ghid pentru o viaţă împlinită

Pug/ Mops/Carlin

Pug/ Mops/Carlin

Numele rasei provine din latina si inseamna “pumn strans”, aluzie la capsorul ridat si fata mereu bosumflata. Caini de talie mica, au capul rotund, gatul scurt, pipetul mare, boticul mereu negru, ochi mari, expresivi si rotunzi. Codita este mereu indoita pe spate, iar urechile sunt mici, negre, indoite.
Pug este una dintre cele mai vechi rase de caini, primele atestari datand din 400 I.Hr.
Alte nume: Chinese Pug, Puggu, Dutch Bulldog, Mini Mastiff

Particularitati

Greutate ideala:6-8 kg
Inaltime:25-28 cm
Speranta de viata: 12-14 ani

 

Personalitate


Personalitatea rasei este adeseori rezumata la multum in parvo ("mult in putin"), din dorinta de a sublinia ca micutul catel are o personalitate remarcabila in ciuda dimensiunilor reduse.
Sunt printre cei mai haiosi caini din lume. Sunt afectuosi, se ataseaza extrem de rapid si prefera compania umana. Chiar daca se inteleg bine cu caini din alte rase, prefera sa stea in compania stapanilor decat in cea a altor animale. Au nevoie de atentie si ofera la randul lor multa atentie stapanilor preferand sa stea la picioarele lor sau in poale. Nu isi scapa din ochi stapanii, adeseori urmarindu-i si dintr-o incapere in alta.


Iubesc copiii, se adapteaza usor atat conditiilor unui apartament mic, cat si unei case. De aceea, cateii din aceasta rasa sunt perfecti pentru o familie cu copii.

 

Ingrijire si sanatate


Ochisorii trebuie ingrijiti atent, pentru ca sunt extrem de sensibili. Ranile la nivelul ochilor sunt foarte dese. Trebuie sa curatati mereu secretii le oftalmice. O alta zona cu probleme sunt pliurile/cutele pielii de pe fata. Acestea trebuie curatate frecvent de praf si murdarie. In caz contrar, micutul se poate pricopsi cu usurinta cu o infectie sau o iritatie.

Fiind o specie cu botul foarte scurt, are cerul gurii alungit, fapt ce creeaza o serie de probleme. De exemplu, atunci cand sunt agitatii, micutii pot incepe sa gafaie si sa fornaie. Acest lucru este cauzat de fluidele prinse sub cerul gurii, care ii irita gatul si ii ingreuneaza respiratie. Isi revin relative rapid sau ii puteti ajuta ridicandu-le capul si suflandu-le usor in nas. Astfel de episoade nu cauzeaza probleme pe termen lung.

Risca sa devina obez, pentru ca este lacom la mancare. Nu incercati sa ii dati mancare pana se satura, pentru ca mananca mai mult decat poate duce. De asemenea, incercati sa nu ii oferiti recompense cu mancare.

Din cauza botului scurt nu suporta temperaturile extreme, asa ca nu il lasati sa se joace mult afara daca e prea cald sau prea frig.

Dresaj
Sunt inteligenti si usor de dresat daca incep ”antrenamentele” de mici.


Activitate
Nu au nevoie de ore suplimentare de miscare. Aceasta rasa a fost dintotdeauna una de companie, asa ca adora sa faca parte dintr-o famile, sa se joace cu copiii, iar cand au obosit sa adoarma in poala stapanului.

 

Imagini: Ellie

 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.