ghid pentru o viaţă împlinită

Saint-Bernard

Saint-Bernard

Poreclit de catre admiratorii sai si “cainele vesnic trist”, Saint Bernard este o rasa uriasa, originara din Alpii Elvetiei, unde pazea gospodariile si turmele. Cu un simt remarcabil de orientare, isi trage numele de la trecatoarea Saint Bernard, unde a trait si cel mai celebru reprezentant al rasei din care face parte, insa mai este cunoscut si sub numele de Alpine Mastiff.

Particularitati
Inaltime: 61-70 cm
Greutate: 50-91 kg
Speranta la viata: 7-9 ani

Imagine: Cassie J

 

Saint-Bernard, Saint BernardInfatisare
 

Caine de munte, Saint Bernard-ul este de talie mare. Este foarte impozant prin musculatura si vigurozitatea sa. Pieptul este foarte dezvoltat, gatul scurt, tinut, de obicei, orizontal, iar membrele musculoase, cu labele mari. Capul se remarca prin masivitate si prezinta pliuri usor cutate. Botul sau negru si lat are aspect patratic, iar maxilarul este puternic. Ochii mici ii confera o privire blajina si trista. Coada este lunga si aspra, purtata usor indoita la varf. Blana sa este lunga, mai stufoasa pe coapse si membre si poate fi roscata cu alb, maro cu alb si, pe alocuri, cu negru.

Imagine modificata de Fabien1309

 

Personalitate
 

Saint Bernard-ul este unul dintre cei mai afectuosi caini, acesta fiind doar un motiv pentru care se bucura de o asemenea popularitate. Iubeste foarte mult copiii si este tolerant cu alte animale de companie. Este alegerea perfecta ca si animal de companie, fiind foarte obedient si tandru. Desi este foarte prietenos, acesta poate fi si caine de paza, intimidand prin talia sa masiva.

O particularitate a acestei rase ar fi aceea ca are simtul mirosului extrem de dezvoltat, tocmai din acest motiv fiind folosit la munte, pentru a depista persoanele ingropate sub mormane de zapada. Ce trebuie stiut vis-à-vis de Saint Bernard este ca saliveaza mult si este foarte lent in miscari.

 

Ingrijire si sanatate


Prezinta o toleranta scazuta fata de caldura, preferand temperaturile cat mai scazute. Desi nu este foarte plimbaret, necesita exercitii. Perierea se face regulat, de preferat zilnic, iar ochii trebuie curatati in permanenta, avand o tendinta de lacrimare excesiva. Naparleste de doua ori pe an si trebuie spalat doar in cazurile absolut necesare. Prezinta, uneori, probleme cardiace si trebuie evitata torsiunea gastrica, hranindu-l de 2-3 ori pe zi, in cantitati mai reduse. S-au constatat mai multe cazuri de epilepsie, ce apare in jurul varstei de 3-5 ani.

Imagine: Izabella Zamojska, Stary Gierałtów

 

Dresaj

saint bernardAcest caine se educa foarte usor, fiind foarte maleabil, insa dresajul trebuie sa se faca de la o varsta cat mai frageda. Este foarte indicat, intrucat este docil si doreste sa ii faca pe plac stapanului sau. De retinut este faptul ca trebuie supravegheat indeaproape in zilele caniculare si cu umiditate crescuta.

 

Activitate


Saint Bernard-ul nu este foarte energic, dar are nevoie de exercitii fizice. Poate fi crescut intr-un apartament, atat timp cat are suficient spatiu de miscare. Activitatea sa este mai scazuta decat ale altor rase, dar necesita loc pentru a se putea desfasura.
 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.