Vitamina D mai este cunoscuta si ca 'vitamina soarelui' si intr-adevar i se potriveste porecla aceasta poetica. Vitamina D este darul verii pentru corpul nostru. Ori de cate ori te vei afla la plaja anul acesta, aminteste-ti de Vitamina D, mica minune chimica a verii.

Vitamina D este produsa in piele ca raspuns la expunerea noastra la soare si este formata dintr-o adevarata familie care are efecte benefice asupra corpului nostru – vitaminele D1, D2 si D3. Acestea pot sa influenteze peste 2000 de gene din corp.

Vitamina D, beneficii:

Vitamina D are mai multe functii importante pentrul corpul nostru. Cele mai importanta sunt reglarea absorbtiei de calciu si fosfor si facilitarea functionarii normale a sistemului imunitar. Astfel, Vitamina D este importanta pentru dezvoltarea si rezistenta oaselor si a dintilor; de asemenea, pentru preventia anumitor boli care afecteaza sistemul osos, cum ar fi osteoporoza.


Foto: Pixabay

Vitamina D lupta impotriva bolilor:

In completarea beneficiilor pe care le are pentru sanatatea sistemului osos si functionarii sistemului imunitar, Vitamina D joaca un rol important si in reducerea riscului altor boli.
- Vitamina D reduce riscul de scleroza multipla, potrivit unui studiu din anul 2006, publicat de catre Journal of the American Medical Association;
- Vitamina D scade riscul dezvoltarii unor boli de inima, potrivit unui studiu publicat de revista stiintifica Circulation in 2008;
- Vitamina D reduce riscul de scleroza multipla;
- Vitamina D reduce riscul de raceala si gripa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

De unde iau Vitamina D?

Practic, corpul nostru produce Vitamina D in mod natural, prin expunerea directa la soare. Doar 10 minute pe zi de expunere sunt suficiente, mai ales daca ai pielea deschisa la culoare. Expunerea la soare trebuie sa fie facuta cu mare precautie, dupa cum stiti deja. Este recomandat sa stati la soare doar in primele ore ale diminetii si seara!

Vitamina D poate fi procurata si din anumite alimente dar si suplimente. Ai deci la indemana 3 resurse pentru Vitamina D.

Ce poate provoca deficitul de Vitamina D?

Stilul nostru de viata, dar si factorii de mediu influenteaza foarte tare cantitatea de Vitamina D din organism.

Acesti factori pot fi:
- Poluarea
- Folosirea cremei de protectie solara
- Faptul ca nu mai petrecem timp in natura
- Lucrul indelungat in birou
- Traiul in orase mari care blocheaza razele soarelui

12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit Susține-ți frumusețea din interior! Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Toti acesti factori contribuie la deficitul de Vitamina D la un numar mare de oameni. Iata de ce e important sa iti asiguri cantitatea de Vitamina D din organism si din alte surse decat lumina soarelui.

Alimente care contin Vitamina D

- Somon
- Sardine
- Ciuperci
- Galbenusul de ou
- Creveti
- Lapte (imbunatatit cu vitamina D)
- Cereale (imbunatatit cu vitamina D)
- Iaurt (imbunatatit cu vitamina D)
- Suc de portocale (imbunatatit cu vitamina D)

Foto: Shutterstock/ Evan Lorne

De asemenea, suplimentele cu Vitamina D pot sa imbunatateasca aportul acestei minuni chimice in organism. Persoanele cu pielea alba prezinta adesea deficiente de vitamina D, dar este necesar sa va faceti o simpla analiza de sange ca sa aflati cum stati la acest capitol.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri