concediu prenatal

buna mamici,mie m-ia zis contabilul ca am dreptul la 112 zile de prenatal,voi de unde stiti de 124 de zile,va rog sa-mi raspundeti.nastere usoara
kidz001102
Postat pe 2 Iunie 2009 12:14
Bana ziua tuturor, am si eu o intrebare, aproximativ la sfarsitul lui iulie trebuie sa nacs, ce se intampla daca nu iau concediu prenatal, trebuie sa iau toate cele 160 de zile dupa ce nasc, sau numai cele 45??????
nami
Postat pe 2 Iunie 2009 13:00
Raspuns pt Nami si pt kidz001102: concediul de maternitate insumeaza 126 de zile (nu 124, nu 112, nu 160)! este un drept al gravidutei, din aceste 126 obligatorii sunt doar cele minim 42 de zile care trebuie efectuate din ziua nasterii copilului! cele 126 de zile se pot imparti dupa dorinta gravidutei si la recomandare medicului ginecolog, de obicei cam din luna a 7 gravidutele intra in prenatal! repet, obligatorii sunt doar cele 42 de zile minim de realizat dupa nasterea bebelusului!
mai multe informatii puteti afla citind topicul urmator http://www.kidz.ro/comunitate/forum/view_topic/519/pagina-13/Raspuns-pentru-lara-da-daca-exista-probleme-medicale-se.html
aici s-au discutat si explicat n situatii! numaib bine si nastere usoara amandurora!
elanicol
Postat pe 2 Iunie 2009 16:21
spre norocul meu, am luat integral concediul de odihna inainte de a intra in prenatal... adica n-a scazut lunile de concediu medical (am intrat in medicale de la 5 luni), si nici nu m-am mai dus la serviciu pana am nascut (27 august 2008)...
nu efectuasem nicio zi din concediul pe 2008 si la 7 luni am intrat in CO timp de 21 zile lucratoare...
andracalin
Postat pe 2 Iunie 2009 17:48
pentru andracalin
dar s-ar putea sa ai surpriza ca atunci cand te intorci la job ori sa iti scada zilele de concediu luate in plus din ce vei avea dreptul ori daca intentionezi sa pleci din firma pot sa te puna sa returnezi banii ca si venit necuvenit! acum totul depinde cat de rigurosi sunt si daca au evidente in contabilitate sau nu!! sper sa fie asa cum doresti si sa nu te puna sa dai banutii necuveniti inapoi! in general programele de salarii, la sfarsitul anului automat iti arata situatia unui salariat, inclusiv situatia cu concediile de odihna, si se preia in anul urmator!!
elanicol
Postat pe 4 Iunie 2009 10:03
de intors acolo nu se mai pune problema, iar dupa 2 ani, numai sa indrazneasca sas-mi spuna ceva...in plus, fetele de la conta si salarii sunt dragute si o sa rezolve ele cumva daca o sa fie vreo problema...
iar pentru concediul integral, ele mi-au zis sa fac cerere, ca mi-l dau pe tot...
andracalin
Postat pe 4 Iunie 2009 10:19
Va salut pe toate!N-am mai intrat de mult pe forum.
Am si eu o intrebare pentru ca sunt tare nedumerita.
Sunt insarcinata acum, cu bb 2, in 26/27 saptamani.Ar trebui sa nasc in jurul datei de 10 septembrie.Acum, pana in data de 13 august 2009, sunt in CIC pentru primul bb.Ar trebui sa ma duc la serviciu incepand cu 14.08.2009 pana in momentul in care nasc.Prima intrebare ar fi: stie cineva cum mi se va calcula indemnizatia de crestere copil pt bb2, pentru ca am auzit tot felul de pareri?
La noi la serviciu s-au schimbat incadrarile si as prefera sa ma duc la serviciu incepand cu 01.07.2009 si apoi sa intru in concediu prenatal incepand cu 02.07.2009.In acest caz cum se calculeaza concediul prenatal daca nu am lucrat cu 6 luni inainte si am fost in CIC pt primul bb? Si tot in acest caz, indemnizatia pt bb2, cum mi se va calcula?
Daca ma poate lamuri si pe mine cineva ....oricum va multumesc din suflet!
isa_zavaliche
Postat pe 6 Iunie 2009 12:10
buna mamicilor am si eu o intrebare. sunt insarcinata in prima luna si faca 12 luni la locul de munca in septembrie daca cumva o sa imi iau concediu medical se calculeaza la concediul de maternitate???????????????? adica o sa am un an pt a lua acea maternitate sau nu imi pot lua concediu decat atunci can am 12 luni?????????
bebezola
Postat pe 22 Iunie 2009 11:17
12 luni de munca inseamna 12 luni cu salariu pe cartea de munca. concediul medical (de boala, prenatal, postnatal, medicale sunt toate) este platit si el pe cartea de munca . tot la ei lucrezi (nu ti se intrerupe contractul), deci se numara ca zile lucratoare.
pinicuta
Postat pe 22 Iunie 2009 12:52
Buna am si eu o intrebare pt Elanicol daca esti drauta sa-mi raspunzi si mie..eu urmeaza sa termin co. de ingrijire pana la 2 ani.....as avea dreptul la co. medical fara sa ma intorc la munca?astept raspuns..multumesc anticipat!
simi30
Postat pe 26 Iunie 2009 08:02
Buna
Am si eu o rugaminte. Stie cineva cum anume isi recupereaza angajatorul banii pe indemnizatia pt concediu maternal (prenatal) daca are fond mic de salarii? Ce acte trebuie depuse si la ce institutie?
Multumesc mult
cona_dumitru
Postat pe 27 Iunie 2009 13:51
Buna mamici. e prima oara cand intru pe forum. Am si eu o intrebare: Cele 126 zile de prenatal si lauzie sunt zile calendaristice sau lucratoare. Multumesc mult.
alina_dima2003
Postat pe 6 Iulie 2009 16:07
buna mamicilor.am si eu o mare nelamurire..eu anul acesta am terminat scoala am 20 de ani...si sunt insarcinata in 8 saptamani..lucrez la o societate cu carte de munca de pe 1 februarie...dar pe cartea de munca sunt trecuta cu 2 ore pe zii...deoarece eram eleva..iar acum cartea de munca merge tot cu 2 ore pe zii...cat trebuie sa am pe cartea de munca ca sa beneficiez de prenatal..si daca eu in februarie nasc mi se calculeaza tot 12 luni (1 an)??chiar daca intru in concediu in concediu prenatal la 7 luni cartea de munca merge in continuare pana fac 1 an?cu cat este platit prenataliu?????????????????????????? 85% din salariu???? sau 600 ron??????astept raspuns ...multumesc...
Nae_mioara
Postat pe 7 Iulie 2009 21:17
raspuns pentru simonec79
Durata de acordare a indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Mentionez ca concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este platit in intregime din fondul pentru concedii medicale si nu poate depasi 45 zile calendaristice in cursul unui an.
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul. Stagiul minim de cotizare pentru ingrijirea copilului bolnav este de o luna realizat in ultimile 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

elanicol
Postat pe 7 Iulie 2009 23:07
raspuns alina dima
Cele 126 de zile sunt zile calendaristice! Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada In care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile Inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa Intre ele, In functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, In asa fel Incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, Incepand cu luna a 6-a de sarcina. In situatia copilului nascut mort sau In situatia In care acesta moare In perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

elanicol
Postat pe 7 Iulie 2009 23:12
raspuns pentru kidz 001479
Suma de bani datorata cu titlu de indemnizatie de maternitate si/sau concedii medicale, se scade din contributia datorata de angajator catre FNUASS pentru concedii si indemnizatii de sanatate. Procedura in sine este destul de greoaie. Cei de la Casa de asigurari de sanatate verifica dosarul pentru perioada solicitata, poate dura destul de mult! Compensarea sumei datorata de angajator cu valoarea indemnizatiilor care se suporta din FNUASS este reglementata expres de prevederile art. 38 din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata, precum si de art. 77 din Ordinul nr. 60/32/2006, asa cum a fost modificat de Ordinul nr. 830/175/2007.
Astfel angajatorul care are de recuperat sume avansate in contul FNUASS, reprezentand valoarea indemnizatiei de maternitate, de ingrijire a copilului bolnav sau de incapacitate temporara de munca care se acorda dupa epuizarea celor 5 zile pentru care indemnizatia se suporta din fondul de salarii, va parcurge obligatoriu urmatoarele etape procedurale:
I. va depune cererea-tip de restituire a diferentelor astfel rezultate, cerere redactata in conformitate cu modelul prevazut in Anexa nr. 12 la Normele de aplicare, modificate si completate, anexand si declaratia privind obligatiile de plata;
II. va urmari solutionarea cererii in termen de 15 zile in cadrul compartimentelor abilitate:
sa analizeze si sa propuna semnarea de catre directorul executiv/presedintele casei a referatului de aprobare;
sa intocmeasca ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata sau comunicarea de respingere a platii
Pentru a evita respingerea cererii de restituire a banilor trebuie sa acordati atentie sporita urmatoarelor aspecte:
1. completarii codului diagnostic
2. completarii codului indemnizatiei
3. completarii altor rubrici
4. concordantei intre cod diagnostic cod indemnizatie
5. concordantei intre datele privind concediul initial“/ in continuare
6. calculului indemnizatiilor.
Concluzia erorii de calcul a indemnizatiei va necesita corectarea datelor privind calculul indemnizatiilor si depunerea unei declaratii rectificative privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii pentru luna respectiva, precum si depunerea unei noi cereri de recuperare a sumelor pentru concedii medicale.

"Art. 77 (1) Sumele reprezentnd indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia n luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentnd indemnizatii achitate care depasesc obligatia lunara de plata a contributiei pentru concedii si indemnizatii, angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa conform modelului prevazut n anexa nr. 12, la care se ataseaza Declaratia privind obligatiile de plata prevazuta la art. 1, precum si, dupa caz, dovada achitarii contributiei pentru concedii si indemnizatii, pentru perioada anterioara pentru care se solicita restituirea.
(3) Cererea va fi analizata de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurari de sanatate, care va ntocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, dupa caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul mputernicit sa exercite viza CFP.
(4) Referatul prevazut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Directiei management si economica, va fi supus aprobarii presedintelui-director general, conform modelului prevazut n anexa nr. 13.
"(5) Pe baza referatului aprobat se ntocmesc: ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata prevazut n anexa nr. 14 sau, dupa caz, comunicarea de respingere a platii prevazuta n anexa nr. 15. n termen de 15 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a platii.
(6) Dupa efectuarea platii, dosarul se arhiveaza la compartimentul de specialitate"

Model cerere:
Anexa nr. 12 la norme

UNITATEA ..................................
Str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ...., ap. ...., sectorul/judetul ................
Codul fiscal ..............................................
Contul ......................................................
Trezoreria/Banca ......................................
Nr. ............./..........................

Catre Casa de Asigurari de Sanatate ......................

Unitatea ...................., cod fiscal ............, cu sediul n localitatea ................., str. ............ nr. ......, bl. ......, sc. ...., et. ......, ap. ....., sectorul/judetul ........., cont ............., deschis la Trezoreria/Banca ................., va rugam a ne vira suma de ............ (...........) lei, reprezentnd diferenta dintre suma indemnizatiilor cuvenite (tip indemnizatii):
- J1 .................................. lei
- J2 .................................. lei
- J3 .................................. lei
- J4 .................................. lei
- J5 .................................. lei
si contributia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator pe luna/perioada ................, dupa cum urmeaza:
- totalul cuantumului prestatiilor de suportat din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii platite pe luna/perioada ..................., suma: .................. lei;
- totalul contributiilor pentru concedii si indemnizatii datorat de angajator pe luna/perioada ................, suma: .............. lei;
- totalul sumei de recuperat de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii pe luna/perioada ........, suma: ........ lei.
Ne asumam raspunderea pentru realitatea datelor prezentate mai sus si pentru corectitudinea determinarii drepturilor de indemnizatii sociale de sanatate.
- Anexa: Declaratia/Declaratiile privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii pe luna/perioada ................ .
Director

Administrator,
..............................

Director economic,
............................

elanicol
Postat pe 7 Iulie 2009 23:38
Buna tuturor gravidutelor!am 18 saptamani de sarcina si lucrez de pe data de 19 decembrie la actualul loc de munca va rog frumos imi spuneti si mie daca bene ficiez de bani daca renunt la servici?am un program foarte incarcat lucrez 7 zile cate 12 ore pe zi si imi este foarte greu.va multumesc va pup
kidz001643
Postat pe 11 Iulie 2009 09:57
evident ca nu beneficiezi daca renunti la serviciu, nici nu stiu cum de tia- trecut prin minte ca ar fi posibil...
pinicuta
Postat pe 11 Iulie 2009 10:00
Buna!
Am si eu o nelamurire si v-as multumi celor care imi puteti da o sugestie. Sunt salariata la stat si in paralel desfasor activitate ca PFA. Pe veniturile obtinute ca PFA am platit pana acum impozitul pe venit (16%) dar nu si sanatatea sau fondul de concedii (nu stiam ca este necesar, avand in vedere cealalta slujba, la care mi se platesc, evident, toate darile). In conditiile in care le voi plati acum, retroactiv (sanatatea si suma pentru fondul de concedii) pot beneficia de concediu prenatal? (mai exact, in veniturile luate in considerare pentru concediul prenatal vor fi luate in considerare si cele obtinute pe PFA?)
Multumesc!
ancas_kidz
Postat pe 17 Iulie 2009 15:27
Buna! E adevarat ca, concediul pentru sarcina si lehuzie, cod 08, se suporta integral din fnuass, dar sa stii ca atat pentru angajatcat si pentru societate, se retine si se vireaza asigurarile sociale, (10.5% si 20.8%), calculate la un salariu minim pe economie, ( 600 lei). In rest nu se retine nimik.
Va doresc o zi buna!
marianatrufin
Postat pe 22 Septembrie 2009 13:58
Deci pentru concediu de sarcina si lehuzie, suma se suporta integral din Fnuass si nu trebuie suportata din fondul de salarii al angajatorului.
Ca si documente ce trebuie sa depuna societatea la casa de asigurari de sanatate :

Documente necesare la depunerea cererilor de recuperare pentru concedii medicale:

-cererea de recuperare a sumelor pentru concedii medicale completat n dou exemplare; se vor completa separat cereri de recuperare pentru fiecare lun n parte;

-dovada plaii contribuiei pentru concedii care se va face prin copii ale ordinelor de plat aferente contribuiei pentru concedii ncepnd cu 1 ian.2006 sau certificat de atestare fiscal emis de ANAF-DGFP; pentru plile n contul unic se va face defalcarea sumelor i se va aplica tampila societii pentru conformitate cu originalul sau se ataeaz copie dup Declaraia 102; n cazul achitrii cu ntrziere a contribuiei, angajatorul va depune obligatoriu certificatul de atestare fiscal emis de ANAF-DGFP;

-copii ale certificatelor medicale din lunile fr cerere de recuperare, anterioare lunii pentru care este cererea i prin care unitatea i-a compensat o parte din contribuia pentru concedii, pe care se va aplica tampila societii pentru conformitate cu originalul;

-la certificatele medicale "n continuare" se va ataa copia certificatului medical "iniial".

V recomandm s depunei cererea de recuperare n ziua n care depunei i declaraia cu concediile medicale. n acest mod, concediile medicale originale vor putea fi anexate dosarului cu cererea de recuperare.

n cazul n care depunerea cererii de recuperare se face ulterior depunerii declaraiei, n dosarul cu cererea de recuperare se vor depune copii ale certificatelor de concediu medical pe care e aplicat tampila societii n original i copii ale rapoartelor de validare ale declaratiilor pentru concedii medicale.

Legislatie referitoare la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate: OUG 158/2005, Ord. 60/32/2006, Legea 399/2006, OUG 91/2006, Ord.830/2007, OUG 118/2008.

marianatrufin
Postat pe 22 Septembrie 2009 14:04
buna mamici,vreau si eu sa fac un bebe.in momentul de fata sunt angajata cu contract de 2 ore pe zi,sunt deja de 4 luni la acesta firma,doresc sa ma amgajez si in alta parte.intrebarea mea este:cele 12 luni trebuie lucrate la aceeasi firma?daca as lucra numai cu 2 ore pe zi,timp de 12 luni,as avea aceleasi drepturi ca si ce le care lucreaza 8 ore pe zi?va multumesc
loredana_itu
Postat pe 24 Septembrie 2009 22:56
buna seara . sunt o viitoare mamica (am 8 saptamani de sarcina) si am si eu o intrebare pt voi toate(daca se poate)
la locul de munca pe care il am se obisnuieste sa se lucreze si sambetele care sunt considerate ore suplimentare si deci platite ca atare. Acum intrebarea mea vine cam asa: sunt eu obligata de vreo lege sa lucrez acele ore suplimentare daca nu vreau (mai ales in starea mea)?Ajutati-ma si pe mine. Mersi frumos
ioana_morusu
Postat pe 25 Septembrie 2009 21:35
raspuns pentru kidzlori
Nu trebuie lucrat 12 luni la aceeasi firma! conditia este doar sa ai 12 luni de venituri impozitate! de asemenea, nu e necesar sa fie luna completa! doar sa ai pe fiecare luna venituri supuse impozitarii!!
elanicol
Postat pe 26 Septembrie 2009 08:12
raspuns Ioana Morosu
Orele suplimentare se efectueaza numai cu acordul salariatului! mai precis, trebuie acordul scris!! nu te poate obliga nimeni sa prestezi ore suplimentare daca nu esti de acord! in acelasi timp, refuzul iti poate genera neplaceri la job sau chiar concedierea! sfatul meu este sa negociezi cu angajatorul, avand in vedere sarcina, spui ca iti este greu si poate este de acord sa nu prestezi ore suplimentare!
elanicol
Postat pe 26 Septembrie 2009 08:15
raspuns Anca S
Din moment ce esti salariata automat beneficiezi de concediu de maternitate! veniturile obtinute ca PFA, avand in vedere ca au fost impozitate vor constitui baza de calcul pentru indemnizatia de concediu crestere copil pana la implinirea varstei de doi ani! din moment ce esti asigurata printr-un contract de munca, nu inteleg de ce te mai intrebi daca poti avea concediu de maternitate!!!
Veniturile obtinute ca pfa nu vor fi luate in calcul ca si baza de calcul pentru concediile medicale (concediul de maternitate, cele 126 de zile)! nu are legatura pfa-ul cu job-ul!! la job se va calcula concediul pe baza veniturilor obtinute in cadrul unitatii! daca era vorba de un alt contract de munca (in cadrul aceluiasi angajator sau un contract la o alta societate - contract cumul, etc) atunci ai fi avut dreptul la concediu medical platit pentru fiecare contract de munca, functie de venituri!!
elanicol
Postat pe 26 Septembrie 2009 08:21
buna ela,si multumesc pt raspuns.chair aseara tarziu am vazut ca defapt pe fluturasele mele,in cele 4 luni de cand lucrez,scrie ca am lucrate 16 zile,10 zile,2 zile si respectiv 21 de zile,mam panicat putin,dar citind mesajul tau mam lamurit,pt ca miai spus ca nu trebuie sa fie luna intreaga,nu?o zi buna sa ai,si la fel la toate mamicile.apropo,tu ai bebe mic?
loredana_itu
Postat pe 28 Septembrie 2009 07:03
buna, sunt o viitoare mamica, acum aflandu-ma in luna a 4-a; timp de 9 luni am fost in somaj iar acum m-am angajat la o firma de putin timp. As dori sa stiu daca in aceste conditii beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului in cazul in care am de gand sa lucrez inca 4 luni de acum incolo.
kidz003898
Postat pe 29 Septembrie 2009 10:24
Da kidz 3898 o sa poti beneficia de concediu crestere copil.
Pentru kidzlori as vrea sa-ti precizez ca cei la care lucrezi tu cu norma de 2 ore/zi vor trebui sa-ti treaca ca nr. de zile lucratoare cate zile ai lucrat cu 2 ore/zi si nu sa ti le cumuluze la 8 ore si sa treaca cate zile ies din calculul asta, ca intr-adevar nu trebuie sa ai luna completa, dar trebuie sa ai in fiecare luna lucrate cel putin jumatate din nr. zilelor lucratoare si prin exceptie o singura luna din cele 12 poti avea mai putin.
kidz000722
Postat pe 29 Septembrie 2009 10:46
salut sunt vali am si eu o intrebare fetelor,vreau sa fac si eu un bebe ,dar sunt angajata de pe 23 martie 2009 si nu stiu cate luini trebuie sa ai la locul de munca
vali_ciurea80
Postat pe 3 Octombrie 2009 12:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
nastere in strainatate 1 De la: garbo211129 28 Iunie 2011 00:30
Clubul viitoarelor mamici 4 De la: ruschita 24 Decembrie 2008 18:43
Este posibil? 18 De la: garbo_9404 26 Martie 2013 15:33
salariul n timpul concediului prenatal 5 De la: mony08 22 Februarie 2010 16:52
Sarcina si soarele 9 De la: office_salinasusesi_ro 21 Martie 2010 10:38
Setari Cookie-uri