ghid pentru o viaţă împlinită

Gordon Setter

Gordon Setter

Cu originile in Pointer-ul spaniol, Gordon-ul este singura rasa nativa de setter crescuta in Scotia, in special pentru folosirea lui la vanatoarea de pasari. Dintre toate rasele de setter, acesta este cel mai mare si mai molcom si este construit in asa fel incat sa munceasca intreaga zi.

Particularitati


Greutate: 20-36 kg
Inaltime: 58-68 cm
Speranta de viata: 10-13 ani

Imagine: richkidsunite

 


Infatisare


Gordon SetterGordon Setter-ul se evidentiaza fata de ceilalti setteri prin corpul robust, zvelt si lung. Caine de talie medie spre mare, prezinta un cap puternic, masiv, cu craniul usor boltit, cu botul lung si nasul lat si negru. Buzele sunt bine dezvoltate, iar ochii ovali, caprui inchis. Pieptul sau este adanc, iar labele au degetele arcuite. Coada este dreapta si stufoasa, subtiindu-se inspre varf. Aceasta rasa are o blana bogata si matasoasa, pe alocuri usor ondulata. Ea este mai lunga pe membre, pe urechi, coada si partea interna a corpului. Culoarea trebuie sa fie neaparat negru intens, lucios, cu pete cafenii sau rosiatice.

 Imagine: sirispj

 

Personalitate


Gordon Setter-ul este un caine foarte agil. Este perfect pentru vanatoare si ii place sa hoinareasca. Se poarta ireprosabil cu copiii si se ataseaza mult de familia sa adoptiva. Este ascultator si devotat si destul de precaut cu strainii. Trebuie invatat de mic sa socializeze cu alte animale, intrucat tinde sa devina gelos. In acest caz, cand va creste, nu va intampina probleme cu celelalte animale de companie. Una dintre activitatile sale preferate este joaca, asa ca trebuie sa va inarmati cu energie, pentru a-i putea face pe plac.

 

Ingrijire si sanatate

Trebuie sa faceti exercitii zilnice cu acesta, intrucat tinde sa devina hiperactiv si, ca atare, are nevoie de mult spatiu de desfasurare. Fiind destul de putine astfel de exemplare, trebuie stabilita o dieta corespunzatoare. Niciodata nu trebuie sa manance inainte de efectuarea exercitiilor, riscand sa apara torsiuni gastrice.


Blana trebuie periata regulat. Parul crescut in exces in interiorul urechilor trebuie inlaturat, pentru a evita eventualele infectii.

 

Dresaj


Gordon SetterGordon Setter-ul este foarte inteligent, lucru care faciliteaza dresarea lui. Trebuie sa fiti fermi, dar in niciun caz severi. Nu este foarte incapatanat si are nevoie de un dresor bland, riscand, in caz contrar, sa se timoreze.

 

Activitate


Are nevoie de multa activitate. Daca nu isi primeste portia zilnica de exercitii, devine greu de controlat. Poate fi crescut atat la casa, cat si in apartament, cel mai bine se simte, insa, la curte.

Imagine: Tomas Caspers
 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.