Pe cine afecteaza varicele?

Comunicat de presa

Boala Venoasa Cronica, mult mai simplu spus varice, are o evolutie rapida, insa tacuta, motiv pentru care majoritatea pacientilor nu se alarmeaza la o simpla durere de picioare, o umflatura la nivelul gambelor sau la aparitia unor vene usor proeminente de culoare albastruie, insa este foarte important de stiut faptul ca boala venoasa cronica trebuie tratata inca din stadii incipiente. Cu cat boala este lasata sa avanseze, cu atat suprafata piciorului afectata este mai mare.

De la femei si barbati, tineri sau varstnici, varicele pot aparea la orice varsta, inclusiv la nastere, ca urmare a unor malformatii ale sistemului vascular, insa frecventa acestei boli si a complicatiilor pe care le implica creste cu inaintarea in varsta. Studiile au demonstrat ca aproximativ 60% dintre oameni, atat barbati, cat si femei sunt afectati de aparitia varicelor. Varstnicii sunt predispusi acestei patologii, deoarece prezinta si alte conditii care favorizeaza aparitia acestei boli. Varsta inaintata impiedica deplasarea, iar varicele apar in cazul persoanelor care sunt imobilizate la pat pentru o perioada mai lunga. De asemenea, indeosebi pe parcursul iernii, au loc numeroase accidente, iar recuperarea dupa o fractura de sold, de exemplu, este mediul propice pentru declansarea afectiunilor venoase.

Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca dintre persoanele cu varsta de pana la 30 de ani diagnosticate cu varice, aproape 80% sunt femei, iar in cazul in care femeia este insarcinata, riscul dezvoltarii bolii venoase cornice este si mai mare. Datorita dublarii volumului sanguine, dar si faptului ca femeia gravida incepe sa ia In greutate, venele incep sa fie mult mai solicitate si apar sparturile de vase capilare si varicele. Daca inainte de a ramane insarcinata, femeia nu a avut varice, acestea vor disparea dupa cateva luni de la nastere, insa in cazul celei de-a doua sarcinii, aparitia varicelor nu va putea fi prevenita.

Sfaturi utile pentru preventia varicelor

Pentru a preveni aparitia bolii venoase cronice, indiferent de varsta, medicii recomanda exercitiile zilnice in aer liber, care vor pune circulatia sangelui in miscare si purtarea unor haine, inclusiv a lenjeriei de corp, care sa nu stranga corpul. Este foarte important sa se evite perioadele lungi in picioare sau in sezut, fara a face miscare, iar pentru cei care petrec ore lungi la birou, se recomanda un set de exercitii ritmice pentru picioare, care ajuta la destresarea acestora si la o mai buna circulatie a sangelui. Mai mult decat atat, medicii trag un semnal de alarma si asupra pozitiei picioarelor incrucisate, care nu este benefica pentru sanatatea picioarelor, deoarece va crea dureri in zona soldurilor sau a coloanei vertebrale, ducand la aparitia sau agravarea varicelor.

Foto homepage: Shutterstock.com; picioare frumoase, picioare


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri