DESPRE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI

Da poti,firma la care te-ai angajat tb sa iti completeze o adev,pe care o iei de la primarie si reintri in CIG din nou,si eu am patit la fel.BAFTA.
hapyness
Postat pe 15 Octombrie 2009 13:36
KIDZ003510 NU STIU CUM E TREABA CU FLUTURASUL ASTA, NU PRICEP DE CE ITI apar doua venituri "nete", dar inteleg ca ai depus deja dosarul la primarie. Ei ai avut o adeverinta, unde de la locul de munca trebuia sa iti completeze un tabel in care exista o coloana cu venituri nete realizate in cele 12 luni. Dupa veniturile trecute acolo in tabel se calculeaza.
kidz000722
Postat pe 15 Octombrie 2009 16:05
ciao tuturor!

Citesc de zile intregi orice info legata de diverse "tehnici" prin care sa beneficiez de banuti Ok atat in concediul medical sau cel de risc maternal, cat si pentru plata CIC. Poate ma lamureste si pe mine cineva cu cateva chestiuni. Iata cum intentionez sa procedez pana la si dupa nastere (aprilie 2010):

- decembrie 2009 concediu de odihna; zile ramase 15, deci OK
- ianuarie-martie 2010 concediu medical SAU concediu de risc maternal (stiu ca concediul medical "obisnuit" se plateste cu 75% din media brutului, 6 luni anterioare, la fel si cel de risc maternal)
- aprilie-iulie 2010 concediu pre si post natal (DNP repet e 8 aprilie). Stiu ca se plateste 85% din media brutului, 6 luni anterioare concediului de risc maternal sau al celui medical.
- august 2010-aprilie 2012 concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului

Intrebarile sunt:

- "schema" gandita e legala, e OK? mentionez ca DEJA am la mana un raport de evaluare a riscurilor, emis de medicina muncii, asadar pot lua concediul de risc maternal. Cu cel medical, la fel, ar fi Ok, medicul ginecolog ma poate ajuta, astfel incat medicul de familie sa poata emite concediul medical.
- care concediu e mai OK de luat ian-martie 2010? cel medical sau cel de risc maternal? (ma gandesc pe termen scurt, desi fie unul, fie celalalt e tot 75% din brut, dar si sau mai ales pe termen lung, la viitorul calcul al CIC).
- va influenta la calculul CIC concediul de risc maternal sau concediul medical? Dat fiind faptul ca nu se vor achita decat asig. sociale sau de sanatate (aici intreb, nu stiu care se retine...)

M-as bucura daca cineva ma poate lamuri, cu info concrete, multumesc!
Joana
joana77
Postat pe 20 Octombrie 2009 00:25
Draga joana77 esti sigura ca medicalul si conc. de risc maternal se platesc 75%din brut? Prenatalul si postanatalul stiu ca sunt 85% din brutturi dar la celelalte eu nu sunt asa sigura. Poate la cel de risc maternal, dar la medical obisnuit chiar nu stiu ce sa zic. Stii de ce zic chestia asta, prenatalul e stiut ca e mai avantajos la bani decat daca te-ai duce la servici, tocmai ca se da 85% din bruturi, sa opreste o singura cota de 10,5%, in rest nu se opreste nimic, dar la medical nu stiu daca-i chiar asa, ca in general la medical obisnuit iei mai putin salariu decat cand vii la serviciu. Nu stiu cum e treaba la risc maternal, ca n-am intalnit pana acum cazuri. In rest am un sfat, intra in prenatal mai devreme decat zici tu, poti lua de pe la 7 luni, ca e mai avantajos la bani si te ajuta dup-aia la calculul indemnizatiei de crestere copil.
kidz000722
Postat pe 20 Octombrie 2009 09:28
Multumesc de raspuns, kidz000722! E o tema la care trebuie sa stau sa ma gandesc, cu calcule concrete pe salariul meu. Am sa fac calculele si revin cu info!

Cu concediul medical si de risc matenal: da, ambele se platesc cu 75% din media venitului brut pe ultimele 6 luni practic ajungi la salariul obisnuit cu banii. Uite si o parte din OG 158/2005 care se refera la aceste 2 concedii:

*********************************
Conform OG 158/2005 concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

- Concediul medical si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Se acorda pentru fiecare tip de afectiune pentru o perioada care nu poate depasi 183 de zile intr-un interval de un an. Concediul medical se poate prelungi din ziua 90 pana in a 183-a zi , numai cu avizul medicului expert al Casei de Asigurari Sociale de Sanatate.

Cuantumul indemnizatiei este de 75% din din baza de calcul pentru bolile obisnuite si 100% pentru pentru boli ca : tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli infectocontagioase grupa A, urgente medico-chirurgicale.

- Concediul si indemnizatia de risc maternal

Acesta se acorda fara a exista un prealabil stagiu de cotizare , in intregime sau fractionat, pentru o perioada ce nu poate depasi 120 de zile , de catre medical specialist sau de familie, in baza unui certificate medical eliberat in acest sens.

Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

*********************************
Oricum, am sa ma gandesc si sa ma socotesc cum e mai OK de luat inainte si dupa nastere si va tin la curent.

Joana
joana77
Postat pe 20 Octombrie 2009 18:58
Buna ziua! Am si eu mai multe nelamuriri:
Am nascut pe 1 octombrie.
1)Pana la ce data (adica in termen de cate zile de la nastere) trebuie sa ma duc cu copia certificatului de nastere al copilului la serviciu pentru a beneficia de un salariu in plus?
2)In termen de cate zile de la nastere trebuie sa ma duc cu dosarul cu acte la primarie pentru trusoul copilului si alocatia de stat?
3)Pentru mine e mai convenabil sa stau toate cele 126 zile in concediu pre si post natal si dupa aceea sa intru in CIC. Cand trebuie sa ma duc cu actele la primarie pentru a intra in CIC?
4)In paralel cu contractul de la serviciu care este pe perioada nedeterminata si am 2 ani si jumatate vechime, am lucrat cu contract de colaborare la alta firma si am luat lunar bani si de acolo, pana in august cand am intrat in concediu prenatal. Acesti bani vor intra la calcularea indemnizatiei de CIC? Si daca da, cum o sa procedez? O sa cer si de acolo o adeverinta din care sa reiasa ce bani am luat de la ei in ultimile 12 luni?
Multumesc mult de tot pentru raspuns.
Vio
kidz1010
Postat pe 25 Octombrie 2009 17:00
Buna ziua Elanicol,
Am citit toata ziua rapunsurile postate pe site despre indemnizatia de crestere a copilului. situatia mea este une mai speciala, si te rog, daca poti, sa imi oferi cateva informatii.
Deci, sunt insarcinata :) , DPN este 7 mai 2010. Din data de 1 decembrie 2009 as vrea sa incep perioada de stagiu pentru a deveni avocat stagiar. pana la aceasta data si anterior perioadei de 12 luni am lucrat ca si consilier juridic (de fapt si in prezent lucrez).
Probelemele mele sunt urmatoarele:
1. Avand in vedere ca avocatii au proriul sistem de asigurari, se tine cont de perioada lucrata anterior devenirii membra a Baroului pentru a obtine indemnizatia de crestere copil, sau nu are relevanta pentru ca oricum platitor este statul.
2. trebuie sa ma suspend din barou pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil? sau pot sa continui activitatea, dar fara a obtine venituri, deci sa nu am nici o incasare?
Iti multumesc anticipat pentru raspunsul tau.
liustina
Postat pe 12 Noiembrie 2009 14:57
Salut!Scriu pentru prima data desi urmaresc de mult timp forumul.As avea o intrebare,de fapt mai multe pentru elanicol sau pentru cine stie:am o fetita de un an si o luna,sunt in postnatal cu 85% pana in octombrie 2010.As vrea sa facem bebe2 dar nu vrreau sa ma intorc la servici ca e nasol acum cu criza.Intrebarea mea este cum se calculeaza indemnizatia,mai iau 85% dar din care salariu sau cum se face?Ar trebui sa nasc pana face fetita 2 ani sau pot sa intru in alea 126 zile in caz ca as mai avea 1-2 luni pana as naste.Va multumesc anticipat.
ramona_buzau
Postat pe 24 Noiembrie 2009 10:01
liustina, nu cred ca pe perioada concediului pentru cresterea copilului vei putea sa practici avocatura, chiar si ca stagiar. Cu siguranta va trebui sa-ti suspenzi activitatea, chiar daca tu le vei declara ca nu vei obtine venituri impozabile. N-am intalnit niciodata cazuri similare, dar de exemplu in cazul persoanelor fizice autorizate acestia trebuie sa aduca dovada suspendarii sau inchiderii autorizatiei, nu le ia in calcul o declaratie ca n-ar obtine venituri, cred ca si tu va trebui sa le aduci dovada ca ti-ai suspendat activitatea pe perioada concediului. dar cel mai sigur suna la agentia jud. de prestatii sociale de care apartii, ca poate s-au mai intalnit cu astfel de cazuri.

Pentru ramona_buzau, daca ramai insarcinata cu bebe 2 si cand ar trebui sa incepi serviciul ai fi deja prin 7 luni din cate stiu eu poti intra in prenatal, nu stiu daca chiar direct, s-ar putea sa trebuiasca sa te duci macar 1 zi, ca trebuie sa te duci sa faci cerere de reincepere a serviciului si dup-aia le duci medicalele. Iar calculul, chiar nu stiu in cazul tau cum se face. Cand era cu 6 mil fix, acolo stiam ca si pt al doilea iei tot 6 mil, dar aici nu stiu in functie de ce calculeaza. S-ar putea sa -ti calculeze 85% din cat ai luat tu ca si indemnizatie si dup-aia prenatal, dar nu sunt sigura.
kidz000722
Postat pe 26 Noiembrie 2009 16:11
Buna,mamicilor si viitoarelor mamici! Am si eu o mare nedumerire si as vrea sa va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspums concret.Dumnezeu mi-a daruit o fetita pe 30 octombrie 2009.Fiind angajata am beneficiat de toate cele 126 zile cm .Acum ar trebui sa fac dosarul prntru icc,dar am o mare dilema.In ultimele 12 luni eu am lucrat fara nici o intrerupere,dar oct+nov+dec 2008 la o firma.ian+feb la alta firma si dim martie pana in prezent la alta firma.De la primarie mi s-a dat un formular de completat de catre angajator,dar eu am 3...Ce sa fac? Cum procedez?
Sper sa-mi raspundeti curand...
symyna_cris3
Postat pe 4 Ianuarie 2010 17:04
Buna ziua,
In primul rand multumesc pentru raspunsul anterior.
In al doilea rand, am din nou ceva nelamuriri:
1. daca am contract de munca, unde platesc toate cotizatiile impuse de lege, inclusiv sanatate, pensie etc, si ma autorizez ca persoana fizica, in acest al doilea caz, ca persoana fizica autorizata mai trebuie sa imi fac contract de asigurare cu casa de pensii s.a ca sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului?
2. daca intru in concediu penatal de la locul de munca unde sunt salariata, imi pot continua activitatea ca pfa?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
liustina
Postat pe 5 Ianuarie 2010 15:10
Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti daca voi beneficia de aceasta indemnizatie de crestere a copilului in urmatoarele conditii: sunt angajata din 1 august 2009, insa voi naste in jurul datei de 23 iulie 2010; astfel cele 12 luni necesare inainte de nastere nu sunt complete, lipsindu-mi cca o saptamana. Va multumesc pentru raspunsul dvs.
ilaria_barbu
Postat pe 6 Ianuarie 2010 12:05
Buna. La multi ani tuturor. Fie ca 2010 sa va aduca multa sanatate , credinta si bucurii la toata lumea. Am niste nelamuriri si as vrea Elanicol sa mi raspunzi cand ai timp, daca vrei si daca poti. Iti multumesc anticipat. Sunt o persoana care a avut experienta de a trai nefericitul caz sa si doreasca si sa nasca un copil sanatos , sa las totul ok la munca, sa invat o persoana in locul meu avand o raspundere, sa nu sufere angajatii am lasat o situatie ok zic eu pana sa ma reintorc la 6 luni dupa nastere asa cum am convenit cu seful meu . Din pacate madam contabil m a sapat si a profitat de criza dandu i mai putin bani inlocuitoarei mele si infundandu ma pe mine si nu am putut sa ma mai intorc dupa cum am convenit. Nu pot povesti ce am simti si prin ce am trecut cu 600 lei pe luna pana am intrat la calculul cu 85% de la 01 ian 2009. Banci si alte cele, suparari etc.In fine , acum dupa 2 ani nici nu mai zic ce s ar intampla. Te rog sa mi spui Elanicol daca as ramane insarcinata as putea intra direct din ccc in concediu medical asa e?
spune mi te rog medicalul la ce baza se calculeaza, la ce suma? si urmatoarea indemnizatie de crestere a copilului al doilea cat va fi? Mentionez ca nu as vrea sa ma mai intorc deloc pe la munca pt ca sigur abia ar astepta sa ma umilesca madama, mai ales ca nu se stie cat va mai merge firma si ar profita sa nu ma mai primesca .. Stiu si despre alte persoane cum au fost tratate. Era mai bine daca nasteam pana facea primul copil 2 ani dar din pacate nu s a intamplat sa raman insarcinata. Asta e nu tot timpul ne iese cum vrem si cand vrem ci cand da Doamne Doamne. Si a treia intrebare Elanicol este daca sunt in concediu medical la contractul de baza pot avea colaborari de 2 ore pe zi cu contract de munca sau conventie in acelasi timp pe o perioada de 5-6 luni sa zicem? Scrie undeva daca da sau nu? Te rog sa ma lamuresti. Multumesc.
ricordi31
Postat pe 7 Ianuarie 2010 15:47
As vrea sa intreb mamicile care au prins trecerea la noua lege pentru cresterea copilului , daca au primit diferenta de banii rezultati in urma recalcularii pe baza salariului dupa noua lege din primele luni.Mai tineti minte? La inceput,cateva luni am luat tot 600 ron... si urma ca diferenta sa o primim...candva... Stiti ceva?
carla_dana_p
Postat pe 17 Ianuarie 2010 13:34
Daca firma la care am lucrat nu a platit nimic la stat,cu toate ca banii mi-au fost retinuti,ce as putea face prt. a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Am semnat contract de munca in iunie 2008,am lucrat pana in septembrie 2009,cand treceam deja in a 3-a luna de sarcina,apoi mi s-a spus ca nu mai este de lucru.In toata aceasta perioada,mi-au fost eliberate adeverinte ptr. asistenta medicala si asta m-a facut sa cred ca taxele si impozitele catre stat sunt platite,deci e in regula.Nu a fost deloc asa;cred ca as fi avut dreptul la somaj si apoi as fi luat si aceasta indemnizatie. Acum patronul e plecat din tara,am luat legatura cu sora lui,care mi-a vorbit f. urat,deci nu stiu cum sa procedez.Nu am un exemplar din contractul pe care l-am semnat.
As vrea un sfat avizat. Multumesc mult!
oany_kidz
Postat pe 26 Ianuarie 2010 14:25
Intra pe office@dreptonline.ro si un avocat avizat(sau mai multi)iti vor da sfaturi aferente.Succes!
ginutavrabiuta
Postat pe 26 Ianuarie 2010 14:40
Multumesc ptr. raspuns.Am postat intrebarea mea pe site-ul recomandat;sa vad daca primesc raspuns,poate am vreo speranta...eu stiu...
oany_kidz
Postat pe 27 Ianuarie 2010 09:37
In functie de problema iti raspund mai repede sau mai tarziu.Vei primi pe mail raspunsul daca ai ales sa fie publica intrebarea.Succes!
ginutavrabiuta
Postat pe 27 Ianuarie 2010 12:18
Am citit si eu raspunsul pe care l-ai primit de la avocat.Bafta multa si rabdare de asemenea.
ginutavrabiuta
Postat pe 27 Ianuarie 2010 12:24
nu am reusit sa gasesc raspunsul avocatului.te rog mult,spune-mi cum sa-l caut pe site-ul lor?pur si simplu nu ma descurc.!
oany_kidz
Postat pe 28 Ianuarie 2010 11:35
www.alocatie.ro

vrem alocatii mai mari!
lalea26
Postat pe 29 Ianuarie 2010 12:11
buna as avera si eu o inrebare eu am lucrat 3 saptamini la o firma si la locu actual unde lucru si acum am 6 luni si sunt insarcinata in prima luna as vrea sa stiu daca se pune si alea 3 saptamini si daca beneficiez concediu prenatal
lenuta87
Postat pe 4 Februarie 2010 17:52
Buna ziua doamnelor! Sunt o mamica din alba iulia si tocmai am primit decizia pentru indemnizatia de crestere a copilului iar suma este cu 100 de lei mai mica decat am calculat eu din veniturile mele. Mi s-a raspuns de la directia muncii (dupa ce am reverificat sumele si sunt corect inregistrate la ei..)ca luna de nastere a copilului nu se ia intreaga in calcul ci doar zilele aferente pana la nastere ... cum eu am nascut in 26 octombrie spun ei ca in programul din calculator se calculeaza 25 de zile din luna octombrie pentru indemnizatie...si cazul meu nu e singular..ati mai intalnit asemenea aberatii?? deci ei sunt in stare sa sustina ca nu iau in calcul 12 luni asa cum prevede legea ci 11 luni si cateva zile...cum ar fi daca as fi nascut in 2 a lunii ma intreb!!! Cum pot sa ma apar in fata lor?
spectradi
Postat pe 10 Februarie 2010 12:36
buna, mamici de pitici!
daca sotul meu intra in concediu de crestere copil (eu neavand un loc de munca la momentul actual, deci nici nu pot beneficia de indemnizatie), trebuie sa semneze vreun act in fiecare luna sau altceva de genu asta? pt. ca el vrea sa plece in strainatate sa lucreza, in perioada asta de 2 ani de concediu.
baffy
Postat pe 10 Februarie 2010 15:55
baffy prima oara tre sa depuneti doasarul cu toate actele la primarie pt ca sotul tau sa poata iesi in indemnizatie si sa ti se aprobe dosarul ,iar apoi nu mai are nici o treaba sotu....o sa-ti vina indemnizatia ori pe card , ori prin posta.... cum vei dorii tu.
bau
Postat pe 10 Februarie 2010 16:05
baffy...sa inteleg ca vrei sa iei si indemnizatia ( adica sotul tau) si sotul sa plece in starinatate sa lucreze.....nu se semneaza nimic, dar e bine sa luati banutii pe card ( depui un extras de cont odata cu celelalte acte), pt a nu avea probleme cu postasul.....banii normal ar tb ridicati de sotul tau.si cand depuneti actele mai intrebati odata, sa fiti siguri , daca totul e ok, pt a nu avea surprize apoi. multa bafta.....
ERICK
Postat pe 10 Februarie 2010 16:16
buna!!
multumesc fetelor pt. rapunsurile voastre promte
mi-ati dat o veste buna!
va pup!!!
baffy
Postat pe 11 Februarie 2010 21:02
buna seara mamici....buffy sigur ca se poate ca indemnizatia sa fie luata de sotul tau daca tu nu lucrezi dar depuneti dosarul pentru a nu avea probleme si cred ca cel mai bine ar fi sa faceti tot asa prin card (sa te poata pune la imputernicit sa poti ridica u banii)iar daca faceti prin posta la fel sa nu existe probleme la ridicarea banutilor....
anaROBERT
Postat pe 12 Februarie 2010 00:04
buna fetelor !am si eu o problemutza! sunt gravida in 39 saptamani , urmeaza sa nasc sapt viitoare prin cezariana. eu nu am carte de munca pt. ca sotul meu are o firmulitza mica si eu lucrez cu el si am incercat cand am ramas insarcinata sa-mi platesc cotributiile la stat ca sa pot beneficia de indemnizatie insa mi s-a spus atunci ca nu se poate plati din urma. recent am aflat ca de fapt acest lucru ar putea fi valabil.....stie careva daca e posibil sa platim eu sau sotul meu contributiile si sa putem beneficia de indemnizatie ???????astept raspuns . va multumesc
inca
Postat pe 18 Februarie 2010 13:33
inca pai trebuie sa fi angajata la firma voastra ca sotul sa poata platii contributiile din urma...din moment ce tu nu ai fost angajata niciodata la ceasta firma nush cum vei putea reusii...trebuie sa intrebi la CAS.
bau
Postat pe 20 Februarie 2010 16:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
crese in sectorul 6 1 De la: Lory07 18 Ianuarie 2009 16:25
peeling chimic 21 De la: vanda10 16 Februarie 2017 15:47
Pangasius 24 De la: iullius 31 Mai 2009 12:53
mamici din bucuresti 7 De la: mariana22 12 Iulie 2009 11:18
job part-time 2 De la: deliarebecca 2 Februarie 2009 13:06
Setari Cookie-uri