Despre polen se spune ca este unul dintre cele mai de pret daruri ale naturii catre om deoarece in lipsa lui inmultirea plantelor cu flori ar fi imposibila. Polenul reprezinta principala hrana pentru nou-nascutii din stup si este totodata materia prima pentru laptisorul de matca, ceara si fermenti.

Miraculoasele proprietati ale polenului au fost descoperite de apicultori abia dupa ce acestia si-au dat seama ca familiile de albine care isi fac provizii mari de polen inca din primavara sunt cele mai viguroase din stup. R. Chauvin a demonstrat ca el detine numeroase proprietati energetice si nutritive datorita faptului ca inglobeaza, printre altele, o substanta ce poate accelera cresterea si substante antibiotice eficiente in tratarea colibacililor. Mai mult, polenul creste cantitatea de hemoglobina din sangele celor care sufera de anemie.

De altfel, proprietatile iesite din comun ale polenului sunt cunoscute de toata lumea datorita faptului ca 30 – 40 de kilograme de polen, cat aduna albinele, asigura nasterea a peste 150000 de albine pe an.

Compozitia polenului:

- apa: 3,4%

- proteine: intre 7 si 35%, dintre care jumatate sunt aminoacizi (arginina, histidina, leucina, metionina, triptofan etc.)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare? Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

- glucide: intre 21 si 49%

- lipide: intre 0, 19 si 15%

- substante minerale: potasiu, calciu, sulf, sodiu, fosfor etc.

- vitamine: B1, B2, B6, C, E, D etc.

- un factor de crestere, natura sa nefiind inca stabilita

- substante antibiotice, cele mai multe gasindu-se in polenul de porumb

- enzime

- alte substante neidentificate inca, in cantitati infime

Cum folosim polenul?

Proprietati: tonifiante, stimulante, antianemice, antibacteriene, poate accelera cresterea, poate echilibra sistemul nervos, poate regla functiile intestinelor etc.

Atunci cand este folosit de persoanele sanatoase, polenul poate creste randamentul fizic si intelectual, fortifica organismul si sistemul imunitar (este foarte bine sa fie utilizat pe perioada epidemiilor de boli infecto-contagioase), suplineste eventualele lipsuri de vitamine sau de acizi aminati ori saruri minerale (in timpul sarcinii, alaptarii, convalescentei).

Polenul poate fi de asemenea folosit de persoanele ce sufera de afectiuni precum: astenie, anorexie, rahitism, intarzieri de crestere la copii, senescenta, constipatie, colite, diaree cronica, anemie, alcoolism, fragilitate vasculara, colibaciloza, adenom de prostata, hepatita cronica, ciroza hepatica, nevroze, artroza, boli de piele, caderea parului, migrene, tumori maligne si asa mai departe.

Indicatii in functie de provenienta polenului

- polen de salcam: insomnii, nevroze

- polen de castan dulce: varice, suferinte ale prostatei


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri