ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Dulceata de nuci verzi.

Voteaza
*****Scor: 3 din 1 vot
 

Am observat si spre regretul meu, vad ca nimenea nu stie o asamenea reteta. Mare pacat, fiindca este o dulceata delicioasa si fina. Oricum va multumesc.
  citeaza   raspunde

Dulceata de nuci verzi

Ingrediente: 1 kg nuci verzi curatate, 1 kg zahar, 500 ml apa, 100 g miere de albine, 50 ml zeama de lamaie, 2 cuisoare, 1 bucata intreaga de scortisoara, 2 plicuri zahar vanilat
P reparare: Nucile verzi se curata de coaja verde, pana la coaja alba si moale a nucii. Dupa ce au fost curatate, se pun in ap rece, ca sa nu se oxideaze. Nucile se lasa acoperite de apa 24 ore. In acest interval de timp, se schimba de 2-3 ori apa. Se amesteca intr-o cratita, la foc iute, apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie. Cand siropul incepe sa clocoteasca, se pun nucile, cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata de nuci se tine pe foc pana cand siropul se leaga. Verificam, picurand din dulceata, pe o farfurioara; cand siropul este legat, picturile isi pastreaza forma, fara a sari stropi.

Sursa : Revista Felicia

P.S. Cred ca o sa primesti si alte retete(variatiuni pe aceeasi tema);poate nu a avut lumea timp sa scrie.O sa mai caut si eu.
  citeaza   raspunde

Secretele dulceturilor de nuci

In Bucovina, dintre multele si parfumatele dulceturi pregatite de gospodine, cea mai apreciata este aceea de nuci verzi. Un asemenea rasfat dulce implica mult timp si efort. Nici macar aparitia procedeelor industriale nu a schimbat prea multe in tehnica pregatirii, asa ca si pe rafturile magazinelor, facuta cu zahar gelifiant si prin metode de urgentare a procedurii, dulceata de nuci verzi costa de 3-4 ori mai mult decit orice alt sortiment. Gospodinele bucovinence nu reusesc insa sa cada de acord asupra unei singure probleme culoarea dulceturilor, alba, neagra sau roscata, ca mierea, in rest toate fiind la fel de gustoase.
Secretele reusitei
La pregatirea dulceturilor de nuci totul are importanta, inca din momentul recoltarii fructelor. Sint folosite doar nucile culese cu mina, nu dintre cele care "s-au ales" si au cazut pe jos, pentru ca pot fi amare. Nucile nu trebuie sa fie prea mici, pentru ca scad foarte mult la fiert, si se obtine, in loc de dulceata, doar sirop cu "maruntisuri plutitoare".
Bucovinencele considera ca, in anii cu temperaturi normale, nucile verzi sint "numai bune" de dulceata pe la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si in nici un caz dupa Sfintul Ilie, chiar daca sint culese din pomii care rodesc mai tirziu.
Se iau cite 150-200 nuci pentru fiecare kilogram de zahar, pentru a se obtine 3 borcane, a cite 400 grame, cu dulceata. Acelasi rezultat se obtine si cu 1,5 kg de fructe, inca neprelucrate, pentru aceeasi cantitate de zahar. Alese cu grija, nucile sint curatate de partea verde si primul mare secret consta in aruncarea lor imediat in apa rece, pentru ca altfel se innegresc si isi schimba si gustul. Operatiunea, daca nu este efectuata cu manusi suficient de groase, are inconvenientul ca lasa urme maronii care nu dispar cu apa si sapun, ci doar dupa repetate spalari, cu sare de lamiie si apa rece. Pentru ca dulceata sa nu iasa amara, alt secret cere ca fructelor sa li se aplice, in interval de 12-24 ore, mai multe "bai" reci, abia dupa aceea putind a fi preparata dulceata.
Controverse pentru culoare
Dulceata este pregatita in trei feluri. In privinta rezultatului difera culoarea, iar gospodinele nu cad de acord niciodata daca o dulceata bine pregatita are o culoare deschisa, inchisa sau roscata. "Trebuie sa fie alba, ca de aia e dulceata, si nu magiun. Cine nu o reuseste cauta scuze. Iese gustoasa oricum, dar o gospodina stie si cum trebuie sa arate. Pentru asta, iau cam 130-150 nuci, dupa cit sint de mari, le tin de luni pina simbata in apa rece, sa se inmoaie pielea verde, le scot, le curat si le fierb in apa cu zahar. Ca sa nu aiba gust rau, schimb des apa in care le tin. Le fierb pina sint destul de moi, dar fara sa se desfaca. Atunci cind scad, stiu cit zahar voi folosi la dulceata, de obicei cam un kilogram. Nucile fierte le las in oala cu apa calda indulcita. In alta oala leg pe foc iute un kilogram de zahar cu doua cani cu apa rece, iau spuma, pun zeama de lamiie si incerc siropul. Cind o picatura pusa pe o farfurie rece nu se intinde, iau oala de pe foc. Pun nucile, scurse bine, in sirop, las sa mai fiarba putin, mai pun zeama si coaja de lamiie ori vanilie, adaug miez curatat de la nuci vechi, pentru aspect. Asta este dulceata cea adevarata"
Alta gospodina a fost de parere, dupa ce a incercat ambele retete, ca "dulceata de nuci verzi trebuie sa fie maronie, neagra, cum se zice, pentru ca altfel nu are nici gustul de nuca. Cea alba este frumoasa, dar nu-i la fel de gustoasa, parca ai spalat-o de toate aromele". dupa cum ne-a spus dna Elisaveta Comoritanu. Reteta ei propune sa se curete cam tot atitea nuci verzi, pe care le opareste de 2-3 ori. De fiecare data le lasa sa se raceasca in apa, apoi le tine o noapte intreaga tot in apa rece, schimbind-o de citeva ori. Apoi, fierbe siropul pe foc mic, aduna spuma si pune nucile, devenite maronii. Totul se desfasoara apoi la fel ca si in reteta anterioara. In final, rezulta o dulceata intunecata, cu fructe maronii, cu gust specific de nuca verde.

Exista si alte pareri, potrivit carora toate complicatiile la preparare sint inutile: este buna si frumoasa dulceata cu sirop galbui-roscat si fructe deschise la culoare. "Curat nucile verzi si le arunc direct in apa, in care am dizolvat sare de lamiie. Apoi, le iau pe rind, le intep in crucis cu o scobitoare si le pun in alta apa cu sare de lamiie. Lichidul scoate din ele galbeneala si, daca au fost foarte bine curatate, ramin albe si frumoase. Apoi le clatesc si le las o noapte in apa rece. Fac un sirop obisnuit, din zahar si putina apa rece, in care adaug inca de la inceput sare sau zeama de lamiie. Cind este legat, dau oala deoparte si iau spuma, pun nucile bine scurse si le las cam 15 minute. Intre timp, se inmoaie si siropul devine putin roscat, dar nucile sint aproape albicioase. Ca sa nu fie prea mult sirop, socotesc cam 200 de nuci mici pentru un kilogram de zahar. Cind s-au patruns cu sirop, le pun iar pe flacara, sa le lege dulceata, iau spuma si gata. Eu cred ca asta este cea mai rapida reteta. Dulceata este la fel de gustoasa ca si cea neagra, la fel de frumoasa ca si cea alba", ne-a spus si dna Daniela Ursu, din Vaslui, care a invatat in copilarie, tot pe meleaguri cimpulungene, secretele acestui preparat, destainuite de bunica ei.
ecrete pentru... secrete
Problemele nu s-au epuizat la alegerea culorii. Siropul trebuie sa mai fie si limpede, ceea ce nu este usor, mai ales daca zaharul folosit nu este foarte curat. Una dintre metodele folosite pentru limpezire spune ca atunci cind da in fiert amestecul de apa si zahar, imediat dupa ce acesta s-a topit, in oala se lasa sa cada un albus crud si se picura putina zeama de lamiie. Albusul, care s-a coagulat antrenind impuritatile, este eliminat prin strecurarea siropului prin pinza sau tifon. Astfel limpezit, trebuie legat pe foc iute, ca sa nu se innegreasca, si se adauga nucile. Pentru ca dulceata sa nu se zahariseasca, marginile cratitei trebuie sterse de mai multe ori cu o cirpa foarte curata, umezita. Dulceata zaharisita se poate "preface" daca este incalzita pe baie de apa pina la topirea cristalelor, apoi amestecata cu sirop de zahar, in care s-a stors o lamiie.
Si pastrarea dulcetii de nuci ridica probleme. Pentru ca fructele sa nu se ridice, secretul consta in racirea preparatului intr-un castron de portelan cu 12 ore inainte de introducerea in borcane. Uneori, daca nu a fost bine "legata" in timpul fierberii, dulceata poate capata, in timp, o pojghita cu gust de mucegai. Neajunsul se poate evita daca produsul se pastreaza in borcane cu filet, asezate pe raft cu capacul in jos. Toate aceste reguli suplimentare pot fi utilizate si la alte dulceturi. Gospodinele spun ca asemenea secrete, experimentate din generatii, rareori consemnate, merita sa fie cunoscute si pastrate, pentru ca si datorita lor dulceturile din Bucovina sint atit de reusite si de parfumate.

Sursa : Evenimentul regional al Moldovei
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: