De-a lungul timpului au aparut numeroase studii care confirma beneficiile meditatiei asupra creierului. Ultimul vine chiar de la Universitatea Harvard, acolo unde cercetatorii au descoperit ca meditatia reconstruieste materia gri in doar 8 saptamani.

Desi meditatia este asociata cu senzatia de liniste si relaxare fizica, multi din cei care o practica recunosc beneficiile cognitive si psihologice care persista de-a lungul intregii zile. Studiul demonstreaza ca schimbarile din structura creierului ce au loc in timpul meditatiei ar putea sta la baza starii de bine pe care oamenii o experimenteaza dupa meditatie.

In cadrul studiului au fost urmariti 16 participanti cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (IMR) cu doua saptamani inainte de a participa la experiment, dar si dupa terminarea acestuia. Acestia au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultand inregistrari cu meditatie ghidata sau si-au observat senzatiile, emotiile si gandurile fara sa le judece.

Foto: Shutterstock.com; meditatie

Foto: Shutterstock.com; meditatie

In urma analizelor care s-au concetrat pe zonele unde fusese inregistrata activitate crescuta in timpul meditatiei in alte studii asemanatoare, s-a observat cresterea densitatii materiei gri in hipocampus, partea creierului responsabila de procesul de invatare si memorie, dar si in structurile asociate cu vigilenta, compasiunea si introspectia.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

”Este fascinant cum aceste studii demonstreaza stiintific ca meditatia poate schimba procesele ce au loc in creier si cum joaca un rol activ in schimbarile ce au loc la nivelul acestuia, imbunatatindu-ne starea de bine si calitatea vietii. Astfel putem intelege ca practicarea acestor tehnici de linistire a mintii nu reprezinta un proces pasiv, chiar daca stam nemiscati cu ochii inchisi, ci dimpotriva in timpul meditatiei ne activam zone ale creierului asociate cu stresul, starea de bine si inteligenta. Asa ca ce obicei mai bun de a incepe ziua daca nu cu o meditatie? De aceea am si initiat clasele de dimineata de meditatie si yoga, chiar in mijlocul Bucurestiului, inainte ca oamenii sa mearga la birou, sa-si ofere o ora de liniste si sa-si pregateasca in subconstient o zi minunata”, explica Andreea Lada, fondator Scoala Iubirii.

Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake!

Scoala Iubirii organizeaza in fiecare joi de la 8-9 la The London Street Atelier (zona Dorobanti) o clasa de meditatie si yoga, destinata tuturor celor care vor sa patrunda pentru o ora intr-un univers al linistii si sa se pregateasca pentru o zi armonioasa.

Alte studii care demonstreaza beneficiile meditatiei asupra creierului:

• Studiul realizat de UCLA arata ca persoanele care practica meditatie pe termen lung au celule nervoase mult mai active si neimbatranite. Studiile arata ca persoanele care fac meditatie de peste 20 de ani au mai multa materie gri in creier in comparatie cu non practicantii.

• Studiul realizat de Universitatea Yale a demonstrat ca tehnica mindfulness careia in limba romana nu i s-a gasit vreo traducere, dar ii putem spune vigilenta, actul de a fi ancorat in prezent si a te detasa de trecut si viitor, scade activitatea creierului in modul de repaos, adica atunci cand ne surprindem ca avem o gramada de ganduri.

NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

Citeste mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri