concediu prenatal

Buna ! Nu m-am lamurit . Am specificat ca am contract de munca pana la 31 august 2010 si nu am luat concediu pana acum . Voi naste in jurul datei de 26 august. Acel concediu prenatal cine mi-l plateste?? Asta vreau sa aflu. Multumesc
garbo119056
Postat pe 4 Mai 2010 17:19
Nu vreau sa iau nici o zi inainte de a naste , ma intaereseaza dupa.
garbo119056
Postat pe 4 Mai 2010 17:20
batranul gugal bata-l norocul e usor sa dai copy paste...
viobregar
Postat pe 4 Mai 2010 17:28






-------------------------------------
office_salinasusesi_ro
Postat pe 4 Mai 2010 23:23
salina, nu stiu de ce dar ma cam indragostesc de tine, ti-as face o vizita daca ai fi mai aproape de mine, nu deschizi una si in alba-iulia?
viobregar
Postat pe 5 Mai 2010 16:30
Daca ai gresit asuma-ti greselile nu te ataca .
Eu te inteleg ca nu te pricepi in toate domeniile si e ceva normal.
Cunosc o femeie care e jurista de profesie si cand o intreb o lege,o studiaza si apoi imi raspunde,pt ca e imposibil ca un om (care a studiat dreptul sau care se ocupa cu asa ceva) sa stie toate legile.
Asa ca nu are rost sa te enervezi .


kidz007908 in mod normal patronul iti plateste acest concediu,iar el isi primeste banii de la casa de asigurari.
Certificatul pt concediul prenatal+postnatal il iei de la doctorul de familie in mod normal si apoi il duci la angajator.
Acest certificat medical se depune fie la patron si iti iei banii de la patron ,fie la casa de asigurari de sanatate.

bau
Postat pe 5 Mai 2010 16:34
Si in cazul meu ar trebui sa depun medicalul direct la casa de asigurari , pt ca eu nu o sa ami figurez la locul de munca pe care il am cu data de 31 aug 2010????
garbo119056
Postat pe 5 Mai 2010 20:40
kidz007908 in cazul tau daca nasti inainte de 31 august vei depune certificatul la scoala unde lucrezi,in cazul in care vei naste dupa 31 august vei depune certificatul medical la casa de asigurari. 26 august e data probabila a nasterii asa ca poti naste ori inainte de 31 august ,ori dupa.
Intrebarea mea ar fi, daca imi permiti, de ce vrei sa-ti iei cele 126 de zile doar dupa nastere? Daca iei cele 126 de zile toate dupa nastere ,v-a trebuii sa depui dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului dupa ce termini aceste zile,dar indemnizatia v-a fi tot pana la 2 ani. De aceea ar fi mai avantajos sa iei jumate inainte si jumate dupa.
Sarcina usoara in continuare .
bau
Postat pe 5 Mai 2010 21:05
Multumesc!! Acum am inteles. Problema este ca lucrez in invatamant si voi lua vacanta pe 11 iunie . Asa ca voi sta acasa toata vara , de aceea nu ma intereseaza concediul inainte de nastere
garbo119056
Postat pe 6 Mai 2010 15:26
O sa repet cate putin din ce a spus Bau.
Prenatalul si postnatalul = 126 zile calendaristice. Dupa nastere obligatoriu 42 zile.
Concediul de 85% nu are retineri la somaj, sanatate, impozit, iar pensia se retine la salariul minim pe economie, deci este castig! De ce sa lasam statului, cand putem lua noi, doar pt asta cotizam, nu? Din cei doi ani vei pierde niste luni, atunci de ce sa nu castigi mai multi bani?

Nu iti iei post, cat timp vei fi in crestere copil pt 2 ani? Am prietene care si-au luat post timp de doi ani, cate o decizie pentru fiecare an - perioada: 1.09-31.08

SARCINA SI NASTERE USOARA!
Lowiny
Postat pe 6 Mai 2010 15:46
nbau nu ma enervez ca nu am de ce, dar am intrebat si m-am interesat inainte la casa de pensii...si eu una nu iau cu copy paste de pe net
viobregar
Postat pe 7 Mai 2010 20:17
Nu se stie niciodata, Viobregar. E cam departe Alba de Timisoara, si cu drumurile noastre.... Mai repede ajungi la Viena decat la Alba-Iulia.
Dar poate incerci tu cu o salina. E o treaba foarte buna, se amortizeaza repede, si ai si satisfactii cand vezi ca faci bine la atatia oameni, mai ales copii. Mai este deschisa na la Alba-Iulia?
office_salinasusesi_ro
Postat pe 9 Mai 2010 10:43

Spui ca te-ai interesat ,dar ai dat un raspuns eronat.
Odata ce ai trecut prin aceste lucruri,ar trebuii sa sti cum stau lucrurile.
Majoritatea informatiilor le am din actele care mi-au trebuit pentru indemnizatie, legile care le-am citit luate de la o jurista,informatiile de la primarie,pt ca am avut si eu nevoie de aceste informatii. Sunt niste lucruri care raman intiparite in minte. Asa ca in mod normal nu sunt niste lucruri asa de grele.
Pe langa asta, difera de la un oras la altul.
Deci nu are rost sa te contrazici cu mine. Nu are rost sa te superi pt ca ti-am atras atentia la raspunsul care l-ai dat.Nu ma intereseaza sa-ti atrag atentia si la alte raspunsuri care le-ai dat.
Daca tu iti faci proiectul de dizertatie de pe net asta nu inseamna ca toate informatiile se pot gasii pe internet. Desii cele mai multe se pot gasii.
O seara frumoasa in continuare.
bau
Postat pe 10 Mai 2010 21:45
fata eu nu imi fac proiectul de disertatie de pe net, doar mai iau unele informatii de la unele biblioteci straine. Sunt convinsa ca difera de la un oras la altul, desi legea are aplicabilitate nationala si aici nu stiu cine greseste...
viobregar
Postat pe 11 Mai 2010 23:14
si sincer nu eu sunt cea care da cu copy paste de pe net...si sincer nu o sa mai intru pe topicul asta, o sa las "specialistii" sa se ocupe
viobregar
Postat pe 11 Mai 2010 23:16
Nu te supara,intentia mea nu a fost sa te supar.
Poti sa intri pe ce topic doresti si sa scri tot ce doresti ,ai tot dreptul.
Eu doar am rectificat acea greseala care o putea face oricine. Si eu gresesc de multe ori,din graba ,din neatentie ,nu suntem perfecti ,suntem oameni.
O zi frumoasa in continuare.
bau
Postat pe 12 Mai 2010 15:22
Buna!
Am descoperit topicul vostru pe google si am vazut ca aveti niste raspunsuri foarte bine documentate, de aceea, indraznesc sa va cer parerea in legatura cu situatia mea.

Eu trebuie sa nasc la sfarsitul lui septembrie, mai precis pe 26 sept...in plina criza economica - voi fi afectata si cu 25% din salariu si cu 30% din ce mi-a mai ramas(bine ca nu-s 40%).

Nu stiu cum sa iau concediu ca sa-mi fie mai bine...asta daca se poate numi mai bine.
Eu lucrez in invatamant si indata incepe concediul de odihna, dar am inteles ca si concediul de odihna se va reduce cu 25% chiar daca e dreptul meu pentru 10 luni de munca. Cred ca la concediu medical n-am ce sa ma gandesc ptr ca si acesta se ia din salariul din luna respectiva, adica micsorat.

Intrebarea mea este daca este mai avantajos sa-mi iau prenatalul din luna iulie, am socotit eu ca pe la sfarsitul lunii?
Un concediu medical m-ar ajuta cu ceva in luna iunie?
Banii pe prenatal se iau in luna urmatoare sau trebuie sa astept 4 luni, asa cum am auzit ca se obisnuieste la concediul de crestere?

Va multumesc pentru raspunsuri!
aalliinnaa
Postat pe 31 Mai 2010 20:24
Ce iti pot spune eu din proprie experienta este ca eu am luat concediul de 126 zile impartit, jumatate inainte, jumatate dupa nastere. In lunile acelea am luat in mana, deci net, 85% din salariul brut. La calcularea indemnizatiei s-a luat in calcul venitul net din ultimile 12 luni dinainte de nastere. Deci mi-au luat in calcul si cele 2 luni dinainte de nastere care erau cu net mare si mi-a ridicat cuantumul indemnizatiei.
In perioadele de concediu medical netul creste, pt ca se plateste 75% sau 85% din brut. Eu am avut si concediu pt risc de avort, inainte de cele 126 zile obligatorii, de aceea stiu, si m-a ajutat la calcularea indemnizatiei.
Hotarasrea e a ta.
sorina29
Postat pe 31 Mai 2010 20:53
In mod normal pe la sfarsitul lui iulie,cam prin 23 iulie poti intra linistita in prenatal.Intradevar prenatalul, cum a spus si sorina29,este de 85% din brut,ceea ce iti mareste salariul pe ultimele 2 luni inainte de nastere(concediu prenatal),respectiv primele 2 luni dupa nastere(concediu postnatal).
Concediul medical nu este o solutie deoarece e 75 % din net.
Banii prenatalului se iau luna urmatoare.
Doar concediul de risc maternal este avantajos , dar la tine nu prea e cazul,pt ca nu ai la serviciu conditii de risc pt sarcina.
bau
Postat pe 31 Mai 2010 21:11
Va multumesc tare mult, Bau si Sorina!
Deci, daca mi-as lua in iunie un concediu de mentinere ar fi mai bine platit decat salariul diminuat cu 25%?
Chiar daca serviciul meu nu e solicitant, am totusi niste sangerari si iau un tratament de mentinere, dar pentru ca nu m-am indurat de copii ca sa-i las acum la sf de cl a IV-a, am dus-o asa pe picioare.

Cam cat timp as putea sa-mi iau concediu de mentinere..o sapt, doua? Si cine mi-l da, ginecologul sau dr de familie?
Va multumesc!
aalliinnaa
Postat pe 31 Mai 2010 23:41
Buna, fetelor. Sunt Raluca (noua pe forum) si urmeaza sa am un baietel pe data de 12 octombrie. As avea si eu o intrebare pt. cele care se pricep mai bine la legislatie: Pentru concediul prenatal, procentul de 85% din salariul brut pe ultimele 6 luni, intra si al 13-lea salariu? Daca da, as putea sa intru in prenatal incepand cu 1 august pt a nu pierde si al 13-lea, pe care l-am luat in februarie sau e riscant sa nu imi ramana 42 de zile postnatal?
Mentionez ca lucrez in sistemul bugetar si scaderea cu 25% din salariu ma afecteaza si in concediul pre/post natal si in cel de ingrijire copil.
Sarcina usoara tuturor fetelor!
raluca10
Postat pe 1 Iunie 2010 14:28
intra toate veniturile tale din ultimele 12 luni: toate primele, indemnizatiile, premierile etc, deci al 13-lea salariu. TOT ce ai incasat de la firma
pinicuta
Postat pe 1 Iunie 2010 14:36
Buna ziua!

Sunt o viitoare mamica ,dupa 20 august 2010.
As vrea sa stiu daca indemnizatia pentru prenatal se plateste 85% din salariu brut sau si alte venituri.Am avut si alte venituri cu contract de mandat in anul acesta.

Adriana
adrivilceanu
Postat pe 2 Iunie 2010 11:29
ce indemnizatie pt prenatal?prenatalul este un concediu medical. nu mai stiu cu cat se plateste, intreaba medicul. oricum, ca orice concediu medical, il duci la firma si banii ii vei lua de la firma (care ii ia de la casa de sanatate) si deci se calculeaza pe baza salariului de la firma.
pinicuta
Postat pe 2 Iunie 2010 11:31
aalliinnaa eu despre concediu de mentinere nu stiu prea multe cum se procedeaza....dar era un topic pe acest forum unde vorbeau fetele despre asta.

adrivilceanu concediul prenatal se calculeaza 85% din brut, dar in cazul in care mai lucrezi si in alt loc,trebuie sa intri si acolo in concediu prenatal deci inca o data 85% din brut de firma nr 2. Banii pt concediu prenatal il vei lua de la fiecare firma separat.
bau
Postat pe 2 Iunie 2010 11:37
" am avut si alte venituri anul acesta" -respetciv un contract de mandat , nu inseamna ca lucreaza la 2 firme in prezent, deci contractul pe care L_A AVUT nu ii da concediu medical acuma. medical ii da cartea de munca de la firma. cea care e inca in curs de derulare. ca celalalt contract inteleg ca s-a terminat.
pinicuta
Postat pe 2 Iunie 2010 11:40
asa e pinicuta ..nu am citit bine,tre sa-mi cumpar ochelari
bau
Postat pe 2 Iunie 2010 11:51
de soare ar merge, ca vine vremea lor
pinicuta
Postat pe 2 Iunie 2010 11:53
Buna!! Am o intrebare . In conditiile in care , din 1 iunie salariile vor scadea cu 25% iar eu pot intra in concediu prenatal cu 15 iunie ( voi naste in jurul datei de 26 august) , ce ma sfatuiti sa fac ?? As primi mai multi bani pe concediu prenatal decat pe concediu de odihna (lucrez in invatamant) si cum se calculeaza concediul prenatal???Stiu ca avem dreptul la 126 zile de concediu , dar de care sunt medicale sau prenatale??Am salariul net de 910 lei. Astept raspuns . Multumesc.







garbo119056
Postat pe 2 Iunie 2010 17:27
Concediu prenatal(inainte de nastere)+postnatal(dupa nastere) sunt in total 126 de zile,cu obligatia ca minim 42 de zile sa fie luate in postnatal. In mod normal doctorii cam dau 63 prenatal si 63 postnatal,ca sa nu existe riscul sa nasti in saptamana 41,42. Calculul este 85% din brut calculat pe ultimele 6 luni,deci este mai mult decat salariu net. Din asta rezulta ca vei lua mai mult decat vei lua in concediul de odihna si atunci te v-a ajuta mai mult la indemnizatie concediul prenatal.
bau
Postat pe 2 Iunie 2010 17:37

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Buna! 1 De la: Rodika_Albertina 9 Iulie 2010 20:32
cartea despre sarcina 16 De la: office_salinasusesi_ro 9 Martie 2010 08:38
Mamica in luna noiembrie 2 De la: elanicol 4 Ianuarie 2009 00:08
BUNA 1 De la: sonorizarievenimente 16 Mai 2010 00:45
mamici din sibiu 12 De la: bebe_Theo 17 Februarie 2010 13:03
Setari Cookie-uri