Ce stiti despre Polianthes Tuberosa (Chiparoase)

Polianthes Tuberosa (chiparoase) este o planta vivace, erbacee, a carei tulpina subterana este un rizom bulbiform de forma alungita, carnos, protejat de tunici membranoase, brun deschis si este originara din Mexic.
Tulpina este simpla, rotunda, dreapta, plina si care, n dimensiune medie, poate sa atinga o lungime intre 80 cm - 100 cm si cu densitate de flori pe spike in lungime de aproximativ 30 cm respectiv, de mari dimensiuni, care poate sa atinga o lungime intre 100 cm - 120 cm inaltime, cu densitate de flori pe spike in lungime de aproximativ 40-45 cm.
Frunzele, majoritatea radiculare, sunt lipsite de peri, liniare, caniculate, ascutite si lungi, iar cele tulpinale, mai inguste si mai scurte. Florile sunt mari, de culoare alba, simple sau duble, foarte mirositoare, aproape sesile cate una sau doua, insotite de o mica bractee, dispuse intr-un spic lax la varful tulpinii, periantul putin carnos, de forma unei palnii cu 6 segmente rotunjite.
Infloreste din iulie pana in octombrie. Tuberozele se inmultesc prin bulbi de inlocuire care se gasesc in imediata apropiere a mugurelui florifer, in numar de 1-3 bucati, care, in conditiile unei infloriri mai timpurii, pot fi folositi in cultura urmatoare cu bune rezultate si prin bulbili care pot atinge chiar 40 bucati pe planta si care, in functie de marime, pot forma bulbi apti pentru inflorire chiar din primul an de cultura.
Organele subterane, fiind sensibile la ger, in conditiile tarii noastre, se scot in fiecare toamna, peste iarna se pastreaza in depozite, iar primavara (sfarsitul lui martie, inceputul lunii aprilie), dupa ce se curata bine de radacinile ramase din toamna si de bulbili, se planteaza dupa ce solul s-a incalzit.
Distanta optima de spaiere este de aproximativ 25 - 30 cm x 25-30 cm la plantare , iar adancimea de 10 cm, cu o populatie de aproximativ 100.000 de plante la hectar. Bulbisorii se planteaza mai des. Dupa plantare se uda mult pana ce apar frunzele, apoi mai putin, dar cu regularitate in tot sezonul de crestere.
Nu suporta alcalinitatea. Inflorirea are loc in cca 3-4 luni de la plantare. Nu infloresc totdeauna in anul urmator. Deoarece tuberozele sunt sensibile la factorii de mediu, vom alege pentru cultura soluri usor permeabile, bine ingrasate cu mranita mai veche, cu o buna orientare si expozitie si adapostite de curentii de aer.
Argila si solurile argila-nisipoase, cu un pH ntre 6.5 - 7.5 cu buna aerare i drenaj, sunt cele mai bune pentru cultivarea de tuberoza. Solul trebuie sa fie bogat n materie organica (rezultate excelente cu 10 la 12 de tone de FYM pe hectar) si sa retina suficienta umiditate pentru buna crestere.
Se recolteaza cand jumatate din florile inflorescentei sunt deschise. Se pot cultiva si ca plante la ghivece, in apartamnte, ca flori taiate in vaza sau buchete. Prefera ghivece cu diametrul de 13 cm - 15 cm, la o temperatura de 15-21 grade C, pentru o buna dezvoltare. In afara de flori si de becuri care au valoare comerciala buna, uleiurile esentiale extrase din tuberoza sunt utilizate pe scar larga n industria de parfum. Mirosul lor exotic a fost inclus in parfumuri celebre, dintre care Poison (Christian Dior) si Chloe (Karl Lagerfeld)
Dupa cum indica numele sau indian "Rajanigandha" ( "rajani - noapte," gandha -parfumare), emite parfumul sau fermecator prin noapte.
Mai multe amanunte si fotografii despre aceste minunate flori, gasiti pe www.severbanks.webs.com
Sincer
Postat pe 27 Ianuarie 2010 17:10

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Gardul casei, alternative 214 De la: yanyacharberet 8 Noiembrie 2009 20:50
Washi tape 1 De la: _5 29 Octombrie 2012 17:26
De ce o casa din lemn ? 1 De la: caselemncasaneo 27 Februarie 2012 21:46
Prevenirea si combatarea igrasiei, mucegaiului,etc. 1 De la: Twins82 28 Iulie 2010 16:54
am si eu niste catelusi si le caut stapani 1 De la: lorelaypatricia 28 Mai 2009 17:52
Setari Cookie-uri