Indiferent ca-i spunem loboda romaneasca sau spanac frantuzesc, bucurati-va de beneficiile ei! Loboda este un aliment extraordinar de primavara, avand proprietati detoxifiante si antioxidante exceptionale.

In anumite tari ale Europei, loboda este considerata nu doar un revitalizant si tonic al organismului, ci si un afrodiziac. Ea este intrebuintata si in tratarea tusei si a inflamatiilor gatului si este apreciata pentru faptul ca stimuleaza metabolismul si intareste sistemul imunitar al organismului.

Consumul de loboda nu doar ca ajuta la curatarea sangelui, dar, gratie proprietatilor sale diuretice, contribuie si la o digestie eficienta. Continutul sau de fibre (100 g de loboda = 10 grame de fibre) o recomanda drept o solutie eficienta pentru reglarea digestiei si prevenirea constipatiei, dar si in prevenirea aparitiei hemoroizilor si a cancerului de colon.

In medicina populara, frunzele de loboda sunt intrebuintate drept remediu tonic si revitalizant de primavara, dar si ca tratament in cazul oboselii, a epuizarii nervoase si a congestiei. In popor, frunzele zdrobite de loboda sunt intrebuintate in tratarea gutei. Sub forma de cataplasme, ele sunt folosite pentru vindecarea bubelor.

Semintele de loboda sunt si ele uneori intrebuintate in medicina populara, fiind o sursa buna de vitamina A. Amestecate cu vin sau in decocturi si infuzii, semintele de loboda sunt intrebuintate in medicina populara si in vindecarea icterului. In Evul Mediu, aceasta planta era folosita ca remediu in afectiunile la plamani si ficat.

Atentie insa la consumul de loboda deoarece aceasta contine o cantitate semnificativa de acid oxalic. Prin urmare, nu este recomandat sa consumati loboda in cantitati mari daca suferiti de litiaza renala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri