Perioada a purificarii sufletesti, postul este, pentru multi dintre noi, perioada a dezechilibrului nutritional si, pe alocuri, chiar argument pentru infometare.

via KUDIKA.RO

Pe de alta parte, se apropie sarbatorile de iarna, deseori considerate un pretext de ghiftuire, pentru mesele bogate in preparate si dulciuri traditionale, bogate in calorii. Urmeaza, asadar, o perioada de trecere brusca de la o stare la alta, de la un dezechilibru la altul, complet diferit.

Aceste dezechilibre sunt, insa, resimtite din plin de organism, iar de aici si pana la stari de disconfort si chiar vizite neprevazute la spital nu este decat un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplaceri, nutritionistii amintesc ca este important sa mancam echilibrat, mai ales in aceste ultime zile de post si apoi in zilele aferente sarbatorilor de iarna.

„Este bine ca persoanele sanatoase care postesc sa consume zilnic cereale integrale, legume si fructe, precum si alimente vegetale cu continut crescut de proteine: soia, fasole uscata, mazare, linte, naut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peste” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioara, elemente minerale, vitamine si grasimi esentiale Omega 3. Postul reprezinta un bun prilej de a reduce consumul de grasimi saturate (existente in alimentele de origine animala) si de a beneficia de bogatia de nutrienti si fibre alimentare, oferita de cerealele integrale, legume si fructe, precum si de leguminoase si seminte. Acompaniate de grasimi vegetale bogate in acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6 care se gasesc in uleiruile vegetale, in margarinele de noua generatie si in fructele oleaginoase, alimentele din post, alaturi de o hidratare corespunzatoare, pot oferi energia si nutrientii necesari bunei desfasurari a functiilor organismului in aceasta perioada. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, sa urmeze postul doar dupa ce au consultat medicul specialist", subliniaza doamna Maria Nitescu, medic primar igiena alimentatiei si nutritiei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Pe de alta parte, in timp de sarbatori, tendinta generata de cutumele sociale este sa mancam mai mult, avand pe masa delicioasele preparate traditionale. Fireste ca este greu sa evitam mancarurile gustoase, chiar daca stim ca sunt bogate in grasimi rele si au multe calorii. Ce putem face este sa mancam moderat din preparatele traditionale si sa nu uitam ca baza trebuie sa o constituie cerealele integrale, legumele, fructele si lactatele cu continut redus de grasime. De asemenea, hidratarea este esentiala iar miscarea, nu trebuie uitata, chiar daca vremea nu este tocmai prietenoasa.

Decembrie este, asadar, luna schimbarilor si a exceselor alimentare, este luna in care punem la mare incercare organismul. Sa nu uitam insa cat este de importanta pentru sanatatea noastra o alimentatie pe cat posibil echilibrata si o viata activa, chiar si in perioada sarbatorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Foto: Shutterstock.com; masa de Craciun


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri