ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Varza murata pe iarna

Voteaza
*****Scor: 4.2 din 5 voturi
 

Cum sa pun varza la butoi pentru iarna astfel incat moarea sa nu se faca baloasa si sa nu fie nici prea sarata? Stie cineva o reteta buna din batrani, de la tara?
  citeaza   raspunde

eu zic varza murata PE bani,
pe farfurie, pe butoi, pe aragaz, nu PE iarna


varza murata se obtine
adaugand o strachina plina
cu mure

rezulta o varza murata de
o mananci cu privirea....
  citeaza   raspunde

Ai venit pe acest site sa faci misto? Mai bine du-te undeva unde se zice ca e cald si umed dar e intuneric si miroase a peste.
  citeaza   raspunde

domnu delly...31,

va recomand sa fiti calm,
orice suparare are efect negativ asupra digestiei



ati devorat inima unui pepene
si afisati public la avatar



apoi, trimiteti oamenii,
in bezna si unde e miros de peste

aveti legatura cu pestii ?
vad ca le cunoasteti locatiile,
probabil , pe vreo centura...

-am glumit !

dle delly...31, nicio reteta nu e buna,
daca nu adaugi si un dram de umor !

deci varza(cuvant de pe vremea dacilor)
devine murata , daca adaugam o strachina de mure



sa fii iubit!


  citeaza   raspunde

Comentariul tau nu face nici o branza (tot de pe vremea dacilor)!!! Te fortezi sa fii spiritual dar indrugi doar nonsensuri, rezultatele unei minti obtuze. Si mai ai neobrazarea sa le numesti ... umor!
  citeaza   raspunde

De la: delly000311, la data 2009-07-24 11:38:00Comentariul tau nu face nici o branza (tot de pe vremea dacilor)!!! Te fortezi sa fii spiritual dar indrugi doar nonsensuri, rezultatele unei minti obtuze. Si mai ai neobrazarea sa le numesti ... umor!



polemica e buna doar daca e constructiva, recomand cu caldura sa evitati stalcirea limbii materne. in rest, numai bine si multe retete culinare spre desfatarea burdihanului.
  citeaza   raspunde

Varz la butoi de plastic( de 65 litri )
1. Sterilizarea butoiului :
- Se pune ap clocotit pn la jumtatea butoiului i se las aa pn se rcete ;
- Se scurge de ap ( se ntoarce butoiul cu gura n jos ! )
- Se afum interiorul butoiului cu fum de la o crp curat , aprins .Se acoper butoiul ½ or , cu fumul n el .
  citeaza   raspunde

regret dar pe acest site nu poti posta cum trebuie o reteta !!!! pacat !!!! am luat legatura cu administratorul de site dar... degeaba !!!!
  citeaza   raspunde

bingo!-multumesc, andra.
2 in 1,daca pui si citiva litri de alcool, vei obtine varza rosie murata, dar si "murata", adica ceva dupa reteta visinatei, bautura speciala, care combate mahmureala...,numai e nevoie de zeama de varza, e incorporta deja...
-cand puneti murele, sa nu scapati blidul in butoi...
  citeaza   raspunde

uite cum fac eu: am doua metode- una fara apa iar cea de a doua, normal, cu apa.
deci:
capatani de varza la care crestez cotorul adanc in 4, apoi asez varza in butoiul ce il tin la loc cald, in bucatarie. printre capatani, pun marar cu cat mai multa floare cu semintze,crengute de cimbru, foi de dafin, boabe de piper, de mustar si cateva fire de zginduf- este o planta ce seamana paioasa, galbena cu miros specific. NU prea multe fiindca coloreaza varza. Apoi, fierb apa cu sare, la 2 litri de apa pun 3 linguri mari cu sare grunjoasa. Invelesc butoiul in paturi dupa care rastorn apa clocotita peste varza. Am grija sa nu se ridice varza- pun un teasc- dupa care las asa cam 4 zile. Apoi, in fiecare zi suflu cu o teava de plastic in butoi avand grija sa aerez(vanturez) bine zeama. Musai trebuie sa miroase urat( a hidrogen sulfurat) semn ca varza fermenteaza. Fac acest lucru in jur de 10 zile pana ce varza s-a acrit si zeama este limpede, curata cu o tenta albicioasa. ESte momentul sa o duci in balcon sau in camara si .....gata. Daca nu o sufli- atunci se baleste din cauza acidului lactic ce se prodce in timpul fermentarii.
In doilea mod, adica, fara apa,fac asa:
In butoiul in care am asezat marar, cimbru, foi de dafin si boabe de piper,pun caparanile de varza de la care am scos cotorul si in locul lui am pus sare. Completez un rand peste care punem varza data pe razatoarea fina, frecata bine cu sare pana lasa zeama. NU SE SCURGE DE ZEAMA- CI, SE PUNE ASA CUM ESTE. Ca sa imi fie mai usor, varza data pe zaratoare o sareaz si o pun intr-o oala inalta. Apoi, umplu un pet din platic cu apa si cu ajutorul lui, pe post de mai, bat varza pana lasa apa. ESte mult mai usor asa decat framantata cu mainile. Printre pun din nou cimbru, marar cu floare si semintze, dafin si boabe de piper. SE apasa bine, se baga bine varza tocata printre capatani - musai sa lasa zeama deasupra. Si gata. Teasc, bolovan deasupra, se tine in bucatarie doua saptamani si apoi- la balcon cu ea. ESte mult mai gustoasa decat in primul caz. Spor la treaba si sa-mi spui cum ti-a iesit.
  citeaza   raspunde

Cand pui varza cu toate ingredientele pui si cateva crengute de busuioc si o vanturi un timp. Chira
  citeaza   raspunde

cureti primul rand de frunze.scoti (scobesti_cotorul si pui in locul lui 1 lingura de sare,asezi varza in butoi.cand termini operatiunea cu varza,faci saramura : la 1 litru de apa rece 1 lingura de sare grunjoasa de muraturi.Pui si 1 gutuie si un stiulete doi de porumb si 1 legatura de marar uscat printre verze.umpli cu saramura peste varza,o lasi cateva zile si incepi sa o pitrocesti(sufli in zeama cu o teava)
  citeaza   raspunde

La reteta asta saramura se face rece?
  citeaza   raspunde

La reteta asta saramura se face rece?
  citeaza   raspunde

se oune varza curatatain butoi, 350gr de sare la 10 l de apa, marar chimen si 2-3 gutui , se sufla zilnic pentru a o vintura . Dupa ce s-a acrit se pun 4-5 pachetele de conservant. nu se mai acreste mai tarer , nu face floare si nici nu va fi baloasa
  citeaza   raspunde

De la: Vali_P, la data 2009-11-24 08:38:38uite cum fac eu: am doua metode- una fara apa iar cea de a doua, normal, cu apa.
deci:
capatani de varza la care crestez cotorul adanc in 4, apoi asez varza in butoiul ce il tin la loc cald, in bucatarie. printre capatani, pun marar cu cat mai multa floare cu semintze,crengute de cimbru, foi de dafin, boabe de piper, de mustar si cateva fire de zginduf- este o planta ce seamana paioasa, galbena cu miros specific. NU prea multe fiindca coloreaza varza. Apoi, fierb apa cu sare, la 2 litri de apa pun 3 linguri mari cu sare grunjoasa. Invelesc butoiul in paturi dupa care rastorn apa clocotita peste varza. Am grija sa nu se ridice varza- pun un teasc- dupa care las asa cam 4 zile. Apoi, in fiecare zi suflu cu o teava de plastic in butoi avand grija sa aerez(vanturez) bine zeama. Musai trebuie sa miroase urat( a hidrogen sulfurat) semn ca varza fermenteaza. Fac acest lucru in jur de 10 zile pana ce varza s-a acrit si zeama este limpede, curata cu o tenta albicioasa. ESte momentul sa o duci in balcon sau in camara si .....gata. Daca nu o sufli- atunci se baleste din cauza acidului lactic ce se prodce in timpul fermentarii.
In doilea mod, adica, fara apa,fac asa:
In butoiul in care am asezat marar, cimbru, foi de dafin si boabe de piper,pun caparanile de varza de la care am scos cotorul si in locul lui am pus sare. Completez un rand peste care punem varza data pe razatoarea fina, frecata bine cu sare pana lasa zeama. NU SE SCURGE DE ZEAMA- CI, SE PUNE ASA CUM ESTE. Ca sa imi fie mai usor, varza data pe zaratoare o sareaz si o pun intr-o oala inalta. Apoi, umplu un pet din platic cu apa si cu ajutorul lui, pe post de mai, bat varza pana lasa apa. ESte mult mai usor asa decat framantata cu mainile. Printre pun din nou cimbru, marar cu floare si semintze, dafin si boabe de piper. SE apasa bine, se baga bine varza tocata printre capatani - musai sa lasa zeama deasupra. Si gata. Teasc, bolovan deasupra, se tine in bucatarie doua saptamani si apoi- la balcon cu ea. ESte mult mai gustoasa decat in primul caz. Spor la treaba si sa-mi spui cum ti-a iesit.


Iti multumesc pentru retete, varza a iesit minunata, am facut prima varianta. Cum fac la primavara, cand da caldura? Pot pastra varza la butoiul de plastic pana prin mai-iunie?
  citeaza   raspunde

EU PUN VARZA MURATA IN FELUL URMATOR:II SCOT COTORUL ,ADICA FAC O SCOBITURA ,PE CARE O UMPLU CU SARE SI O LAS 3 ZILE SA STEA ASA PENTRU CA EA SE INMOAIE SI O ASEZI MAI BINE IN BUTOI,DUPA CARE O PUN IN BUTOI,TORN APA PESTE EA ,ASPIRINA SAU SALICIL UNGURESC ,PUN PENTRU CA NU MAI FACE FLOARE SI O LAS 3 ZILE DUPA CARE O PITROCESC ,ADICA O SUFLU PENTRU A SE AMESTECA TOATA SAREA.FAC ASTA DE 3 ORI TOT LA 3 ZILE SI DACA MI SE PARE CA NU I SUFICIENT DE SARATA MAI ADAUG SARE CIT SA MI PLACA LA GUST.AM UITAT SA TI ZIC CA EU MAI ADAUG SI O GUTUIE ,II DA UN GUST FOARTE BUN ,EU AM VARZA PINA DUPA PASTI SI STA FOARTE BINE .,SI NICIODATA NU PUN CU APA DE LA CHIUVETA PENTRU CA ARE CLOR ,CI CU APA DE LA UN IZVOR SAU DE LA FINTINA IAR MOAREA E SANATATE CURATA,DACA VREI ITI DAU SA GUSTI
  citeaza   raspunde

SINCER VA RECOMAND SA PUNETI PORUMB BOABE IN BUTOI SI BUCATI DE SFECLA ROSIE.

si scuzati literele mari.
  citeaza   raspunde

Moarea pentru varza murata trebuie sa aiba 30grame sare /litru
echivalent o ligura de sare grunjoasa
Acolo unde exista izvoare cu slatina se poate folosi in loc de sare un litru de slatina se cintareste si se face echivalenta daca are 1,3kg/litru se pun 9galeti de apa si o galeata de slatina
Reteta gradinarilor "bulgari"se scobeste cotorul la varza se pune sare in cotor un pic cu virv se lasa doua zile sa traga si se
umple cu apa butoiul cu varza sarata
Pentru a nu se balosi se foloseste hrean tulpini marar uscat cit mai mult porumb si sfecla rosie pentru culoare si cel mai important de pitrocit destul de des
Daca se respecta retele este imposibil sa nu fie buna atit varza murata cit si moarea
Mircea
  citeaza   raspunde

Moarea pentru varza murata trebuie sa aiba 30grame sare /litru
echivalent o ligura de sare grunjoasa
Acolo unde exista izvoare cu slatina se poate folosi in loc de sare un litru de slatina se cintareste si se face echivalenta daca are 1,3kg/litru se pun 9galeti de apa si o galeata de slatina
Reteta gradinarilor "bulgari"se scobeste cotorul la varza se pune sare in cotor un pic cu virv se lasa doua zile sa traga si se
umple cu apa butoiul cu varza sarata
Pentru a nu se balosi se foloseste hrean tulpini marar uscat cit mai mult porumb si sfecla rosie pentru culoare si cel mai important de pitrocit destul de des
Daca se respecta retele este imposibil sa nu fie buna atit varza murata cit si moarea
Mircea
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: