"Barbatii privesc femeile. Femeile se constientizeaza privite Esenta judecatii interioare a femeii este de fapt de origine masculina: ca femeie observata. Astfel, femeia se transforma pe sine intr-un obiect. Barbatii evalueaza vizual femeile inainte de a le oferi un anume tratament. In consecinta, felul in care o femeie este privita determina felul in care barbatul se va comporta cu ea", scria John Berger in "Ways of Seeing" (Moduri de a privi), cartea sa care a starnit valuri in anul 1972.

Mai mult decat atat, starurile si alte personalitati populare, incurajeaza acelasi tip de comportament. Nu trebuie decat sa aderi catorva practici care denota sexualitate pentru a avea succes: prin comportamentul tau si prin felul in care arati trebuie sa fii sexy, frumoasa, ca sa placi.

Si sa nu imi spuneti "nu", dar toate, indiferent de varsta, statut social sau nivel de cunostinte, cadem mai mult sau mai putin, in plasa asta a dorintei de a fi apreciate pentru felul in care aratam si ne comportam… Exista in cultura noastra populara anumite ziceri ca: “O femeie ideala este gospodina in casa, curva in pat si doamna in societate”. Sintagma arata foarte bine paradigma in care femeile fuctioneaza.

Foto front, main si int. articol: Shutterstock

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri