ghid pentru o viaţă împlinită

Shar pei

Shar pei

Cu totul speciala, Shar Pei este o rasa extrem de interesanta si cu un aspect deosebit. Numele sau inseamna “blana cutata”, fiind foarte usor de recunoscut tocmai datorita acestui lucru. Originar din China, cutele sunt mai accentuate atunci cand este pui, insa si Shar Pei-ul adult mai pastreaza multe dintre acestea.

Particularitati
Inaltime: 44-51 cm
Greutate: 22-30 kg
Pui nascuti: 4-6 pui
Speranta la viata: 7-10 ani

 

Infatisare


Rase de caini: Shar PeiSolid, Shar Pei-ul este un caine de talie medie, puternic, creat, initial, ca rasa de lupta. Musculatura corpului este bine definita, iar toracele este adanc. Membrele posterioare sunt foarte puternice si musculoase, perpendiculare pe sol, in vreme ce membrele anterioare sunt de lungime medie si cu un sistem osos puternic. Ridurile sale sunt cele care l-au facut atat de cunoscut si de indragit. Capul acestui caine este rotund la baza si se lateste si aplatizeaza in zona fruntii.


Ca si la Chow Chow, limba sa este violet. O alta particularitate ar fi aceea ca botul sau, ce aminteste de hipopotami, este la fel de larg pe toata lungimea sa. Urechile sunt mici, de forma triunghiulara, cu varful orientat spre ochi. Blana sa este scurta, fiind de doua tipuri: horse-coat, cu firul de par de 1 cm, aspru si tepos si brush-hair, cu firul de par de pana la 2,5 cm, mai putin aspru decat in cazul precedent. Culorile, sunt in general, asemenatoare celor ale Chow Chow-ului, variind de la crem, cafeniu, pana la negru.

 

Personalitate


Rase de caini: Shar PeiShar Pei-ul este un caine foarte inteligent. Desi este extrem de loial, nu asculta intotdeauna ordinele stapanului. Spre deosebire de Chow Chow, acesta nu este prietenos doar cu familia sa adoptiva, ci si cu strainii. Crescut inca de mic in preajma copiilor mici sau a altor animale, nu va va face probleme.
Desi pare incruntat, are o presonalitate foarte impunatoare si prefera sa fie singurul caine al familiei. Este foarte sensibil la caldurile prea mari si nu ii place sa stea in apropierea apei. Este un caine de paza excelent, insa stapanii sai trebuie sa fie foarte stricti si fermi cu el.


Ingrijire si sanatate


Rase de caini: Shar PeiEste foarte sensibil la caldura si nu naparleste excesiv, dar trebuie periat in fiecare zi. Urechile trebuie sa fie curatate saptamanal si sa nu se exagereze cu baile cu sampon. Shar pei-ul are nevoie de efort fizic zilnic, fiind un caine activ.


In general, este un caine sanatos, insa s-au semnalat mai multe cazuri de febra, sindrom inca neinteles in totalitate si alte cazuri precum displazia de sold si torsiunea gastrica.

 

Dresaj


Rase de caini: Shar PeiStapanul trebuie sa se impuna in fata lui, fiind foarte incapatanat. Jucaus si activ, trebuie invatat de mic sa convietuiasca cu alti caini. Trebuie sa fie stimulat in permanenta, pentru a nu prezenta probleme comportamentale.


Activitate


Aceasta rasa necesita exercitii fizice zilnic. Cainii Shar Pei pot fi crescuti in apartament, numai cu conditia de a li se asigura doza zilnica de joaca si de plimbare. Desi prefera sa nu poarte botnita, dar nu va va pune probleme in cazul hamurilor.

 

Imagini: wheany
 

Toate rasele de caini

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.