Aflati de la medicul dr. Mariana Soames cum ne putem pune rapid pe picioare atunci cand gastroenterita ne cauzeaza probleme!

Comunicat de presa

Vara este in toi, iar pericolul bolilor diareice ne pandeste la tot pasul. O inghetata de la coltul strazii, un fruct pe care uitam sa-l spalam sau un virus care se transmite usor in sezonul cald reprezinta cauze frecvente ale gastroenteritei estivale. Aflati de la medicul dr. Mariana Soames cum ne putem pune rapid pe picioare dupa un astfel de episod diareic.

Diareea de vacanta

O forma frecventa de gastroenterita este diareea calatorului sau diareea de vacanta. Aceasta infectie digestiva apare de obicei din cauza consumului de apa sau alimente contaminate cu germeni specifici destinatiei de vacanta.

„Intre 30% si 50% dintre turisti sufera un sindrom diareic acut ca urmare a unei infectii enterice”, semnaleaza dr. Mariana Soames, director medical GTS Solution. Medicul ne atrage atentia ca bacteriile prolifereaza rapid acolo unde igiena este precara, cum se intâmpla frecvent in unele statiuni turistice.

Cauze si simptome

Gastroenterita poate fi cauzata de virusuri, bacterii sau paraziti. Diareea calatorului este produsa de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella s.a., care sunt contactati de turisti prin consumul de apa sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareica acuta poate fi provocata de infectia cu rotavirus.

In general, boala debuteaza brusc, la 12-72 de ore dupa infectare, cu urmatoarele manifestari:

1. diaree apoasa;
2. lipsa poftei de mâncare, greata, varsaturi;
3. crampe abdominale, borborisme;
4. stare generala alterata din cauza deshidratarii;
5. oboseala;
6. febra.

Gastroenterita este neplacuta, dar autolimitata. „Ea necesita insa un tratament rapid si eficient pentru a se evita deshidratarea. Iar in cazul in care suntem in vacanta, cu atat mai mult avem nevoie de o solutie care tinteste cauza diareei si nu are efecte secundare”, explica dr. Mariana Soames. Deshidratarea trebuie evitata mai ales la copii de varsta mica, varstnici si persoane cu anumite boli cronice, in cazul carora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificatie grava.

Foto homepage: Infectie, virus via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri