Ciresele sunt fructe delicoase de culoare rosu “aprins”, foarte apreciate pentru gustul lor extraordinar. Insa cati stim oare cat de benefice sunt ciresele pentru sanatate?

Sursa: Healthy Kudika

Ciresele sunt considerate cele mai sarace fructe in calorii, practic un castron de cirese contine aproximativ 25 de calorii. Pe de alta parte ciresele sunt esente de vitamine, minerate si fitonutrienti, inmagazinand o cantitate insemnata de substante sanatoase intr-o singura... cireasa!

Culoarea rosie a cireselor este data de antociani – antioxidanti importanti pentru organismul nostru. Ciresele mai contin vitamina A, vitamina E, vitamina C si in cantitati mai mici vitamina K si D. Contin de asemenea magneziu, zinc, sodiu, clor, vitamine din complexul B (acid folic, niacina, riboflavina) precum si cantitati semnificative de fier si potasiu. Atentie insa, samburii de cirese sunt toxici, la fel si frunzele. Desigur, daca ati inghitit cativa samburi, nu veti pati nimic, insa in cantitati mai mari pot declansa reactii adverse asemanatoare unei intoxicatii. De aceea este indicat sa mancati ciresele fara samburi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Ciresele ajuta la detoxifierea organismului

Bogate in antioxidanti, dar si in vitamine si minerale care intretin functiile metabolice la nivel celular, ciresele pot fi introduse in orice cura de detoxifiere de sezon.

Ciresele ajuta la imbunatatirea somnului

Ciresele se numara printre putinele alimente care contin o substanta foarte asemanatoare melatoninei, un hormon care scade usor temperatura corpului (de aici si senzatia de racorire dupa o portie de cirese) si induce somnolenta. Melatonina este de asemenea raspunzatoare de o serie de procese de refacere a organismului, procese care au loc doar in timpul somnului.

Tot melatonina regleaza ciclul cardiac si previne imbatranirea, fiind totodata implicata in functionarea sistemului imunitar.

Ciresele regleaza tensiunea arteriala

Prin continutul lor in potasiu, ciresele sunt indicate hipertensivilor sau persoanelor cu variatii bruste ale tensiunii, dar si oamenilor sanatosi care vor sa previna hipertensiunea arteriala. Continutul in potasiu face ca ciresele sa fie recomandate si in sarcina, situatie in care va sugeram fructele organice. Consumul de cirese scade colesterolul rau si previne ateroscleroza, ajutand totodata si ficatul, organ implicat de asemenea in metabolismul grasimilor.

Citeste articolul integral pe Healthy Kudika

Foto homepage: Pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri