A inceput, ca in fiecare an, campania 8 martie, in care televiziunile se intrec in omagii si gingasii, pentru ca, dupa ce trece aceasta data, sa revina la modul lor 'clasic' de prezentare a femeilor. Aceasta ipocrizie mediatica reprezinta motivul pentru care am decis sa va adresez aceasta scrisoare, pentru ca, in opinia mea, contribuiti, prin tacere si ignorare, la perpetuarea acestui model.

Oricand si cu un minim de efort de monitorizare, am putea numi si descrie cel putin 4 -5 emisiuni de divertisment promovate de posturile romanesti de televiziune, in care femeile nu reprezinta altceva decat decoruri animate, mai mult sau mai putin nude, sau, atunci cand le este ingaduita exprimarea prin grai articulat, ceea ce spun trebuie aproape intotdeauna sa starneasca rasul ori, cel mult, compatimirea pentru lipsa lor de posibilitati intelectuale.

Care este raspunsul dumneavoastra la acest tip de promovare a femeii? Reactionati doar daca, de exemplu, un grup de 12 fete, candidate la titlul de bomba sexy, pe jumatate dezbracate, danseaza pe ritmurile unei manele ale carei versuri sunt considerate ca avand un continut obscen. Daca maneaua respectiva ar fi avut un continut ceva mai decent, ati fi trecut emisiunea la categoria „nu s-au inregistrat abateri de la Legea Audiovizualului”, ignorand complet modul umilitor si ofensator pentru femei, in general, in care le este promovata imaginea in cadrul unor asemenea emisiuni.

Dincolo de absenta unui cadru normativ care sa stipuleze in mod explicit sanctiuni pentru astfel de modalitati de promovare a unor stereotipuri negative cu privire la femei, exista, totusi, chiar si in Legea Audiovizualului o prevedere referitoare la necesitatea apararii demnitatii umane si as dori sa va atrag atentia asupra faptului ca mai bine de jumatate de umanitate, inclusiv cea din spatiul romanesc, este formata din femei, prin urmare activitatea dumneavoastra ar trebui sa vizeze si apararea demnitatii lor.

Inteleg faptul ca libertatea de exprimare nu trebuie ingradita, ca nu puteti interveni in politica editoriala a acestor posturi de televiziune, dar nu pot intelege lipsa dumneavoastra totala de interes pentru faptul ca aceste modalitati de exprimare pot vicia serios perceptiile si asteptarile minorilor cu privire la ce inseamna sa fii femeie si ce inseamna sa fii barbat, desi protectia acestora este, pe buna dreptate, un element central al activitatii pe care o desfasurati. „Consumul excesiv de alcool poate dauna grav sanatatii”, dar ce efecte credeti ca are asupra sanatatii minorilor „consumul excesiv de sexism si misoginism”?

Oricat de lipsita de importanta ar putea parea pentru dumneavoastra identitatea de gen a celor care realizeaza si participa la asemenea emisiuni, precum si cea a celor care le privesc (telespectatori dar si telespectatoare, deopotriva), va asigur ca lucrurile nu stau intocmai asa si va indemn sa faceti un simplu exercitiu atunci cand analizati asemenea emisiuni: incercati, pret de o jumatate de ora, sa spunem, sa priviti acele emisiuni ca femeie sau ca barbat, renuntand la pretentia ca genul nu conteaza, indiferent de ce parte a ecranului te afli si ca dumneavoastra sunteti observatori impartiali, negenizati, chemati sa aplice o lege in apararea drepturilor unor persoane la fel de lipsite de identitate de gen si la a caror demnitate trebuie sa ne gandim doar in termeni abstracti.


Dispusa sa va stimeze, dar neavand, deocamndata, motive sa o faca,

Ilona Voicu

Nota: Garbo.ro condamna de asemenea, sexualizare femeii in presa romaneasca si lipsa de implicarea a CNA, in ceea ce priveste aceasta problematica. Consultati dosarul STOP Sexualizarii imaginii femeii!

Foto front si main: Miss Brendalina Badchild

Scrisoarea Ilonei Voicu a fost preluata via Site-ul Feminism-Romania.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri