ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Chisca moldoveneasca

Voteaza
*****Scor: 3.85714285714 din 14 voturi
 

Ingrediente:
- 0,5 kg carne porc
- 0,5 kg carne vita
- 1 kg ceapa
- 1 kg orez
- 0,5 l ulei
- 200 gr slanina afumata
- 2 - 3 oua
- mate groase de porc (mate chisca)
- sare si mirodenii (piper, busuioc, cimbru, marar) dupa gust

Preparare
Se toaca slanina marunt si se pune in ulei la prajit. Se adauga ceapa tocata narunt si se la sa pana se inmoaie, apoi ser adauga oezul spalat si umflat.
Se adauga carnea si ouale, se amesteca bine, dupa care se adauga mirodeniile si sarea.
Se curata matele si se taie la o lungime de 25 - 30cm.
Se umplu matele cu amestecul preparat mai sus.Se pune la fiert, fiecare bucata in parte, in apa calda, se inteapa cu un ac chisca pentru a nu crapa. Se fierbe la foc mic timp de 15 - 20 minute, dupa care se scoate, se portioneaza si se prajeste in ulei.
ATENTIE. Pentru a nu (crapa) chisca se inteapa cu acul inainte de a fi pusa la fiert si pe timpul fierberii
  citeaza   raspunde

Eu imi amintesc ca bunica mea punea si ficat...Multumim de reteta!
  citeaza   raspunde

La noi in IASI,chisca se realizeaza cu o cantitate mai mare de ceapa,orezul se spala si se soteaza cu ceapa:se lasa la racit compozitia [ceapa +orez]se toaca carnea de porc cu satarul sau prin masina de tocat cu sita mare,se adauga mult marar,cimbru si putin malai pt legatura[nu oua]condimente.In rest dupa cum stiti;se umplu bumbarele,se introduc la fiert,se inteapa cu un bat pt frigaruie[scobitoare]cand este fiarta se poate da la cuptor sau pe gratar!!!!ce buna este...
  citeaza   raspunde

De la: doribbb, la data 2009-05-10 10:03:59La noi in IASI,chisca se realizeaza cu o cantitate mai mare de ceapa,orezul se spala si se soteaza cu ceapa:se lasa la racit compozitia [ceapa +orez]se toaca carnea de porc cu satarul sau prin masina de tocat cu sita mare,se adauga mult marar,cimbru si putin malai pt legatura[nu oua]condimente.In rest dupa cum stiti;se umplu bumbarele,se introduc la fiert,se inteapa cu un bat pt frigaruie[scobitoare]cand este fiarta se poate da la cuptor sau pe gratar!!!!ce buna este...

Ce spui tu , nu este chisca moldoveneasca..........., Corect fara oua, dar si fara marar, .Compozitia ta seamana cu, compozitia de sarmale. de asemeni , nu are ce cauta ficatul in compozitia de chisca.Din ficat, plamani ,carne mai grasa, se face lebar.La chisca, condimentele sunt doar; piper, f. putin cimbru.nucsoara....nu este obligatoriu, dar...Un schimb la fiert in apa pui; boabe de piper,cimbru-nu mult, si foi de dafin.Deasemeni chisca nu se umple foarete mult, se lasa goluri intre pliuri, sau se orienteaza cu mana(deci nu bine umplute), astfel are unde sa se umfle orezul si in timpul fiertului se strange matul dupa orez, se inteapa inainte de a pune la fiert, in timpul fierului nu se mai inteapa, risti sa se rupa sau fac un fel de explozie.La fiert chisca se pune cand deja a inceput sa fiarba apa(apa clocotita), se pune chisca si se la sa 40 minute sa fiarba . Altfel ramane orezul crud nu se leaga si se imprastie cad feliezi, evident cu orezul crud, si cand pui la prajit se imprasite, orezul nu se coace la prajit se intareste si mai mult.Trebuie sa te asiguri ca este fiert bine. Daca tii cont si nu umplii prea mult matul de chisca, poti fierbe mai mult de 40 minute. Iar cu ceapa nu trebuie sa se exagereze , iese chisca prea dulce si cu gust de ciapa.
  citeaza   raspunde

eu chisca o fac numai di carne de porc putin mai grasa,ceapa ,orez,sare si piper.eu totul fac din ochi,nuam cantitati exacte.calesc ceapa(sa nu fie nici multa nici putina),orezul il pun cu putina apa pe aragaz pina isi dubleaza volumul.toc carnea adaug ceapa,orezul,sare ,piper si oua.cind umpu matul adaug tocatura alternind cu apa.matele trebuie sa fie moi dupa ce le umpli si numai crapa.le pun la fiert, ci apa cit sa le acopere putin,si cind icepe apa sa fiarba le intep cu scobitoarea,focul trebuie sa fie mic.o las sa se raceasca si cund fac friptua adaug la urma cind friptura este gata bucati de chisca si cirnati de casa si le las pina se rumenesc frumos.
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: