De fapt, Felicia este pe jumatate romanca. O tradeaza insa numele tatalui - Margineanu, care locuieste in Romania. Ceea e este interesant in legatura cu Felicia este faptul ca la inceputul saptamanii, ea a mobilizat mii de suedezi pentru un protest de amploare, impotriva rasismului. Felicia are doar 17 ani!

Si mai mult decat atat, ea are atitudine politica, pe care indrazneste sa si-o exprime in tara ei, lucru prea rar, dar de care am avea mare nevoie si aici. Vazand clipurile postate online, in care o pustoaica indrazneste sa strige oamenilor printr-o porta-voce idei despre nondiscriminare, nu se poate sa nu te emotionezi. Dupa estimarile oficiale 6.000, dupa cum arata imaginile, zeci de mii de oameni au protestat luni, impotriva intrarii in Parlament a Partidului de extrema dreapta suedez.

Iata ce imi scrie Felicia pe Facebook: "Ma bucur ca sunt pe jumatate romanca". Felicia ne-a promis ca ne va da si un interviu, in momentul in care se va simti mai detasata de evenimente. Este adevarat, daca privesti pe blogul ei, a primit si o multime de mesaje foarte dure... Ce s-a intamplat, luni 20 septembrie, in Suedia, la Stockholm?

Felicia Margineanu, care in viata de zi cu zi este fotografa profesionista, a reusit sa mobilizeze miile de suporteri ai multiculturalismului prin intermediul retelei de socializare Facebook, unde si-a manifestat dezacordul fata de succesul la alegeri al extremistilor. “Daca eu pot sa fac asta, si tu poti! (...) Este ceea ce facem in viata noastra de zi cu zi, este ceea ce conteaza, asa ca haideti sa facem ceva impreuna, cu Dragoste si Respect!”, a rostit Felicia.

Imaginile de la protestul din Stochkolm sunt foarte emotionante: Mii de oameni care sustin drepturile minoritarilor – imigrantii. In data de 4 octombrie 2010 va avea loc un protest de o si mai mare anvergura, anunta presa straina.

Fara sa stiu prea ulte detalii despre acest protest, privind filmuletul, m-am cutremurat cu un strop de invidie, fata de puterea suedezilor de a se mobiliza pentru ei insisi si pentru cei de langa ei. Am privit cu ciuda, spunandu-mi ca noi, romanii nu suntem capabili de asa ceva. Descoperind ca initiatoarea protestului este o romanca, am avut o mare surpriza. Desigur, ea este acolo. Este tanara si lupta pentru un “mai bine” in tara ei, dar faptul ca este “de-a noastra” ar trebui sa fie un exemplu de urmat pentru tinerii nostri, pentru noi insine!

 “Nu ii agream pe acesti rasisti in Parlament. Faptul ca noi suntem aici inseamna ca aratam Guvernului ca ne pasa si ca nu ii vrem pe acestia in Parlament”, a declarat un alt tanar de 18 ani, prezent la protestul de luni.

Ulterior, Felicia a scris mai multe postari pe blogul ei, in care spune ca este coplesita de ceea ce s-a intamplat, dar ca este mandra ca a putut sa schimbe ceva in felul in care gandesc oamenii.

“Peste 20.000 de oameni s-au strans pentru a demonstra impotriva rasismului, iar eu am fost organizatorul evenimentului. Vreau sa va multumesc tuturor ca ati fost aici”, a scris Felicia pe blogul ei. Au uramt numeroase interviuri la televiziunile suedeze si in presa straina.

Tatal Feliciei, urmareste cu infrigurare, stiri din Romania, despre fata lui:

Despre Democratii suedezi

In Suedia, democratii sunt asociati extremei drepte, ei promovand politici orientate impotriva imigrantilor. Iata unul dintre clipurile lor de campanie, interzis la televiziunile suedeze, dar care cu toate acestea, a adus probabil multe voturi, facand apel la un intreg arsenal al fricii de celalalt:

Potrivit analistilor politici, faptul ca reprezentantii extremistilor suedezi au castigat 5,7 procente in Parlament, nu ar inseamna ca situatia ar trebui dramatizata, chiar daca acestia ar putea avea o oarecare influenta. Liberal-conservatorii aflati la putere si opozitia au promis de asemenea ca nu vor negocia cu Democratii suedezi, pentru a nu le da acestora ocazia de a-si manifesta influenta castigata la ultimele alegeri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri