22 Noiembrie 2011 publicat în Social 55 share-uri

M-a impresionat cu ceva timp in urma, un desen facut de catre o femeie din Arabia Saudita. Desenul ilustreaza durerea unei sotii atunci cand sotul ei isi mai ia inca o nevasta.

Desi intr-un stil usor caricatural, desenul m-a tulburat. O femeie isi scoate o inima arzand din piept, isi tine mainile la ochi, plangand cu patima. Undeva pe fundal se vede sotul, ducand-o la alatar pe cea de-a doua sotie. Sau poate a treia? Cine stie... „In orice caz, asa trebuie sa simta o femeie acolo unde ploigamia este legala, in tarile unde cultura spune ca este normal ca sotul sa aiba mai mult de o singura sotie...”, mi-am spus.

Acestea sunt culturile unde inselaciunea este legala. Desigur, in acele societati radicalist patriarhale, aceste practici nici macar nu sunt considerate a fi inselaciune. Din punctul de vedere al barbatului care vrea mai multe sotii, care are dreptul sa isi doreasca mai multe sotii poligamia este ceva firesc, un drept civil instituit prin lege divina si statala.

Desenul acelei femei saudite aparuse intr-un articol CNN despre blogosfera feminina din lumea islamica. In lumea anonimatului asigurat de internet, aceste femei isi impartasesc trairile. Ma fascineaza diferentele si asemanarile dintre cultura orientala si cea vestica. Inca am dubii cu privire la justetea modului cum ne pronuntam fata de valorile orientale si cu toate astea, nu pot sa nu vad nedreptatea atunci cand ea exista.

Captura foto cu desenul artistei din Arabia Saudita Hana Hajjar din CNN.com [(raducerea textului din stanga: Islamul accepta poligamia si o binecuvanteaza cu o cerere cu privire la practica pe care barbatii entuziasti, au tendinta de a o ignora. Poti sa iti iei mai multe sotii, dar daca vrei sa fii drept, ia-ti doar una, spune sfanta carte musulmana. In timp ce foarte multora din Arabia Saudita nu le pasa ce simte Hana Hajjar, o lume intreaga in afara regatului, este atenta (...)]

Gandurile acestea despre poligamie primesc un refresh, odata cu stirea ca noul regim din Libia, condus de catre Mustafa Abdul-Jali, a anuntat ca anuleaza restrictiile trasate de fostul dictator Gaddafi, cu privire la poligamie. Imi amintesc din nou cu cata fervoare am urmarit revolta si mai apoi lupta libienilor impotriva dictaturii. Acum, am un gust amar. Ce inseamna pana la urma libertatea?
Publicatia Salon.com scrie, cu privire la acest subiect despre opinia liberala a unui profesor de drept de la Universitatea din Washington.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri