleste putin sau mai deloc. Nu suporta bine caldurile prea ridicate si obisnuieste sa sforaie. O problema frecventa de sanatate se manifesta la nivelul vezicii urinare. De asemenea, este predispus otitelor, afectiunilor respiratorii, alergiilor sau problemelor vizuale.

 

Dresaj


Este destul de incapatanat, insa, avand in vedere ca este un caine de interior, nu are nevoie de un antrenament special. Educarea sa ar trebui facuta de un membru de care este atasat.

 

Activitate


De talie mica, Shih Tzu este excelent pentru apartament. Nu trebuie decat sa va jucati cu el, iar plimbarile scurte sunt ideale.
 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.