Caperele!? Ce sunt si cum se folosesc pentru o mancare delicioasa!

Am tot vazut pe rafturile magazinelor capere. Si ma tot gandesc sa cumpar sa nu cumpar... dar inainte de a le cumpara trebuie sa stiu cum se pregatesc. Ma puteti ajuta? La fel si cu sparanghelul. Multumesc mult de tot!!!
kamellia
Postat pe 24 Iunie 2009 15:22
Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Este o planta cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens. Florile sunt foarte frumoase si delicate, cu petale albe si stamine foarte lungi, de culoare mov.
Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara (din cauza murarii), gustul este un pic astringent si pregnant. Fructele de capere au un gust mai puternic si mai dominant, dar asemanator.
Caperele se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an.
Caperele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii sau cu vin si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina de asemenea bine cu maslinele murate.
Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci (salate de peste si de legume). Multe sosuri isi datoreaza gustul special catorva bobite tocate de capere. Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura, acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat cat mai tarziu la sos.
Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:12
Sos de capere

2 linguri de unt; 2 linguri de faina; 2 linguri de zeama de lamaie; 400 ml supa de zarzavat sau de pui; 2 linguri capere mari; 2 linguri de smantana.
1. se topeste untul intr-o cratita, se adauga faina si se amesteca, acestea se rumenesc timp de 3 minute al foc potrivit
2. se "stinge" cu supa de pui sau de zarzavat
3. se fierbe incontinuare si se amesteca ca sa nu se creeze cocoloase
4. se adaga zeama de lamaie, smantana , caperele intregi sau taiate
5. se fierbe pentru inca 5 minute apoi se ia vasul se pe foc si se lasa la racit
Se poate servi langa carnea de miel.


Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:20
Salata de orez cu ton, legume si capere

Ingrediente reteta:
4 morcovi, 1 bucata dintr-o telina, 150 g mazare congelata, 300 g broccoli congelat, 200 g orez cu bob lung(neaparat!), 500 ml apa, 1 ceapa, 4 doze de ton (a 80 g/doza) n ulei de masline, multe frunze de busuioc, capere, sare,piper, ulei de masline, otet de vin rosu.
Mod de preparare:
Am curatat si feliat morcovii.
Telina se curata si se taie juliene.
Se adauga o ramurica de busuioc pentru aroma.
Se toaca ceapa marunt (nu exagerat) si se amesteca cu 2-3 linguri de ulei si otet de vin rosu, dupa gust.
Se aduga ramurele de busuioc!
Se adauga caperele apoi legumele fierte si racorite si cu putina sare,
tonul cu tot cu uleiul de masline (fiecare doza are cam o lingura de ulei de masline)si orezul fiert.
Se amesteca si se condimenteaza bine.

Sursa : www.culinar.ro
Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:26
Paste cu usturoi, ansoa si capere

Ingrediente reteta:
Ansoa, Capere, Usturoi, Ulei de masline - e preferabil sa fie ulei presat la rece, nu din sansa sau alte amestecaturi- Paste cam 250g
Mod de preparare:
Se toaca totul marunt si se arunca intr-o tigaie unde in prealabil am pus uleiul!
Ordinea normala e: usturoi, ansoa apoi capere. Dar mie imi plac mai neprajite si le pun pe toate o data. Le las cam 4-5 minute in tigaie apoi pun pastele fierte al dente.
Nu pun alte condimente, nici macar sare pt ca pestisorii si caperele sunt deja sarate.

Sursa: culinar.ro
Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:30
Sparanghel
Una dintre cele mai apreciate legume. Sezonul cel mai bun pentru sparanghel este din februarie pana in iunie, desi sunt regiuni unde este disponibil intregul an. Tulpinile timpurii au culoarea verde deschis cu capete usor rosiatice. Europenii prefera sparanghelul alb, care este crescut sub pamant, pentru a preveni colorarea in verde. De obicei, tulpinile albe sunt groase si mai moi decit varietatea verde. Mai exista o varietate de sparanghel de culoare purpurie, numita viola. Cand cumparati sparanghel, alegeti tulpinile tari, verde stralucitor sau albe, cu varfuri inguste. Planta de sparanghel traieste 8-10 ani si marimea tulpinilor indica varsta plantei; cu cat planta e mai matura, cu atat tulpina este mai groasa. Cel mai bine este sa fie gatit in aceeasi zi in care este cumparat, dar se pastreaza, bine ambalat in pungi de plastic, 3-4 zile in frigider. Mai poate fi pastrat intr-o cutie de plastic cu apa (cat sa acopere plantele) inchisa ermetic, sau un vas acoperit bine cu folie de plastic. Sparanghelul este cultivat in soluri nisipoase, asa ca trebuie foarte bine spalat. Pe piata se gaseste si sparanghel conservat sau congelat. Daca tulpinile sunt prea tari, decojiti stratul exterior cu un cutit ascutit. Sparanghelul contine vitaminele A, B C si fier.
Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:44
Salata de sparanghel
Ingrediente:
1 kg sparanghel
3 linguri ulei
1 lingura otet
1 lingurita mustar
sare,piper negru macinat
Indicatii:
Se curata sparanghelul de fibrele tari si se rupe cu mana (nu se taie cu cutitul pentru ca se alege numai partea frageda). Se fierb in apa cu sare, separate cozile de varfuri, pentru ca necesita timp diferit de fierbere si varfurile s-ar sfarama.
Cand sparanghelul este fiert, se scurge bine, se pune in salatiera si se toarna deasupra sosul format din ulei, otet, mustar, sare piper.





Sparanghel cu sos picant
Ingrediente:
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita sare cu aroma de usturoi
1/8 lingurita ardei iute rosu uscat, macinat
2 linguri unt topit
30 tulpini de sparanghel proaspete (cam doua legaturi)
1lingura ulei de masline
1/4 cana alune prajite (pentru ornat)(optional)
Indicatii:
Se incalzeste untul in tigaie pana se topeste. Se amesteca sarea aromata cu usturoi si ardeiul in unt topit. Sparanghelul, curatat si taiat bucati, se aranjeaza pe fundul tigaii intr-un singur strat. Se stropeste cu ulei si se frige 4-6 minute, intorcandu-l o singura data, pana ce este al dente (fraged, dar inca crocant).
Se asaza pe un platou si se toarna peste el untul din tigaie.
Se orneaza cu alune prajite sfaramate.

Sursa : internet
Ridhima
Postat pe 25 Iulie 2009 23:49
sezonul sparanghelului e primavara in martie si toamna in octombrie. in perioada asta este destul de scump si deshidratat.

cea mai simpla reteta pe care o prepar eu este:
o legatura de sparanghel curatat, (razuita partea tare de la baza cu lama de curatat legume), fiert intreg un minut jumate in apa in fierbere cu sare dupa care scursi imediat si aruncati in tigaie cu o lingura de ulei de masline un pic de unt, un catel de usturoi intreg si putina sare (usturoiul se arunca cand e gata). intorsi saltand tigaia de doua ori (se lasa circa 2 minute). gata! sparanghelul trebuie sa ramana intreg, sa nu se rupa sau sa se flescaiasca la gatit.

se servesc cu oua ochiuri moi sau ca garnitura la fripturi.

Postat pe 26 Iulie 2009 11:11
Multumesc.... ce documentati sunteti! Eu zic ca merita incercat macar o data. Retetele voastre voi le-ati incercat?
kamellia
Postat pe 29 Iulie 2009 13:28
Doar sparanghel prajit cu cascaval deasupra.
Capere, niciodata.
Ridhima
Postat pe 29 Iulie 2009 21:57
DESPRE CAPERE

Caperele (Capparis Spinosa) imprima preparatelor un aspect exotic delicios. Gustul fin si aroma delicata a caperelor nu se pune in evidenta daca sunt puse intregi in mancare, ci daca sunt taiate sau zdrobite, pentru ca gustul lor sa se imprastie prin mancarea care devine plina de savoare. Anticii greci si romani considerau caperul mai mult condiment decat vegetala. Celebrul medic grec Dioscoride, autorul cartilor "Despre materia medicala", recomanda cataplasme cu frunze de capere impotriva umflaturilor pielii. Bizantinii il serveau pe o felie de paine cu ulei de masline, otet si miere. De aceea, probabil, caperul era cunoscut si sub denumirea de "evorekton",adica planta aperitiva si era folosit la sosurile pentru mancarurile de peste si carne. In evul mediu, infuziile de caper erau considerate afrodisiace si usor tonice. Cele mai valoroase parti ale caperului sunt mugurii mai mici, care se culeg dimineata, inainte de inflorire, din mai pana in iunie. Ei infloresc dimineata si se ofilesc la pranz. Fructele de caper sunt mai mari si se culeg incepand cu luna august. Caperul salbatic se intalneste in tot bazinul mediteranean, iar in Franta, Spania, Italia, Algeria, Cipru si Grecia, caperul se cultiva sistematic. Este un arbust mic, spinos, care creste mai ales pe langa ziduri, stanci, in apropiere de coasta sau terenuri golase. Numai climatul cald si uscat al acestor tari este propice dezvoltarii caperului. Caperele sunt folosite inca din timpuri biblice la prepararea unor sosuri si a mancarurilor din legume si peste. In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.
Datorita gustului lor picant, caperele se folosesc pentru aroma si culoare la foarte multe preparate populare in Italia si Spania. Cel mai frecvent se folosesc in salate cu rosii si legume. De asemenea, se gatesc cu piure de mazare sau se adauga la sosurile de tomate cu cateva stafide.In Italia, caperele sunt folosite cel mai des la paste, cu precadere la cele cu ansoa, sos de rosii si usturoi. De asemenea, se folosesc si in mancarurile cu carne de pui sau iepure, salate sau chiar pe pizza. In Marea Britanie, se prepara de obicei un sos de capere, alaturi de carnea de oaie fiarta sau la feluri de mancare cu peste. In Europa de Nord si de Est, caperele se folosesc de obicei cu peste, iar in Franta, cu limba de vitel.
Sper ca de aici sa intelegi cum si unde se folosesc,sunt bune dar e diferenta intre cele de la noi din borcan si cele pe care le-am consumat in Grecia dar merg si acestea.
florinelciucar
Postat pe 26 August 2009 21:42
Bravo Ridhima te-ai documentat serios pe internet si este de apreciat . De-asemeni si Florinelciucar . Si eu ca si Kamellia , cred , suntem multumiti de prezentarea pe care ati facut-o . Eu folosesc caperele care se gasesc in magazine , adica murate la borcanele , de vreo 7 ani , de cind am intilnit prima oara acest produs . Unora le place gustul de prima data , altora le trebuie ceva timp sa se obisnuiasca cu el . Este la fel ca la tarhon . Eu folosesc caperele in special cind frig peste , pui , antricot de vita , ceafa de porc dar la teflon si nu la gratar ptr ca trebuie adaugat la sfirsit cind nu este preparatul foarte fierbinte . Sosul meu din-totdeauna este compus din apa si zeama de saramura din borcanul cu capere + capere pe care-l torn cu lingura peste carnea fripta la sfirsit dupa ce nu mai sfiraie puternic in tigaie , dupa care intorc si pe partea cealalta carnea si o amestec cu sosul format in tigaie . Dupa ce am terminat este gata de servit si se pastreaza gustul de capere in sos . Acesta modalitate , pe care eu o prefer , este cea mai rapida dar sunt si altele ca si cele pe care le-ai citit , mai complicate dar poate si mai apetisante . Oricum eu folosesc varianta mea simpla si pina acum tuturor le-a placut . La sparanghel nu ma pricep , l-am vazut prin magazine dar nu a prezentat interes din partea mea nefiind un condiment ptr mincare . Ziua buna tuturor .
david_laur
Postat pe 16 Octombrie 2009 09:49
De la: david_laur, la data 2009-10-16 09:49:21Bravo Ridhima te-ai documentat serios pe internet si este de apreciat . De-asemeni si Florinelciucar . Si eu ca si Kamellia , cred , suntem multumiti de prezentarea pe care ati facut-o . Eu folosesc caperele care se gasesc in magazine , adica murate la borcanele , de vreo 7 ani , de cind am intilnit prima oara acest produs . Unora le place gustul de prima data , altora le trebuie ceva timp sa se obisnuiasca cu el . Este la fel ca la tarhon . Eu folosesc caperele in special cind frig peste , pui , antricot de vita , ceafa de porc dar la teflon si nu la gratar ptr ca trebuie adaugat la sfirsit cind nu este preparatul foarte fierbinte . Sosul meu din-totdeauna este compus din apa si zeama de saramura din borcanul cu capere + capere pe care-l torn cu lingura peste carnea fripta la sfirsit dupa ce nu mai sfiraie puternic in tigaie , dupa care intorc si pe partea cealalta carnea si o amestec cu sosul format in tigaie . Dupa ce am terminat este gata de servit si se pastreaza gustul de capere in sos . Acesta modalitate , pe care eu o prefer , este cea mai rapida dar sunt si altele ca si cele pe care le-ai citit , mai complicate dar poate si mai apetisante . Oricum eu folosesc varianta mea simpla si pina acum tuturor le-a placut . La sparanghel nu ma pricep , l-am vazut prin magazine dar nu a prezentat interes din partea mea nefiind un condiment ptr mincare . Ziua buna tuturor .



SPARANGHELUL NU ESTE CONDIMENT E CHIAR FOARTE BUN DAR NU CA UN CONDIMENT CI CA O GARNITURA SI ASTA NU ESTE DE PE INTERNET.
florinelciucar
Postat pe 25 Octombrie 2009 14:45

SPARANGHELUL NU ESTE CONDIMENT E CHIAR FOARTE BUN DAR NU CA UN CONDIMENT CI CA O GARNITURA SI ASTA NU ESTE DE PE INTERNET. [/quote]

Asta am spus si eu , ca nu prezinta interes ptr mine ca nu e un condiment
david_laur
Postat pe 26 Octombrie 2009 16:51
Sparanghelul e bun si pe gratar ca si garnitura la friptura.
Aemulus
Postat pe 26 Februarie 2010 19:35
Ulei vegetal folosit USD280 per ton metric
Ulei Sessame pentru USD350 per ton metric
Ulei de porumb pentru USD350 per ton metric
Ulei vegetal pentru USD300 per ton metric
Uleiul de soia pentru USD3500 per ton metric
Ulei de floarea soarelui pentru USD350 per ton metric
Ulei de Jatropha pentru USD350 per ton metric
Ulei de palmier, ulei de palmier brut, RBD PalmOil pentru USD350 Per
ton metric
Ulei de palmier, pentru USD350 per ton metric
Biodieselul de 400 USD per ton metric
Ulei de ricin pentru USD350 per ton metric
Ulei din semine de struguri pentru USD3500 per ton metric
Ulei de jojoba pentru USD350 per ton metric
Uleiul brut de palmier pentru USD350 per ton metric
Palm, RBD oleina pentru USD350 per ton metric
Stearina de palmier ecologica pentru USD350 per ton metric
Virgin ulei de nuc de cocos pentru USD350 per ton metric
Kapop ulei din semine de USD320 per ton metric
Ulei de rapi pentru USD350 per ton metric
Ulei de floarea soarelui pentru USD180 per ton metric
Si multe altele ....


Ateptm cu nerbdare s aib o relaie de afaceri solid cu tine n viitorul apropiat.
VA RUGAM SA NE CONTACTATI CU TINE Contact Email pentru mai multe informaii

Email: lahr.alex@ymail.com
John_Peter_1
Postat pe 28 Martie 2012 18:53

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cum se prepara tofu? (branza de soia) 8 De la: banci_gabriela 11 Ianuarie 2011 18:53
wowoptimus 6 De la: dor72_ 27 Octombrie 2011 23:31
Stie cineva reteta de tortilla? 14 De la: ALISSA81ALINA 13 Martie 2010 02:16
VARZA MURAT PREA SARATA !..PLS HELP !....-HELP !..AJUTOOR ! 2 De la: Grazzia 26 Ianuarie 2010 15:56
ciorba de burta 20 De la: cheef_tony 25 Martie 2010 13:56
Setari Cookie-uri