Desi dimnsiunile lor sunt reduse, aftele bucale creeaza o serie de efecte negative greu de suportat atunci cand isi fac aparitia in cavitatea noastra bucala.

Mestecatul alimentelor este o adevarata provocare atunci cand ai afte care te forteaza sa mesteci cu mare grija, cu gura pe jumatate deschisa pentru a nu atinge acele zone si, de multe ori, acestea se maresc si creeaza un disconfort permanent, simtit chiar si noaptea. Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.

„Aftele sunt rani deschise care se formeaza in tesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii si limba. Sunt albe si rotunde, cu un inel de culoare rosie in jurul marginii exterioare. In functie de marimea lor, pot rezista pana la 3 saptamanai in cavitatea bucala. Nu se stie exact care este cauza, dar, in general, sunt declansate de leziuni minore, cum ar fi muscarea obrazului, iritanti, stres, deficiente nutritionale si alergii alimentare. Dar asta nu este tot, aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificari hormonale, de un sistem imunitar slabit si de prezenta celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decat barbatii”, explica doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iata cateva metode recomandate de medicul dentist, pentru prevenirea si ameliorarea aftelor bucale:

Evita alimentele acide care contin zahar.

De indata ce simti o durere in interiorul gurii, renunta la sucul de portocale pe care obisnuiai sa-l consumi zilnic. Acizii pot irita si mai mult peretii cavitatii bucale si pot crea rani, provocand o senzatie de arsura si prelungirea duratei procesului de vindecare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL

„Trebuie sa cunoastem faptul ca bacteriile din gura transforma, de asemenea, zaharul in acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi si prezenta aftelor bucale, accentuand simptomele de usturime, arsura sau chiar durere”, spune dr. Andra Custura.

Schimba pasta de dinti.

Pasta de dinti si apa de gura care contin sulfat de sodiu, un ingredient de spumare utilizat in mod obisnuit, pot declansa aparitia aftelor bucale in cazul persoanelor mai sensibile. In cazul in care se observa un astfel de efect al pastei de dinti, este bine ca aceasta sa fie schimbata cat mai repede.

„Pastele de dinti care contin ingredienti nocivi precum sulfatul de sodiu pot cauza aparitia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, in functie de sensibilitatea tesuturilor de la nivelul gurii, insa un medic poate spune cu exactitate daca exista un risc sau nu in acest caz”, afirma dr. Andra Custura.

Clatirea gurii cu apa sarata.

Aceasta este metoda recomandata de medicii stomatologi pentru aceasta problema, iar exceptand gustul neplacut al acestui procedeu, este un remediu care functioneaza foarte bine. Insa, in cazul in care nu functioneaza, inseamna ca nu ai folosit cantitatea de sare necesara.

„Sarea curata si deshidrateaza rana pentru a ajuta ca aceasta sa se vindece si amorteste temporar durerea si arsurile create de aftele bucale. Insa, trebuie sa stii ca la inceput se va produce o durere destul de mare, insa va fi de scurta durata, pana ce zona va fi amortita. Amestecul nu trebuie inghitit, ci dupa folosire se elimina si se clateste gura ulterior”, explica dr. Andra Custura.

Amestecul cu bicarbonat de sodiu.

La fel ca in cazul amestecului de apa cu sare, bicarbonatul de sodiu poate inlocui sarea pentru realizarea clatirii in cazul aftelor bucale. Acesta este foarte eficient in tratarea si ameliorarea simptomelor afectiunilor cavitatii bucale.

„Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajuta la neutralizarea acizilor din gura care irita si inflameaza tesuturile si, de asemenea, este un amestec care ajuta la curatarea si linistirea zonelor. O lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-o cescuta cu apa calduta are efecte benefice in tratarea aftelor bucale”, afirma dr. Andra Custura.

Clateste cu apa oxigenata.

Medicii recomanda clatirea cu peroxid de hidrogen pentru a trata ranile si aftele bucale, aceasta fiind solutia cea mai buna, intrucat are efecte imediate si nu creeaza neplaceri ca in cazul amestecului cu sare care are un gust neplacut.

„Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curata inflamatia si ajuta ca vindecarea sa aiba loc mult mai repede, dar, desi are un gust neplacut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apa oxigenata calmeaza durerea si relaxreaza zona afectata, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simpla sau in amestec cu apa, in functie de gravitatea peroblemei”, completeaza dr. Andra Custura.

Aplica lapte de magneziu.

Este posibil sa stii ca laptele de magneziu sau hidroxidul de magneziu reprezinta o solutie foarte buna pentru arsuri la stomac si constipatie. Ei bine, se pare ca acesta este, de asemenea, un ajutor in lupta cu aftele bucale, pentru ca are rol de a curata si dezinfecta zona, pentru o vindecare rapida.

„La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizeaza acidul gastric sau, in acest caz, acidul care irita si inflameaza tesuturile gurii. Laptele de magneziu formeaza un scut care ajuta temporar si protejeaza zona de substante iritante. Acesta se poate folosi la clatirea gurii, daca aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, daca acestea sunt in numar mic”, explica dr. Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara.

Foto hoempage: Pixabay/ Giuliamar


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri