Cat ii lasati pe copiii sa se uite la TV?

Puiul meu e pur si simplu innebunit dupa desene(minimax sau dvd-uri educative,trenul thomas,alba ca zapada de pe net)si il scot cu forta din aceasta activitate .E foarte istet ,vorbeste mult pt varsta lui,are 1 an si 8 luni,face puzzle-uri din ce in ce mai grele,construieste cu cuburi,pune formele geometrice la locul lor,deseneaza,se uita in carti si stie tot ce vede acolo,etc(i-am cumparat in concluzie f multe alte surse de petrecere a timpului),il scot zilnic afara,dar de fiecare data isi aminteste de desene si plange sa-l lasam sa se uite.Cat timp le permiteti copiilor sa se uite la programele create pentru ei?Stiu ca tv -ul este chiar total interzis pana la 2 ani,dar cred ca putine mamici pot sa impuna aceasta interdictie in vremurile noastre.Si mai ales cum ii desprindeti de tv?Nu se uita la reclame,ci doar la desene.Rade,bate din palme,e foarte atent,ca mi-e si mila sa-l iau cateodata.Dar stiu ca nu e bine si limitez la minimum aceasta activitate.Astept sa se faca frumos afara si sa putem petrece cat mai mult timp in aer liber,dar pana atunci....
lara_kidz
Postat pe 1 Aprilie 2009 01:07
Sa inteleg ca nu ii lasati deloc la tv?De ce nu imi raspunde nimeni?
lara_kidz
Postat pe 3 Aprilie 2009 00:44
buna... fetita mea are 1 anisor si 5 lunite...si se uita dimineata la tv cam 1 ora 30 minute...cat tin desenele animate...in timpul asta isi bea si lapticul..cum s-a terminat lapticul gata si statul la tv... si se mai uita la tv cand o culc la pranz si seara iar o ora de la 20 pana l a21.... si pe urma nanitza.. atat in restul zilei se joak iesim afara .... pooop la mamici si bebici...
deliarebecca
Postat pe 3 Aprilie 2009 08:33
Eu am un bebe de doar 3 luni asa ca nu cred ca pot da sfaturi.. cred totusi ca tv-ul ca si calculatorul nu sunt buni pt okii lor (am inteles de la mama care lucreaza la oftalmologie ca problema bebeilor care se uita la un monitor este ca nu clipesc suficient pentru a li se umezi corect ochii - insa nu am stat sa citesc lucrari medicale despre asta). Despre Razvanel al meu pot spune doar ca este foarte atras de tv si daca ii pun mana sa nu mai poata vedea ecranul urla cat il tin puterile (sau mai bine zis pana nu mai poate sa respire). De fiecare data cand sta prin preajma isi redirectioneaza vederea doar spre tv Il las si cate 10 - 15 minute, nu stiu daca e chiar ok; cat despre faza cu umezitul okilor pot spune ca el clipeste chiar des cand se uita la tv, insa atunci cand se uita la calculator am observat ca se intampla sa clipeasca rar.. la 1 minut chiar 2.
Daca mai e cineva cu bebei care se uita la tv sau cineva care stie mai multe lucruri despre oftalmologie si cum e bine pentru cei mici plzzzz scrieti-ne si noua! Numai bine
dianecrii
Postat pe 3 Aprilie 2009 15:16
Mamicilor,cred ca tv -ul face parte din viata noastra si nu trebuie sa-l excludem total,fiindca tentatia interzisului va fi si mai mare.In plus la varste mai mari,se va rupe de ceilalti copiii care vor discuta despre personajele lor favorite din desene.Eu consider ca trebuie sa le punem niste limite de timp si mai ales de programe(ati vazut ce porcarii de desene sunt pe cartoon network?)Nu stiu cat sa-l las ca sa nu il afecteze negativ.Imi place ca rade la desene,bate din palme,repeta cuvintele cunoscute,deci reprezinta si un stimuent pentru el(am cateva dvduri educative f bune).Oricum nimic nu se compara cu joaca in aer liber.Azi a fost frumos si la noi,asa ca am stat aproape toata ziua in parc,in gradina unor prieteni,asa ca nici nu ne-am gandit la desene,ci la iarba,frunzulite,buburuze,pietre,catei,pisici,etc.Insa nu toate zilele sunt cu soare deci trebuie sa le mai permitem si vizionari.
lara_kidz
Postat pe 3 Aprilie 2009 19:58
si bebele meu se uita la tv cam doua ore an total pe zi cat se uita si fratiorul lui mai mare dar eu zic ca daca e o distanta mare antre tv si bebe nu cred ca are cu ce sa-i afecteze vederea ....sper oricum sa facut cald si suntem mai mult pe afara va pupik bebicii
silviatatu
Postat pe 3 Aprilie 2009 20:08
Dragi mamici si eu am un bebe de doar 11 luni , care se uita la desene de la 4 luni . Acum a ajuns ca aceste desene ce e drept pentru varsta lui ( BABY TV - DOLCE ) sa fie toata lumea lui , chiar si atunci cand mananca cere televizor si plange pentru a ajunge sa le vada . Si toate aceste lucruri doar din vina mea care am fost operata si au fost cateva complicatii dupa, care nu ma lasau suficient sa ma pot ocupa asa cum trebuia de bebe , si preferam aceasta optiune pentru ca el sa nu mai planga sau ceva sa ii atraga atentia cat timp eu ii pregateam lapticul sau ii faceam papica , sau aveam dureri groaznice ale operatiei si nu puteam sa il iau in brate atunci cand plangea . Este groaznic ce se intampla dar de foarte multe ori nu avem nici timp , nici posibilitati si nici alte variante ajutatoare ( bunici care sa ne sara in ajutor sau frati , surori , .......etc .
Iar in momentul in care mai ai si altele de facut ( lectii cu cei mari sau mancare pentru noi ceilalti, de calcat....etc) , treburi in casa care nu pot fii lasate pe mai tarziu cand doarme bebe ( daca doarme ) sau pe seama altor ajutoare care de multe ori cum spuneam nu exista sau nu sunt ).
Asa ca, toate cred ca suntem constiente de acest pericol ( TELEVIZORUL) pentru cei mici , si nici una dintre noi nu ar vrea ca , copilasul nostru mai tarziu sa aibe probleme medicale de nici o forma .
Al meu se uita nu doar o ora sau doua , ci foarte mult (in afara timpului in care doarme si mananca ) . In ultima perioada (de 3 saptamani) am facut varicela si am fost obligati sa stam in casa fapt pentru care deja s-a plictisit de toate jocurile, jucariile sau cartile pe care le are , pur si simplu mi le arunca in cap si tipa la mine MAAAAAAAAAAAAAA .( asta fiinca nu il las sa se uite la acest program de desene pentru bebey )
Ce ati putea face atunci ??????????????????
De foarte multe ori opream pur si simplu tv si ii spuneam ca au plecat papa desenele sau dus la nani nani . Cateodata intelegea sau era si el prea plictisit si atunci faceam si altceva prin casa impreuna dar de cele mai multe ori plangea si cate o ora daca il lasam .
In curand vom putea iesii si noi din nou afara si atunci vom petrece majoritatea timpului in parc , fiind foarte aproape de noi sau vom mai putea face si altceva decat sa stam in casa .

Am gasit cateva sfaturi de la cativa medici pe internet , si am sa le adaug pentru a le citi si voi .
Sper sa va ajute cat de cat . DESII ORICAT DE PERICULOS AR FII televizorul este o SOLUTIE AJUTATOARE pentru foarte multe dintre noi .


Cum se ajunge la dependenta? Psihosociologul Anca Gheorghiu identifica un set de cauze obiective si unul de motive subiective pentru care copiii pot deveni dependenti de tubul catodic. Dintre primele, cea mai importanta este absenta parintilor din viata cotidiana a pustiului, programul incarcat la serviciu interferand cu timpul pe care adultul si copilul ar trebui sa-l petreaca impreuna. "Se intampla de foarte multe ori ca obisnuirea micutului de a sta in fata micului ecran sa fie provocata tocmai de un parinte prea ocupat si prea obosit sa mai acorde maximum de atentie odraslei dupa ce a muncit toata ziua. Astfel, responsabilitatea petrecerii timpului intr-un mod constructiv este abandonata, iar adultul isi vede de ale lui in timp ce copilul este prins de imaginile de pe ecran", ne-a declarat psihosociologul. In plus, pana la varsta de sase ani copilul invata copiind modelele din jur, iar daca parintii au un comportament care are in centru televizorul, atunci este sigur ca micutul se va dezvolta pe aceeasi linie. Solutia ar fi ca parintii extrem de ocupati sa angajeze o persoana de incredere, care sa se ocupe de umplerea corecta a timpului liber a copilului, antrenandu-l in divesre jocuri ori scotandu-l in parc sau, pur si simplu, afara la joaca impreuna cu ceilalti pitici de varsta lui. Desigur, nu putem ignora faptul ca majoritatea familiilor nu au posibilitatile materiale necesare angajarii unei bone, motiv pentru care ei trebuie sa anticipeze raul pe care-l implica dependenta de televizor, concepand un program eductiv si de recreere riguros pentru micut, care poate include si televizorul, dar in parametrii normali.Efectele negative nu se inregistreza numai la nivel psihic si din punct de vedere al dificultatii de relationare corecta cu ceilalti copii, ci si medical.
Medicul de familie Cristina Anca Dascalescu mentioneaza ca privitul in exces la televizor afecteza sanatatea ochilor, cu precadere la micutii care sufera de anumite afectiuni oculare de tipul miopiei sau strabismului. Optim ar fi sa nu se stea in fata micului ecran mai mult de o ora, o ora si jumatate zilnic, de preferinta seara. In camera nu trebuie sa fie, de asemenea, o sursa puternica de lumina, de preferat fiind ca aceasta sa lipseasca sau sa fie foarte difuza, pentru a nu forta ochiul sa se adapteze intensitatii ambelor. Totusi, daca se observa ca deja copilul este dependent de televizor, dezobisnuirea se face foarte greu, primul pas implicand eliminarea cauzelor care au dus la producerea fenomenului. Totul necesita, insa, timp si rabdare din partea adultului, chiar si consiliere de specialitate, atunci cand apar si fenomene secundare paradoxale. "Se va incerca apoi crearea unei baze atractive in petrecerea timpului liber, foarte important fiind ca parintii sa interactioneze cu micutul.
De asemenea, copilul trebuie sa fie introdus intre cei de aceeasi varsta, implicarea sociala avand un rol definitoriu", conchide specialistul.

Denis29
Postat pe 3 Aprilie 2009 20:48
Draga Denis,imi pare tare rau pentru situatia in care te-ai aflat(de a fi operata si fara ajutor cu copilasul tau).Si piciul meu ar vrea mai multe desene decat primeste(cam 2 ore pe zi) si de cele mai multe ori il iau cu forta din fata tv-ului.Oricum situatia mea nu se compara cu a ta.Tu bucura-te ca esti mai bine si nu te judeca atat de aspru,cred ca oricine te intelege ca ai facut tot ce ai putut face in circumstantele date.Bucura-te si de vremea frumoasa si du-l afara sa vezi ca uita de desene .Ofera-i doar cateva reprize scurte si gata afara.eu asa am de gand sa procedez,fiindca si 2 ore pe zi mi se pare mult.Multumim ca ai fost draguta si ne-ai documentat!Eu una voi tine cont !Sanatate multa!!!
lara_kidz
Postat pe 3 Aprilie 2009 22:23
In curand vom putea iesii afara sa ne bucuram de soare

Mai avem doar cateva cojite prin cap care inca nu au cazut si gata .

Multumim si noi de raspunsuri
Multa sanatate la toate mamicile si la toti puiutii !!!!!!!!!!!
Denis29
Postat pe 4 Aprilie 2009 18:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Ce robot folositi pentru mancarea pasata? 17 De la: mihaela_dardac 1 Februarie 2009 18:09
Ce este embolizarea uterina 9 De la: garbo_364 23 Octombrie 2019 10:48
sterilet.... 6 De la: garbo_434063 8 Mai 2016 12:20
piscina 1 De la: corina_dragoi 17 Ianuarie 2009 18:21
buna 13 De la: garbo081726 12 Octombrie 2011 22:28
Setari Cookie-uri