DESPRE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI

multumesc mult de tot elanicol si apreciez rabdarea cu care raspunzi tuturor.
crisdd77
Postat pe 5 Noiembrie 2008 15:04
pt. elanicol
eu mai am o nelamurire si anume:
daca salariul este compus din partea fixa , si anume un salariu fix care este trecut pe contractul individual de munca si partea "mobila" ca sa-i zic asa , care se calculeaza in fiecare luna in functie de realizari. aceasta parte mobila cum o denumesc eu se trece in fiecare luna pe cartea de munca printr-un act aditional la contractul de munca . deci in fiecare luna salariul este diferit , insa inca o data precizez ca e trecut tot pana la ultimul banutz castigat si se impoziteaza toata suma . eu intreb daca cei 85% se calculeaza din toata suma, si nu doar din partea fixa .
astept un raspuns si-ti multumesc anticipat
inca
Postat pe 5 Noiembrie 2008 16:50
buna inca. se calculeaza 85 %din intreg salariu-partea fixa si partea mobila
DEEITA
Postat pe 5 Noiembrie 2008 17:45
Da, asa este! baza de calcul o reprezinta toate veniturile salariale supuse impozitarii! sporuri sau parte mobila cum le spui tu! tot ce e trecut in statul de plata si pentru care se platesc contributiile la buget constituie baza de calcul asupra caruia se aplica procentul de 85! pupicei!
elanicol
Postat pe 5 Noiembrie 2008 19:32
Legea nr. 257/2008 stabileste ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau ,optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

Actul normativ mai stabileste ca si persoanele care se vor afla in plata la data intrarii in vigoare a legii vor beneficia de aceste prevederi.

E clar: si mamicile care sunt acum in CCC , de la inceputul lui ian 2009 vor putea beneficia de noua lege in cazul in care aceasta le favorizeaza!!! acum sa asteptam normele de aplicare sa vedem ce hartii trebuie depuse la Primarie!!
elanicol
Postat pe 5 Noiembrie 2008 19:38
85% din toate veniturile salariale nete sau brute?
krys_flo
Postat pe 5 Noiembrie 2008 23:51
Din cate am inteles din veniturile nete! cum spuneam, sa asteptam normele de aplicare!
elanicol
Postat pe 6 Noiembrie 2008 13:38
Va multumesc mult fetelor pt. raspunsuri. Acu totul este clar.
Pupici multi !!!!
inca
Postat pe 6 Noiembrie 2008 14:32
Multumesc foarte mult Elanicol pentru toate raspunsurile si rabdare!Am reusit sa depun dosarul pt somaj cu data de 3 noiembrie, sper sa fie totul in ordine.Acum urmatorul pas este sa imi iau concediu de maternitate de la med de fam inainte cu cateva saptamani de a mi se termina indemnizatia de somaj, certificat care, spui tu, se depune tot la somaj si apoi stau cumintica pana dupa ce nasc cand imi voi face actele pt indemnizatia de crestere a copilului.EU sper sa fie totul asa cum mi ai explicat si sa nu intampin nicio problema.ITI MULTUMESC INCA O DATA F MULT.
babycamy2006
Postat pe 10 Noiembrie 2008 12:20
Buna Elanicol,
Acum am intrat pe acest forum tot cautand informatii despre indemnizatia pentru cresterea copilului...Am si eu o problema si nu mai stiu cum sa o rezolv...Am un an lucrat din sept.2007 pana pe 30 sept.2008.Dupa ce mi-am dat demisia, am constatat ca sunt insarcinata (acum am 10 saptamani)si as incerca sa ma angajez undeva.Intrebarea mea era daca imi poate face cineva un contract de munca din oct.2008 pe o perioada de trei luni si apoi sa intru in somaj,pentru a beneficia apoi de indemnizatia pentru cresterea copilului?
Mi s-a spus ca trebuie sa ma angajez din data de 30 sept.2008,dar am inteles ca luna nu trebuie sa fie intreaga pentru a fi luata in calcul...
Cele 12 luni de cotizare trebuie sa fie anterioare nasterii nu din anul anterior datei nasterii cum am citit prin lege?
Multumesc.
onita
Postat pe 10 Noiembrie 2008 21:07
Salutare mamici,
M-am gandit sa dezbatem un pic problema indemnizatiei de cresterea copilului.
Asta in cazul mamicilor cu venituri mai mari de 800 lei!!!
In ultima luna la TV si prin ziare a aparut in sfarsit vestea buna pentru mamicile care au avut venituri mai mari inainte de a aduce pe lume un copil si anume ca vor primi 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dupa 1 ian. 2009 (lege valabila, dar obtionala, pentru toate mamicile care la 1 ian. 2009 au copii cu varsta sub 2 ani si nu au intrerupt deja concediul de crestere a copilului!!!).
O VESTE EXTRAORDINARA pentru mine si pentru multe dintre voi, sper!!
Tin sa va anunt ca informatiile aparute pe la TV sunt un pic eronate !!!!! privind documentatia ce trebuie depusa la dosar(cerere la Directia de Munca pentru cei 85% si dovada de venit- asa a fost anuntat la TV), eu
m-am informat mai bine si vreau sa va spun si voua ce am aflat (informatiile le-am primit in scris de la Aocatul Poporului in urma unei cereri facute in vederea obtinerii acestor informatii).
"... SE FACE PRECIZAREA CA MAMELE BENEFICIAZA OPTIONAL DE DE ACEST DREPT - INDEMNIZATIA DE CRESTEREA COPILULUI DE 85% DIN MEDIA VENITURILOR DIN ULTIMELE 12 LUNI. SIGUR CA SE VA APLICA DE LA DATA DE 1 IANUARIE 2009.
IN LEGATURA CU PROCEDURA DE URMAT:
SE VOR DEPUNE CERERI PENTRU ACORDAREA ACESTUI DREPT LA PRIMARIA ORASULUI IN A CAREI RAZA TERITORIALA AVETI DOMICILIUL, IAR PRIMARIILE TRANSMIT DIRECTIILOR TERITORIALE CEREREA IMPREUNA CU DOCUMENTELE JUSTIFICATIVE, PRINTRE CARE SI DOVADA VENITURILOR DUMNEAVOASTRA DIN ULTIMELE 12 LUNI LUCRATE. DETALIILE SUNT OFERITE DE PRIMARII!!!"
Eu una am fost deja la Primarie chiar ieri dar .... stupoare !!!!
cei de acolo nu stiau nimic .... BINEANTELES!!!!
mi-au zis sa revin peste cateva zile ca se vor documenta in acest sens.... tipic romanesc nu vi se pare?!
m-am enervat foarte tare (sa lucrezi intr-un anumit domeniu si sa nu fii la curent cu noutatile ce tin de serviciul tau...oare cum au fost angajate acele persoane pe acel post .....
inca persoana de la primarie ce se ocupa cu aceasta problema a fost si foarte ofensata ca am deranjat-o de la cafea si barfa cu colega de birou !!!!!????

Deci, mamici daca stiti mai multe despre acest subiect scieti-ne!!!

Sper ca am fost de ajutor cu aceste informatii, daca am gresit cu ceva corectati-ma!!!
Pupici
pentru mamici
si pentru pitici
Liliana
liliana_sfc
Postat pe 11 Noiembrie 2008 18:36
Asa e liliana,traim intr-o tara precum o "gaura neagra"in care nu se stie unde a disparut personalul calificat si informat,si asta in toate domeniile....te asigur
Cat ai detaliat tu se stie cam la toate primariile,adica nimic sigur
Verisoara mea lucreaza ca si asistent social al primariei unde locuiesc si implicit se va ocupa si de aceste dosare,dar si in cazul ei e bezna....."nu stim nimic sigur"
Eu am depus dosarul de reangajare din simplu motiv ca imi e frica de ce decizii vor lua cu acest venit mediu mai ales ca eu sunt bugetara si desigur am minim pe economie pt studii superioare,adica 1000 ron brut,asa ca nu cred ca sunt avantajata mai ales ca se ia media celor 12 luni,asta insemnand....???inainte de nastere aveam salariul mult mai mic pt ca legea cu studiile superioare a fost adoptata undeva la finele per de sarcina.E greu sa luam decizii mai ales ca in joc e pus viitorul copilasilor nostri care oricum vor avea de suferit tinand cont ca nu prea multe mamici au fct inalte
E avantajata tot inalta societate,nu???
PS: refacere rapida la elanicol si sanatate la micutzul Cristian !Sper sa auzim vesti cat de curand de la cea care e moderatorul acestui subiect si informatorul cel mai exact de pe Kidz!
Pupici la bebei si la mamici
bia_kidz
Postat pe 12 Noiembrie 2008 13:52
Buna dragele mele!
Am intrat asa rapid pe forum si am citit ce ati mai scris! azi nu cred ca am timp sa raspund, dar maine o sa incerc sa mai clarific pe ici pe colo cele spuse de voi - atat cat ma pricep!
Am nascut vineri, pe 7 noiembrie 2008 la ora 16:05! Puiutul meu se numeste Cosmin-Andrei, a avut 3400 grame, 51 de cm, e perfect sanatos, foarte frumos, zambeste de ti se inmoaie inima, te prinde deja cu degetelele si e un mare smecheras ca tare ii mai place sa stea in bratele mele! si imi recunoaste vocea! nu o baga in seama pe Lady - s-a obisnuit cu latratul ei de cand era in burtica! ii place muzica, asculta cu seriozitate! cand era in burtica ii puneam Anotimpurile de Vivaldi, se pare ca nu a uitat, imediat ce aude ceva muzica se linisteste!
O sa va povestesc mai pe larg cum a decurs nasterea - cert e ca in acest moment ma abtin de la a mai spune ca mai vreau un bebelus! dar o sa discutam subiectul la un alt topic!
Acum va las ca am o mapa de acte de rezolvat pentru la birou, trag tare si daca bebelusul o sa fie cumintel si dupa ce papa si ne jucam un pic face somnic, intru iar si mai vorbim! p toate!
elanicol
Postat pe 12 Noiembrie 2008 14:08
Felicitarile mele elanicol. Sa fiti sanatosi tu si bebe si chiar astept cand ai sa ai ceva timp sa-mi impartasesti si mie din experienta nasterii, ca eu am niste emotii de-mi stau in gat de pe acum.Sunt intr-o foarte mare dilema cum sa nasc si unde mai ales . Ca la noi in oras e o mare mafie iar doctorii se uita numai dupa bani, nu dupa starea sanatatii tale si a bebelului.
Pupici la bebe si tie .
inca
Postat pe 12 Noiembrie 2008 15:56
felicitari elanicolo. va dorim multa sanatate.maria si andreea
DEEITA
Postat pe 12 Noiembrie 2008 16:34
sunt datoare cu un miel pt la Pasti lui Cosminel
Am ramas cuplata pe numele Cristian,poate ca am intrat mai devreme in nostalgia Craciunului
important e ca ai un copil sanatos si ca sunteti amandoi bine!pupici
bia_kidz
Postat pe 12 Noiembrie 2008 18:36
Multa sanatate tie si copilasului tau, bineinteles si proaspatului tatic..:) sa va dea Dumnezeu numai bucurii, acum aveti cel mai frumos cadou de Craciun.
Ce poate fi mai frumos decat o proaspata familie in jurul unui brad si ascultand colinde?
Eu abia astept sa ma vad si pe mine in postura asta, e tot ce imi doresc mai mult, nu bani, nu faima, nu calatorii, nu frumusete...........doar o familie fericita, FAMILIA MEA....
Va pup pe toate si aveti grija de voi si familia voastra
baffy
Postat pe 13 Noiembrie 2008 16:00

Raspuns pentru Onita
Da, iti poti face contract de munca din octombrie, chiar e esential pentru a indeplinii conditiile cerute de lege!
Sa facem un mic calcul! o sarcina dureaza 40 de saptamani, cum scrie la carte! tu ai acum 10 saptamani, adica 2 luni si un pic! mai ai nevoie de inca 7 luni pana la termen! poti solicita somaj, dar la vechimea ta ai dreptul doar la 6 luni! ai fi acoperita! Daca ai demisionat cu 30 sept, iti faci contract din oct, indeplinesti conditiile. Numai sa te grabesti! suntem deja in 13 noiembrie, termenul de depunere a contractelor de munca este de 20 de zile! asta inseamna ca poti incheia contract de munca undeva din data de 24 octombrie! Se intelege, cu putina bunavointa poti incheia contract de munca si de la o data mai anterioara - daca cei la care te angajezi au relatii bune cu ITM-ul din judetul din care esti! zic sa te grabesti!pentru somaj nu e necesar sa ai continuitate - ei cer minim 12 luni lucrate in ultimii doi ani! in schimb ca sa beneficiezi de indemnizatia pentru CCC ai nevoie de 12 luni de venituri impozitate anterior datei nasterii bebelusului! iti doresc sarcina usoara si mult noroc in rezolvarea problemei!
elanicol
Postat pe 13 Noiembrie 2008 16:03
Draga Inca! cum spui mafia in domeniul acesta si nu numai, este generala! nu numai in orasul tau! de frica nu ai cum sa scapi, cum nu ai nici cale de intoarcere: cumva si undeva o sa nasti! eu am nascut la clinica Eva, din Brasov, a fost prima optiune iar in final chiar nu mai aveam alernativa fiindca doctorul nostru de la 1 nov era oricum in concediu de studii iar in Maternitate nu lucra! in sala de operatie s-au purtat minunat, apoi ... ce sa zic sotul meu e de parere ca la banii pe care i-am dat se putea si mai bine! eu am cateva lucruri de reprosat: nu se preocupa sa te invete cum sa te porti cu micutul (ma refer la alaptat), mancarea nu e de regim pentru fiecare pacienta - nu aveam voie carne , dar fiecare masa avea carne, parca iti facea in ciuda! Clinica e frumoasa, aspectuasa, primitoare, culori frumoase, mobilier modern, tv in camera, baie personala, cu tot ce trebuie, se face curatenie zilnic, iti dau haine curate de cate ori soliciti, doctorii se poarta bine, vin in vizita in fiecare dimineata, totusi... dupa trei zile te trimit acasa! consider ca e prea devreme! as spune mai multe, dar pana la urma chiar agreez ideea ca avem clinica in Brasov si fff multumita ca nu am ajuns sa nasc la maternitate! cum spuneam, sotul si prietena mea cea mai buna considera ca se putea mai mult! pana la urma sa nu uitam ca este o clinica particulara, o afacere de fapt, si cu cat sunt mai multe paciente cu atat beneficiile sunt mai mari, asa ca ideal pentru ei este sa ne refacem repede si sa ne trimita tot asa de repede acasa! sper sa nu ofensez pe nimeni! pana la urma doctorii de acolo sunt niste specialisti de prima mana!
elanicol
Postat pe 13 Noiembrie 2008 16:12
buna. felicitari Elanicol pentru bebelus! sa creasca mare si sanatos!
am citi ce ati scris mai sus referitor la nascutul la o clinica particulara. Eu sunt de parere ca astfel de clinici nu sunt dotate corespunzator cu aparatura pentru nou-nascuti, ma refer la la cazul in care Doamne-fereste nou nascutul are nevoie de ingrijiri de terapie intensiva, astfel de clinici nu au toate cele necesare. E adevarat ca nu stiu exact cum sta treaba in Brasov, dar stiu cazuri care au nascut la clinici particulare si copilul nu a putut benefia de masurile de reanimare la nastere corepunzatoare si de terapie intensiva ulterioara si a fost transferat la o maternitate publica. vorbesc de copiii care au probleme la nastere. practic aceste clinic particulare ofera doar conditii de cazare hoteliere, dar nu si ingrijirea medicala completa ce se poate oferi intr+o maternitate publica. si chiar am citit si de cazuri cand mama a regretat ca a ales un spital particular. nu sunt din Brasov, dar banuiesc ca acelasi lucru se intampla peste tot. Eu sfatuiesc pe toate mamele cand isi aleg maternitatea unde sa nasca sa o faca in functie de cat de dotata este sectia de nou-nascuti. eu asa am ales spitalul.
a1_23
Postat pe 13 Noiembrie 2008 18:39
Felicitari elanicol!!!!!!! Sa fiti sanatosi, iar bebe sa iti aduca numai bucurii!!!!
Fiona_kidz
Postat pe 14 Noiembrie 2008 08:30
Elanicol ma bucur ca totula decurs bine si ca acum il ai pe bb acasa.........noi mai avem destul pana la marea intalnire si ne incearca niste emotii.......suntem abia in sapt. 28
Ieri sotul meu a mers din nou la DMSS, in legatura cu problema pe care o intampinam cu indemnizatia de crestere a copiluli si i-au servit aceeasi replica: "nu se mai poate face nimic , nu veti beneficia de aceasta indemnizatie"!
Stiu ca acum esti probabil ffff ocupata sa ai grija de bebitul tau, dar cand ai timp te rog mult nu ma uita! Toata lumea imi spune a renunt , eu am o situatie mai deosebita in familie si sotul meu vrea sa ne mutam la tara la socri pe motiv ca nu ne vom descurca aici ( Pitesti) daca nu primim indemnizatia...............dar eu totusi sper ca mi se cuvina acest ajutor deoarece perioada in care nu am realizat venituri fiscale imi este acoperita de per in care am fost studenta si mi-am luat licenta.
Multumesc mult si multe impliniri pt tine si bb-ul tau!

Roxiana
Postat pe 14 Noiembrie 2008 13:11
felicitari elanicol....va doresc multa sanatate tie si lui cosminel .sa va bucurati de el in fiecare clipa si zambetul lui sa va lumineze viata
melutza
Postat pe 14 Noiembrie 2008 16:31
Articol preluat de pe AvocatNet! Merita citit!

11 Noiembrie 2008
drd. Ana Cioriciu Stefanescu

"Calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului - consideratii
De curand, art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului [1] a fost modificat prin art. I din Legea nr. 257/2008[2].
Astfel: Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal3, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Modificarea esentiala si indelung asteptata este aceea ca se da posibilitatea sa se aleaga intre stabilirea indemnizatiei in suma fixa si pe baza mediei veniturilor profesionale realizate pe ultimele 12 luni, la care sa se aplice procentul de 85% pentru a se obtine indemnizatia incepand cu 1 ianuarie 20094.

Pana la aparitia normelor de aplicare a noii legi, nu stim daca veniturile ce vor intra in calculul mediei mentionate sunt brute sau nete.

Logic ar fi ca in calculul mediei respective sa intre veniturile brute iar la aceasta sa se aplice procentul de 85% pentru a se obtine indemnizatia bruta, la care se vor aplica sau nu anumite contributii expres prevazute dupa cum se va decide pentru a se obtine indemnizatia efectiva. Aceasta ar fi o varianta logico-istorica, deci bazata pe traditia calculului unor asemenea indemnizatii.

Dar, tot logic si mai realist, in actualul context economic, ar fi sa se calculeze indemnizatia prin aplicarea procentului de 85% la veniturile nete in sensul de venituri prin care se pot cumpara efectiv bunuri si servicii etc.

Tot incepand cu data de 1 ianuarie 2009, potrivit art. II din Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a Legii nr. 257/2008.


Putem face totusi unele precizari pe baza legislatiei existente:

1. In cazul unei persoane care alege sa i se calculeze indemnizatia pe baza veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, trebuie avute in vedere absolute toate veniturile referite de art. 1 alin. (1) al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, inclusiv cele obtinute ca urmare a cumularii altor functii pe langa cea de baza5 - pentru ca legiuitorul nu distinge intre acestea; iar cum legiuitorul nu distinge, nici noi nu vom putea face distinctie. Avand in vedere acest principiu de drept, nici hotararea de guvern prin care se vor aplica normele de aplicare a legii mentionate nu trebuie sa distinga, fiind vorba de un act normative inferior legii - dat in aplicarea ei;

2. In cazul in care o persoana alege suma fixa, analiza de mai sus nu isi are rostul; precizam insa ca o asemenea persoana, daca cumuleaza mai multe functii, are dreptul la suspendarea contractului pentru deschiderea dreptului la concediului pentru cresterea copilului la toti angajatori6;
3. In ambele cazuri precizate la art. I si II din Legea nr. 257/2008 - se vor lua in calcul acele venituri profesionale realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului; prevederile legale sunt cat se poate de clare in aceasta privinta.


Pe langa aceste pecizari consideram util sa detaliem si intelesul normei art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, care are valoarea unei norme de trimitere in orb.

Astfel, in conformitate cu art. 1 alin. (3) din aceeasi ordonanta, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege:
a) venituri din salarii,
b) venituri din activitati independente,
c) venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Veniturile din salarii

Potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Alin. (2) al aceluiasi articol stipuleaza ca in vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.

Pentru a nu se face confuzii, alin. (4) al aceluiasi articol indica si care anume venituri nu sunt incluse in veniturile salariale:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget;
a1) tichetele de cresa acordate potrivit legii;
b) tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
c) contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensarea chiriei pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale;
d) cazarea si contravaloarea chiriei pentru locuintele puse la dispozitia oficialitatilor publice, a angajatilor consulari si diplomatici care lucreaza in afara tarii, in conformitate cu legislatia in vigoare;
e) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare;
f) contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii;
g) sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Sunt exceptate de la aceste prevederi sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice;
h) sumele primite, potrivit dispozitiilor legale, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interesul serviciului;
i) indemnizatiile de instalare ce se acorda o singura data, la incadrarea intr-o unitate situata intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, in limita unui salariu de baza la angajare, precum si indemnizatiile de instalare si mutare acordate, potrivit legilor speciale, personalului din institutiile publice si celor care isi stabilesc domiciliul in localitati din zone defavorizate, stabilite potrivit legii, in care isi au locul de munca;
j) sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, precum si sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;
k) sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut in rezerva sau al carui contract inceteaza ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, precum si ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestuia la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau celor care nu indeplinesc conditiile de pensie, precum si ajutoare sau plati compensatorii primite de politisti aflati in situatii similare, al caror cuantum se determina in raport cu salariul de baza lunar net, acordate potrivit legislatiei in materie;
k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza;
l) veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator; incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice;
m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile indiferent de perioada de desfasurare a activitatii in strainatate;
n) cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator;
o) costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, efectuate in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu;
p) avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul angajarii si implicit la momentul acordarii;
r) diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite. In legatura cu veniturile de la lit. k) alin. (3) si (4) al art. 55 din Codul fiscal da anumite explicatii detaliate, inclusiv referitoare la veniturile care nu sunt assimilate salariilor, incat se ofera o abordare exhaustiva.

De asemenea, in alin. (3) al articolului mentionat se dau si explicatii cu privire la avantajele care se asimileaza veniturilor din salarii.

Acestea trebuie sa fie primite in legatura cu o activitate dependenta, desigur nu cuprind avantajele care nu se asimileaza salariilor si includ urmatoarele avantaje fara a se limita la acestea:
a) utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
c) imprumuturi nerambursabile;
d) anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului;
e) abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
f) permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal;
g) primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.

Pentru ca aceste avantaje sa fie luate in calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, trebuie sa fie exprimate in bani, concret, si sa intre in alcatuirea salariului, asa cum acesta este stabilit in contractul individual de munca (a se vedea art. 154 alin. (1) si (2) coroborat cu art. 155 din Codul muncii7).
Dovada lor se va face prin adeverinta de venit ca de altfel in cazul tuturor veniturilor din salarii.

Veniturile din activitati independente

Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind:
a) veniturile comerciale,
b) veniturile din profesii libere,
c) veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Sunt considerate venituri comerciale:
a) veniturile din fapte de comert ale contribuabililor;
b) venituri din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere;
c) veniturile obtinute din practicarea unei meserii.

Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Prin exceptie, nu intra in veniturile de mai sus veniturile obtinute prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii acestuia a unei inventii brevetate in Romania, incluzand fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.

Veniturile din activitatile agricole

Potrivit art. 41 lit. f) coroborat cu art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitatile agricole supuse impozitului pe venit sunt veniturile din urmatoarele activitati:
a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, incepand cu data de 1 ianuarie 2008.

_____

NOTE:

1Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1008 din 14.11.2005, modificata si completata ulterior, ultima data prin Legea nr. 257/2008.
2Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 746 din 04.11.2008.
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23.12.2003.
4A se vedea si A. Cioriciu Stefanescu, Indemnizaia pentru creterea copilului n cazuri asimilate celor de realizare a veniturilor profesionale, pe www.Contractdemunc.ro
5A se vedea A. Cioriciu Stefanescu, Angajatorul functiei de baza versus angajatorul functiei la care se cumuleaza, pe www.Avocatnet.ro
6A se vedea A. Cioriciu Stefanescu, Cumul de functii cumul de drepturi, pe www.Contractdemunca.ro
7Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior"
elanicol
Postat pe 16 Noiembrie 2008 23:40
merci de explicatii elananicol. mai am totusi ceva de intrebat. cat a ajuns toata "distractia" ca sa-i spunem asa, desi e un moment unic in viata noastra si nu ar trebuie sa ne copleseasca asta.....insa asa e in Romania.
merci si pt. articol , chiar l-am scos la imprimanta si ma apuc de citit. esti bine informata si noua, viitoarelor mamici , chiar ne esti de mare ajutor cu toate informatiile astea.
inca
Postat pe 17 Noiembrie 2008 16:30
Buna seara! Cu placere! ma gandeam ca sunteti interesate sa cititi ceea ce are un specialist de spus in privinta indemnizatiei 85%! la randul meu citesc si ma informez, iar articolul chiar e pertinent! doar sa aveti rabdare sa cititi, ca e destul de multa informatie!
In privinta taxei de la clinica, nasterea normala este 2000 ron, iar prin cezariana 2500 ron. Nu e un secret, aceste informatii le gasiti si pe site-ul lor! M-am internat vineri, 7 nov la ora 10 si m-am externat luni, 10 nov la ora 11! Trei zile 2500 ron, pentru noi a fost destul de mult! Adi al meu chiar usor nervos pe chestia asta dar m-a speriat ideea de maternitate! pe de alta parte, in final, nici nu aveam o alta optiune fiindca doctorul meu e in concediu de studii iar in maternitate nu presta! bine ca suntem sanatosi! sper sa nu fi fost prost inteleasa, conditiile din clinica sunt ca dintr-un hotel, medicii sunt bine pregatiti, dna anestezista a fost o draguta si a avut mare grija de mine, doctorul meu a fost superok, la fel ajutoarele dansului! la fel si pediatrul ce a preluat micutul! Slava Domnului ca nu au fost complicatii ...chiar nu stiu cum se procedeaza in acest caz, dar anumite zvonuri spun ca daca situatia se complica, fie pentru mamica fie pentru micut, cheama salvarea si ii trimit la maternitate! repet: nu stiu nimic concret, asa am auzit gravidutele vorbind in decursul vizitelor lunare! Mai vorbim, o seara buna!
elanicol
Postat pe 17 Noiembrie 2008 21:21
daca nu e cu suparare...as putea sa te intreb la ce clinica ai nascut?
melutza
Postat pe 17 Noiembrie 2008 21:53
Multumesc mult pentru raspuns,Elanicol.Pana la urma nu am mai rezolvat nimic
caci nu am mai fost ajutata.Dar noi speram sa ne descurcam si cu venituri mai mici...Felicitari pentru nastere ...si sper sa fac si eu un baietel.
Desi am studii juridice,recunosc ca nu m-am preocupat de multi ani de acest domeniu,iar acum parca regret ca am incercat sa fac cu totul altceva...Daca ma puneam la timp cu legislatia nu ajungeam in situatia asta.
Onita.
onita
Postat pe 18 Noiembrie 2008 09:29
Clinica Eva din Brasov!

pentru Onita - imi pare rau ca nu ai primit ajutorul de care aveai nevoie! poate intra sotul tau in concediu de crestere copil! este si asta o varianta! si sa stii ca multi tatici au intrat pana acum in CCC, iar de la 1 ian 2009 cred ca si mai multi tatici vor beneficia de acest drept, tinand cont de faptul ca discrimanarea exista, iar barbatii au oricum din start salarii mai mari decat o femeie, chiar daca ocupa acelasi post cu aceleasi raspunderi (dar asta este , asa ca nu dezvolt subiectul!).
Sa de-a Dumnezeu ca bebelul din burtica ta sa fie baietel - cel mai important e sa fie sanatos! - iti doresc sarcina usoara si multa fericire!
elanicol
Postat pe 18 Noiembrie 2008 09:39
FELICITARI ELANICOL !SA FITI SANATOSI,IAR COSMINEL SA-TI ADUCA NUMAI BUCURII!
Llaura
Postat pe 18 Noiembrie 2008 15:10

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ajutati-ma cu un sfat va rog :(( !!! 6 De la: anaROBERT 31 Martie 2010 11:56
Cicatrice operatie cezariana 3 De la: tomaioana 11 Aprilie 2012 09:07
probleme pe parcursul sarcinii...sau fobiile noastre! 6 De la: kidz004054 3 Noiembrie 2009 13:43
Vaccin Canceru de col uterin si sarcina 1 De la: ralucimp 22 Octombrie 2010 09:13
ajutor!!!! nu mai pot de frica!!!! 7 De la: eu_mino 16 Noiembrie 2009 02:01
Setari Cookie-uri