Tehnologia construirii unei case de lemn

Tehnologia construirii unei case de lemn

Structura de rezistenta a constructiilor moderne din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase, utilizat in modul cel mai optim, consolidata de panouri tip OSB si de elemente metalice de legatura. Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton:
- obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente;
- folosirea eficienta si economica a materialului lemnos
- realizarea in timp redus a constructiei;

Daca la aceasta structura adaugam folosirea unor materiale moderne de constructie (vata minerala, rigips, membrane, etc.) obtinem o izolatie termica si fonica foarte buna, precum si un climat de locuit foarte sanatos.

PROIECTUL

Documentatia necesara obtinerii autorizatiei de constructie care cuprinde certificatul de urbanism, avizele de la furnizorii de utilitati, proiectul arhitectural, proiectele pentru instalatii, proiectul de fundatii si proiectul tehnic de executie, este realizat in totalitate de catre reprezentantii firmei noastre.

Pentru realizarea proiectului arhitectural, nu este necesara preluarea stricta a unui model prezentat de firma noastra. Am considerat de datoria noastra sa venim in intampinarea celor care vor sa construiasca o casa cu posibilitatea ca acestia impreuna cu arhitectul nostru sa conceapa acel model de casa care se preteaza cel mai bine nevoilor si gusturilor celui care urmeaza sa locuiasca in viitoarea casa, fara ca noi sa impunem anumite clisee dinainte stabilite, si nici fara a influenta pretul final de constructie.

La realizarea planului de fundatie, doua aspecte sunt foarte importante in realizarea acestuia si, de ce nu, la influentarea sau nu a costurilor este vorba de studiul geotehnic al terenului si ridicarea topografica a acestuia. De regula pentru zona Muntenia limita de inghet stabilita este de 90 cm, tocmai de aceea fundatia pe care o realizam in conditiile unui teren a carui rezistenta la compresie este una normala adica 200-250 Kpa, este de 1m, si astfel costurile nu cresc. In cazul unui teren care nu se incadreaza in acesti parametri, precum si a unui teren cu diferente de nivel mai mari de 0.5%, costurile cu realizarea fundatiei vor creste.

FUNDATIA

Datorita greutatii reduse a caselor pe structura de lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case, este una izolata, adica in partea din pamant sapatura nu se executa continu pe intreaga circumferinta a fundatiei, ci se executa in cuzineti, in principalele puncte de intersectie a grinzilor de fundatie care corespund peretilor de rezistenta ai casei,

In rest, tot ceea ce se executa in partea superioara a fundatiei elevatia se realizeaza in stilul clasic al fundatiilor pentru case de zidarie, cu grinzi de fundatie armate conform planului de fundatii, cu dimensiuni de 25 cm latime si 45 cm inaltime. Intre grinzile de fundatie se aplica un strat de umplutura compactata, folie de polietilena pentru ruperea capilaritatii, un strat izolant de polistiren extrudat de 2 cm, se monteaza tubulatura pentru scurgeri, peste care se toarna o placa de beton de 10 cm slab aramata. Inaltimea soclului astfel rezultata este de 50 cm.

De grinda de fundatie se fixeaza mustatile de prindere pentru talpa structurii de lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie.

Montajul structurii de lemn pe fundatie poate incepe inca de la a doua sau a treia zi dupa turnarea placii, asta in conditiile unor temperaturi de peste 10 grade Celsius, fara nici un fel de probleme. Important este ca decofrarea placii sa nu se faca mai devreme de 21 de zile, ceea ce nu impieteaza lucrul la structura.

STRUCTURA

Structura casei de lemn este integral executata din lemn de rasinoase ( brad, molid ), cu o umiditate acceptata de 15%, la momentul in care aceasta este montata la casa. Trebuie spus ca tehnologie de ansamblare a elementelor de lemn pe care firma noastra o aplica presupune montarea bucata cu bucata a lemnului direct pe santierul unde se executa lucrarea, deci fara ca acesta sa fie ansamblat anterior intr-o fabrica. Ceea ce rezulta in final este tot un perete sandwich, doar ca el este montat bucata cu bucata sub stricta supraveghere a viitorului proprietar, acesta avand astfel posibilitatea sa observe ceea ce se monteaza in peretii casei lui. Inainte de a fi adus pe santier lemnul este prelucrat, finisat si dimensionat la lungimi dinainte stabilite, dupa proiect, intr-un atelier de prelucrare a lemnului unde acesta este atent selectionat pentru a nu fi patruns de carii.

La realizarea structurii se foloseste lemn profilat cu dimensiuni de 12 x 12 cm, pentru stalpi, talpi si contavantuiri, 12 x 18 cm pentru grinzile de plafon intre nivele, 12 x 15 cm pentru cosoroabe si capriori, dulap de 5 cm grosime pentru dusumeaua oarba care acopera grinzile de planseu, scandura de 2.5 cm pentru sageac si astereala.

Sistemul de montaj al structurii incepe cu montarea talpii de lemn pe fundatie cu un strat hidroizolator la contactul acestora si prinderea talpii de fundatie atat cu mustatile despre care am vorbit la fundatie, cat si suplimentar cu buloane speciale de 25 cm, cu 2 camasi, din care una se desface in beton si cealalta in lemn, asigurandu-se astfel prinderea eficienta a structurii de fundatie.

Ansamblarea elementelor de lemn se face in sistem clasic prin chertare si cepuire, folosindu-se elemente metalice de imbinare speciale pentru lemn, asigurandu-se astfel flexibilitate si rezistenta structurii. Pentru intarirea prinderii intre nivele, acestea se fixeaza cu tije filetate montate din, metru in metru.Trebuie spus ca grosimea tuturor peretilor, exteriori sau interiori, este aceiasi, ajungand la gata la o grosime de 25 cm. Peste peretii exteriori se aplica placi din OSB 3, care este un material special pentru exterior avand proprietati hidrofuge, si care creaza structurii de lemn efectul de diafragma.

Inainte de montarea placilor de OSB, pe partile de lemn care vor fi acoperite se efectueaza manual ignifugarea si insectofungicizarea.

INVELITOAREA

O data cu finalizarea montajului structurii se trece la montarea invelitorii pe casa, invelitoare care poate fi, in functie de optiunea clientului cu tigla metalica tip VIKING, sau sindrila bituminoasa tip TEGOLA. Montarea invelitorii presupune si montajul sistemelor de drenaj ( jgheaburi, burlane, etc. ) ale apei preluate de pe invelitoare.

Sub stratul de tabla direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens lemnul, apoi se creaza un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase aceasta se aplica direct peste membrana. Garantia acordata de producator pentru tabla este de 5 ani, iar pentru sindrila bituminoasa de 15 ani.

IGNIFUGAREA SI INSECTOFUNGICIZAREA

Acestea se realizeaza pe structura de lemn, dupa montarea ei, placarea peretilor exteriori cu OSB si montajul invelitorii. Aplicarea se face prin pulverizare in mai multe straturi succesive de catre o firma si cu materiale avizate de catre pompieri, si certificate de organismele europene si romanesti.

Aplicarea stratului ignifugo-insectofungicid, nu se face dacat dupa prelevarea din lemn a probelor de umiditate si se executa numai daca umiditatea lemnului este sun 20%, in caz contrar aplicarea este inutila. Avantajul aplicarii prin pulverizare a stratului ignifug si insectofungicid, dupa montarea pe exterior a OSB-ului este ca, se asigura protectie ignifuga si insectofungicida si placilor de OSB.

Dupa incheierea procesului de ignifugare si insectofungicizare, se ridica proba din lemnul pe care acesta a fost aplicat si se depune la Institutul National al Lemnului, in vederea obtinerii certificariii calitati operatiunii executate. Garantia acordata de catre producatorul produsului pentru ignifugare si insectofungicizare este de 5 ani, iar materialul ignifug, intarzie aprinderea lemnului cu 90 minute.

FINISAJE EXTERIOARE

In aceasta faza, dupa montarea tamplariei exterioare ( usa exterioara metalica si tamplarie PVC cu geam termopan ) se trece la aplicarea termosistemului pe fatadele exterioare. Trebuie spus ca la realizarea termosistemului, firma noastra foloseste singurul termosistem din Romania, agrementat tehnic in intregul lui si este vorba de gama DEKO-PROFESSIONAL, produs de Policolor. Celelate agremente existente pe piata sunt pentru fiecare produs in parte folosit la realizarea termosistemului. Garantia acordata astfel de producator pentru termosistem in intregul lui este de 15 ani.

Materialele folosite la realizarea termosistemului sunt picurator sau profil de polistiren in care se aseaza la nivelul soclului polistirenul si are un rol foarte important in evitarea condensului, dar despre care vom vorbi m-ai incolo, amorsa de grund pe baza de quartz, adeziv special pentru aplicarea polistirenului pe OSB, dibluri pentru OSB, polistiren expandat ignifug de 5 cm, densitate 15 kg/mc, care are o rezistenta termica de 0.038 W/mK si o rezistenta acustica de 62 db. In continuare se aplica plasa de armare din fibra de sticla cu o densitate de 145 gr/cmp, care se tencuieste cu masa de spaclu. La final se aplica tencuiala decorativa siliconica cu aspect canelat tip R 15 cu o grosime a granulatiei de 1,5-2 mm, in diferite nuante coloristice, cu aspect de scoarta de copac cu linii verticale sau circulare, care se intretine foarte usor prin spalare cu jet de apa. Optional, in functie de dorinta clientului finisajul exterior tencuiala decorativa, poate fi inlocuita cu siding dupa sistemul caselor americane care este un lambriu pe baza de PVC, in diverse nuante coloristice, a carui garantie este de 50 de ani, sau casa poate fi imbracata in lambriu de lemn lacuitin diverse nuante coloristice.

Un element foarte important de care trebuie tinut cont la aplicarea polistirenului, este modul de aplicare al acestuia, astfel incat sa protejam de umiditate structura de lemn cu OSB-ul aferent, stiut fiind faptul ca polistirenul este generator de condens si umezeala. Astfel in momentul inceperii termosistemului este important sa pornim cu aplicarea pe intreg conturul casei a picuratoarelor, despre care vorbeam la inceput, si in care sa introducem polistirenul. Modul de lipire a polistirenului este foarte important, aceasta trebuie sa fie facuta prin lipire in puncte si nu pe intreaga suprafata a acestuia. Lipit astfel in puncte, condensul creat intre polistiren si OSB are spatiu necesar, 2-3 mm, pentru a se putea prelinge pana in picurator, care prevazut cu gaurele asa cum spune si numele, apa din condens se va scurge in exteriorul casei. Tot astfel se creaza golul necesar ca aerul sa poata circula si ventila zona de condens.

La partea de soclu a casei se aplica peste beton un strat de hidroizolatie cu bitum-cauciuc, care asigura protejarea fundatiei de infiltarea apei. Peste stratul hidroizolant se aplica tencuiala pentru indreptarea soclului si apoi stratul de tencuiala de soclu, in diferite nuante coloristice

Portiunile lemn care raman vizibile ( sageac, balustrada, stalpi terase ) se acopera cu doua straturi de lac ignifug,lucios, in diverse nuante coloristice care dau un aspect placut exteriorului casei.

FINISAJE INTERIOARE

Aceasta faza reprezinta in acceptiunea viitorilor proprietari ai casei, in special al doamnelor, partea cea mai importanta si interesanta din constructia in derulare, si este drept sa fie asa, pentru ca este acea parte din casa care se vede tot timpul si este oglinda intregii constructii atat pentru constructor cat si pentru beneficiar. Degeaba ai facut impecabil structura, daca peretii de rigips sunt plini de crapaturi, iar gresia sau faianta nu are nici o linie. Cele mai frecvente interventi in garantie apar de regula la aceasta faza de lucrari, iar calitatea la care acestea au fost facute conteaza foarte mult in reducerea costurilor de interventie in garantie pentru constructor, si a stresului si nervilor celui deja acum, proprietar al casei.

Compozitia interioaara a peretelui este creata de vata minerala de 100mm care se introduce in golurile ramase intre elementele de lemn atat la peretii exteriori cat si la peretii interiori, dar si in tavan si pod, asigurand astfel o foarte buna izolare termica si fonica peretelui. Vata minerala asigura o rezistent fonica de 65 db, si o rezistenta termica de 2,94 K/W, ceea ce reprezinta, impreuna cu celelalte elemente care compun peretele exterior, de 25 cm, o rezistenta termica de 3,76 K/W, cu mult peste ceea ce impun standardele in Romania, adica 3,00 K/W. Peste vata minerala se aplica folie anticondens care creaza intre vata si folie o bariera de aer de 2-3 mm, Urmeaza montarea rigipsului ignifug in camere si antiumezeala in bucatarie si bai, toate montate pe structura metalica pentru rigips. Se tencuiesc imbinarile si se aplica vopseaua lavabila, sau dupa caz faianta.

Instalatia electrica se monteaza cu traseele aferente in spatele rigipsului, folosindu-se tubulatura de protectie, ignifug, GEWIS,cu fire din cupru. Se monteaza 5 trasee in intreaga casa, fiecarui traseu corespunzand-ui un disjunctor MARLIN GERIN in panoul electric, care la cea mai mica scanteie aparuta pe instalatie decupleaza alimentarea electrica in intreaga casa. Prizele si intrerupatioarele sunt marca VIKO. Intreaga instalatie electrica este realizata in subantrepriza de o firma specializata agreata A.N.R.E.

Instalatia termica se traseaza peste placa de la parter si apoi prin spatele peretelui de rigips, se fac traseele pentru turul si returul radiatoarelor de la nivelul superior. Materialele folosite pentru traseele de instalatii sunt, polipropilena pentru partea ascunsa a traseelor si cupru in zona care ramane vizibila din traseul termic. Radiatoarele care se monteaza sunt din otel, din gama dimensionala 22 x 600 x ?. Marimea radiatorului pentru fiecare incapere se calculeaza pe baza normativelor in vigoare, tinandu-se cont de suprafata camerei. Centrala termica este de 24 KW, cu tiraj fortat, din gama ARISTON. Modul de realizare a intregii instalatii termice si punerea acesteia in functiune, este autorizat I.S.C.I.R.

Instalatia sanitara scurgerile sunt realizate integral din tuburi PVC, iar obiectele sanitare aferente sunt din gama MONDIAL.

Pardoseala de la parter se compune dintr-o sapa semiuscata de 3-5 cm peste care se aplica dupa caz, folie izolatoare pentru parchet si parchetul propriu-zis de 7 mm, sau gresie. La pardoseala de la etaj, in camere se aplica, peste pardoseala oarba din dulap de 5 cm, placi de OSB 2 de 15mm, dupa care urmeaza folie de parchet si parchet. In baia de la etaj peste placa de OSB se aplica un strat hidroizolator sub forma de placa autoadeziva importata din Germania, un fel de carton cu membrana care se aplica cu foc, si care asigura o impermeabilitate perfecta baii de la etaj. Peste aceasta membrana se toarna o sapa uscata de 3 cm si gresia. Identic se procedeaza in zonele in care exista balcoane, zone foarte expuse intemperiilor si umezelii.

Scara interioara se realizeaza in totalitate manual de mesteri cu traditie din zona noastra de activitate, din lemn de brad uscat, atent finisat si lacuit, in baza proiectului arhitectural. La cerere scara poate fi realizata din stejar.

In zona de pod, in care accesul se face prin montarea scarii glisante pentru pod, se monteaza in portiunea de perete care comunica cu exteriorul, aerisitoare speciale care asigura ventilarea intregului spatiu.

Asta este ceea ce facem noi, ceea ce trebuie sa faceti dvs. este sa ne contactati daca a-ti hotarat sa va construiti o casa, sa veniti cu aceasta hartie pe santier si sa urmariti daca tot ceea ce am scris este realitate, iar dupa ce va predam cheile casei, sa aduceti mobila si sa va bucurati de confortul unei case cu structura de lemn.
caselemncasaneo
Postat pe 27 Februarie 2012 21:48
Foarte interesant. Nu stiam atatea detalii, dar un prieten mi-a zis ca sunt mai ieftine decat alte tipuri de case.
dana2011
Postat pe 8 Ianuarie 2013 14:07

oleoooo...cita ditai reclama!!!
quasaria
Postat pe 8 Ianuarie 2013 14:22
Inca una din asta si dau in vara la "Constructii"
Rotty
Postat pe 8 Ianuarie 2013 14:56
Succes!
...."ma transform in fluture"
Fss_ssu
Postat pe 8 Ianuarie 2013 16:29
Acum esti cocon ?
Rotty
Postat pe 8 Ianuarie 2013 16:38
Fss_ssu
Postat pe 8 Ianuarie 2013 16:42
"consolidata de panouri tip OSB"

consolidare serioasa cu panourile astea!!!
ce vrobesti dom'le, sunt mai rezistente decat otelul si decat betonul armat. e nebunie..!!!. al auzit ca la Vascauti, in curtea fostului C.A.P. (cooperativa agricola de productie) fac astia din panouri tip OSB, nave spatiale si sateliti artificiali si le exporta in statele unite, rusia si china!
(din surse sigure se zvoneste ca fac si ozn-uri! dar sa nu mai suneti la nimeni!!!)

pentru cine nu stie... panourile astea de Consolidare tip OSB, sunt facute din tala amestecat cu un material lipicios (posibil clei de oase sau alte rasini)


heartbit
Postat pe 8 Ianuarie 2013 18:15
eu am vrut, la un moment dat, sa-mi construiesc o casuta pe structura usoara. dar n-am avut curaj, desi era mai ieftina decat cele din caramida, BCA sau mai stiu eu ce alte materiale de constructie. m-am razgandit, pentru ca imi tot venea in minte povestea cu cei trei purcelusi cred ca am facut o fixatie pe lupul cel rau
Eugenia_
Postat pe 8 Ianuarie 2013 18:27
cand o sa-mi iau teren in Florida... o sa-mi fac acolo o casa de LEMN! fara panouri de consolidare tip OSB! o sa fie lemn si atat!
heartbit
Postat pe 8 Ianuarie 2013 18:38
iti doresc un vis implinit! si un semineu de piatra ;))
Eugenia_
Postat pe 8 Ianuarie 2013 18:43
Io iti (imi) doresc sa ne inviti si pe noi la cheful de inaugurare
Rotty
Postat pe 8 Ianuarie 2013 18:55
o sa aveti voi curajul sa veniti intr-o casa neconsolidata cu panouri tip OSB?
cum sa stai intr-o casa de lemn? cum sa n-ai tu macar maretii din rumegus si talas???
cat de trist poate sa fie???
cumplit!!!!!!!!!!!!!!!!
heartbit
Postat pe 8 Ianuarie 2013 19:11
cand eram copil, am construit o macheta din aschii de lemn si am pus acoperis din foi de porumb. am lipit cu aracet. daca faci o casuta din asta, poti sa trimiti invitatia
Eugenia_
Postat pe 8 Ianuarie 2013 19:19
Te ajutam noi sa o tapetezi cu frunze de palmier ca o fi mai durabil ca OSB-ul ala lui peste
Rotty
Postat pe 8 Ianuarie 2013 19:19
ajutor de nadejde... ce mai ...
bine ca nu ma ajutati sa o tapetez cu frunze de cactus ...
heartbit
Postat pe 9 Ianuarie 2013 00:03
Fara probleme Din frunze de cactus iti facem salteaua pentru pat
Zi frumoasa Bit
Rotty
Postat pe 9 Ianuarie 2013 05:54
dragul meu ai foarte multe de invatat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
garbo_396329
Postat pe 5 Februarie 2014 14:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
am si eu niste catelusi si le caut stapani 1 De la: lorelaypatricia 28 Mai 2009 17:52
Tehnologia construirii unei case de lemn 18 De la: caselemncasaneo 5 Februarie 2014 14:50
Washi tape 1 De la: _5 29 Octombrie 2012 17:26
Gardul casei, alternative 214 De la: yanyacharberet 8 Noiembrie 2009 20:50
Prima Casa in 2013? 3 De la: bunicuta_creta 8 Ianuarie 2013 15:04
Setari Cookie-uri