Aventura in Valea Cernei. Pe urmele lui Hercules

Doresc sa va ofer mai multe informatii despre Baile Herculane si Valea Cernei pentru cei intersati de aceasta zonadin Sudul Banatului. Pentru o mai bun ntelegere, conteaz foarte mult poziionarea dumneavoastr i anume s avei n fa obiectivul turistic principal la orice accesare a ghidului . Nu uitai harta, pe care avei numerotarea obiectivelor turistice din traseu! Marturiile acestei legende le gasim pe o tabula votiva aflata in custodia unui muzeu din Viena si respectiv intr-o scrisoare manuscris trimisa de un mesenger imparatului Franz Iosef impreuna cu descrierea detaliata a zonei.

Nu degeaba romanii descoperind apele termale si asezarea din jurul lor i-au dat numele de apele sacre ale lui Hercules iar asezarea a luat denumirea mai tirziu prin decret al imparatului austriac de Herculesbad ( Baile lui Hercules) intrind definitiv in toponomia asezarilor europene de care toata lumea stie fiind un brand, un brand pe care noi toti din aceasta zona si nu numai il exploatam la maximum.
Este un factor de reflexie si pentru regindirea managimentului turistic in zona

Hercules, n drumul su spre Caucaz, n cutarea lnei de aur, mpreuna cu argonauii si ar fi trecut prin zon urcnd pe Dunre n sus. Pe vremea aceea Dunrea avea un alt curs fa de cel de astzi, prin Iugoslavia, curgnd n Adriatica., Hercules i argonauii si ar fi ajuns la cataracta de pe Dunre - Cazanele Dunrii. Aici s-ar fi oprit pentru a ncerca trecerea corbiei deasupra cataractei.

Pn la gsirea unei modaliti de a trece corabia deasupra cataractei, Hercules ar fi plecat pe Cerna n sus i ar fi ajuns la Herculane unde s-a ntlnit cu Corcoaia, o batrn care locuia n zona Platoului Coroninii Aceasta, vzndu-l vlguit, i-ar fi spus sa intre in apa unui izvor ce se afla in vale sa se mai indrazveneasca . apoi a mai spus ca si cei doi fi ai sai intrau in apa izvoarelor dupa ce terminau munca cimpului iar dupa baia in apa calda erau mai vigurosi si ca localnicii cind erau bolnavii sau aveau animale bolnave, ranite sau muscate de serpi veninosi faceau baie in aceste izvoare iar dupa ce ieseau afara si ei si animalele se vindecau complet..

Batrina i-a povestit lui Hercules despre un balaur care venea si se scalda aici in vale.iar cind isi lua zborul de pe pamint scuturindusi aripile stropi de apa cadeau de sus din cer ca o perdea de ploaie formind o cascada in munte numita Cascada Vinturatoarea.
Tot aici i-a aparut si tatal sau Zeus in cale spunind-i sa nu uite niciodata ca pericolul cel mai mare vine de sus din cer de la mama sa vitega Hera stiut fiind ca aceasta nu-l avea la inima datorita faptului ca Zeus avusese o legatura amoroasa cu o paminteaca din care se nascuse Hercules..In locul in care a aparut Zeus a ramas o stinca enorma sub forma unui deget urias care are aratatorul indreptat in sus spre cer numindu-se Degetul lui Hercules..
Stinca se observa foarte bine dupa masa cind soarele bate puternic in ea din Strada Zavoiului. Relundu-i drumul, Hercules ajunse intr-un loc salbatic numit Piatra Puscata

Tot acolo s-a ntlnit cu un localnic, acesta aflind ca este Hercules i-a cerut ajutorul pentru a omor un balaur care si avea vizuina lng Izvoarele.Cernei si care le producea mari necazuri.Hercules i-a ascultat rugmintea i a pornit n cutarea balaurului dar inainte se a parasi locul Hercules ca sa nu uite pe unde a venit a facut un semn cu coada maciucii in peretele de stinca Hercules ajunse n sat care era fortificat i bine aprat.
Din discuia avut cu cpetenia satului, aceasta i-a povestit de necazul lor i anume c de fiecare dat cnd ieeau din sat i se duceau la munca cmpului balaurul venea i i omora, distrugndu-le i recoltele.Pentru ca s nu mai aib probleme cu balaurul ei trebuiau s dea n mod regulat cte o copil din sat pe care o legau de un stlp, care se afla chiar pe buza unei prpastii. Balaurul venea i o lua, astfel stenii aveau linite un timp

Era un adevarat ritual pentru ca oamenii nu stiau ce sa faca sa se bucure pentru ca scapau de necaz o vreme sau sa plinga dupa copila data de nevoie balaurului. Hercules se hotrte s omoare balaurul i organizeaz o pnda folosind drept momeala o fata din sat. n momentul cnd balaurul veni sa ia fata de pe stlp, Hercules i apru n cale i i ddu o lovitur puternic cu mciuca, dar aceasta sare din solzii balaurului n munte, reteznd jumtate din vrful acestuia. De aici vine numele de Muntele Retezat.
Apoi balaurul naucit de lovitura o lua pe Cerna in jos si intra in Cheile Corcoaiei locul fiind strimt balaurul ramase blocat dar Hercules ocoli muntele iesindu-i in cale. Se spune ca acolo in chei in locul ala strimt Hercules se propti atit de tare sa dea lovitura de gratie incit piciorul i-a intrat in stinca, urma acestuia o vedem si astazi .

Balaurul de durere si aproape pe moarte se zvircoli asa de tare incit reusi sa iasa din strimtoare si intra in locul unde isi avea vizuina. In locul lui au ramas urmele luptei, muntele despicat in doua ,scobiturile rotunde din peretii de stinca si despicatura verticala prin care abia se intrevede un colt de cer undeva sus de tot, e lasata de maciuca . Hercules il urmari si ii aplica ultima lovitura omorindu-l, singele tisnindu-i cu putere, formind izvoarele - Izbucul Cernei iar ultima suflare iesindu-i intr-un virf de munte, in locul stiut astazi de Grota cu Aburi si in avenele si pesterile din jur.
Legenda mai spune in continuare ca in timpul luptei cu balaurul, fata care fususe folosita ca momeala, speriata, a trecut riul Cerna in Cheile Tasnei ascuzinduse intr-o grota. dar din cauza luptei dintre balaur si Hercules si a zguduiturilor pamintului intrarea in grota a fost astupata de stincile masive pravalite de pe versanti .Hercules ia auzit tipetele disperate si sa apucat sa elibereze intrarea grotei.insa un bloc enorm de piatra era chiar pe intare .Hercules a incercat cu forta lui recunoscuta sa-l dea la o parte dar nu reusi Atunci lua maciuca si-l sparse in doua dar si o parte din grota ,.apoi lua bucatile de stinca si le arunca atit de departe ca una dintre ele ajunse in mijlocul riului Cerna in locul numit La Bobot. Apa a fost oprita de stinca , trecind peste ea formind casacada Bobot din Valea Cernei .

Locul in care a fost grota si spartura de maciuca , este stiut de oameni de Gaura Fetei si se poate vedea din poteca care trece pe deasupra .
Dupa lupta cu balaurul Hercules trecind pe linga izvoarele de apa miraculoasa in drumul lui spre Dunare unde il asteptau argonautii isi aduse aminte de vorbele batrinei Corcoaia . Se hatari sa intre n unul din izvoarele termale, apoi ieind de acolo i-a dat seama c ntr-adevr batrna a avut dreptate, forele i-au revenit ca prin minune iar rnile din lupta cu balaurul i s-au vindecat pe loc
autor legenda Barbu Gheorghe

Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate.
Pentru informatii:
www.carpati-valea-cernei.com

cuvinte cheie: Baile Herculane,Valea Cernei,Legenda lui Hercules,turism
wanderwege
Postat pe 27 Septembrie 2009 18:44

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Biciclete 1 De la: Ioan_Paul 13 Octombrie 2014 12:59
Concediu in mirifica Bucovina plus o promotie de nerefuzat ! 1 De la: fittnescoffe 9 Iulie 2012 09:27
Ai nevoie de un sfat in vreo problema? 4 De la: Micass 10 Mai 2009 18:36
spuneti parerile voastre este foarte important pentru mine 19 De la: office_salinasusesi_ro 25 Iunie 2010 23:55
Minecraft errori 3 De la: garbo_405501 6 Octombrie 2014 09:29
Setari Cookie-uri