De la fluieraturi la 'pis-pis-uri' si chiar pipaieli. Hartuirea stradala este o realitatea de zi cu zi pentru femeile din intreaga lume, chiar si acolo unde ele se acopera din cap pana in picioare.

“Am urcat in autobuz. M-am asezat pe primul scaun liber pe care l-am vazut... Cufundata in gandurile mele, ma indreptam spre birou. Persoana langa care m-am asezat era un tanar cam de varsta mea, imbracat <bine>>. Curand mi s-a parut ca ma priveste insistent. Mi-am spus: <<doar mi se pare>> si m-am lasat inapoi cufundata in gandurile mele. Treptat, am inceput sa ma simt distrasa; treptat, prezenta barbatului de langa mine imi provoca o stare de anxietate si nerabdarea de a cobori din autobuz. Din fericire, drumul meu nu era prea lung. Am coborit, rasufland usurata. Dupa cativa pasi mi-am dat seama ca sunt urmarita. Eram surprinsa ca un barbat <<bine imbracat>> (ceea ce stereotipal vorbind pana la urma, imi indica mie ca ar trebui sa aiba ceva educatie si bun-simt), s-ar putea preta la asa ceva. Bineinteles ca urmaritul a insemnat si asalt verbal, chiar daca soptit, extrem de deranjant. Iar singura ta arma in astfel de momente este tacerea, indiferenta mascata si grabitul pasilor...” *

In fiecare zi, milioane de femei din intreaga lume traiesc astfel de episoade. Ele sunt fluierate sau sunt agresate verbal pe strada. Mai nou insa, dupa cum arata publicatia britanica Bbc.co.uk, au fost initiate miscari decise sa puna punct acestor practici extrem de stanjenitoare pentru femei si care uneori degenereaza in episoade violente.

Nu prea exista documentatii asupra faptului ca majoritatea barbatilor se preteaza la acest comportament pe strada, insa in cultura feminina astfel de intamplari sunt povestite si repovestite si fac parte din viata cotidiana.

Un grup de activisti care lupta pentru stoparea hartuirii stradale este Hollaback! din Marea Britanie, scrie publicatia Bbc.co.uk. Un altul este Stop street harassment (Stop hartuirii stradale). Acestia din urma au facut un sondaj online, iar 95% dintre respondente au declarat ca au fost victimele privirilor insistente, ale fluieraturilor sau ale cuvintelor urat adresate. O mare proportie dintre acestea au fost asaltate in public prin atingeri.

“Chiar daca aceste gesturi sunt condamnabile, femeile sunt insa sfatuite sa taca, sa nu vorbeasca despre cele ce li se intampla. Astfel, barbatii continua in aceeasi nota si imping limitele din ce in ce mai departe”, explica Emily May, fondatoarea grupului <<Hollaback!>>.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri