26 Iunie 2018 publicat în Social 62 share-uri

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie.

Singura opțiune de operare a fibromului ce nu putea fi ținut sub control medicamentos era operația de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter, sau miomectomia deschisă, adică extirparea fibromului după incizia largă a abdomenului. Dar ce se întâmplă atunci când fibromul uterin apare înainte de obținerea unei sarcini? Odată cu posibilitatea de operare laparoscopică, uterul  nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar șansele unei sarcini viitoare rămân intacte. Uneori, operația poate fi realizată chiar și la femeile însărcinate.

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care știa a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însăcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operației de îndepărtare a fibromului uterin și apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante intervenții realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezența unei sarcini de 8 săptămâni. Urmare operației de îndepărtare a fibromului uterin sarcină a decurs corect, absolut fără niciun eveniment,  ajungând la termen ”, explică dr. Silviu Istoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viață și comportamentul femeilor cu această afecțiune. Și mai dramatic este atunci când sarcina apare concomitent cu o tumoră uterină giganta, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnată la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate țesuturi din organism, de aceea operațiile pe uter în sarcină sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regulă evitate. Însă uneori, beneficiile contrabalansează riscurile, și în cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„În multe dintre cazuri pacientele nu prezintă simptome și atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare depășită, anemice, după ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul, dar și posibilitatea unei vieți normale și a șansei de a fi mamă. Mai mult decât atât există anumite studii care demonstrează că fibromul uterin ar putea fi o cauză a infertilității, pentru că poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, făcând puțin probabil succesul de fertilizare în vitro, dar și deoarece crește considerabil riscul de avort spontan”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Simptome fibrom uterin

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim menstruația abundentă, durerea la menstruație, sângerările între cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, nașterea prematură, avortul spontan. Din cauza sângerărilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Deși diagnosticarea se poate realiza printr-o simplă ecografie și un examen clinic manual, foarte multe femei așteaptă până la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt crește necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Ce trebuie să știți despre operația laparoscopică a fibromului uterin

Operația este una dintre cele mai dificile operații laparoscopice din punct de vedere tehnic. Intervenția are loc sub anestezie totală și de multe ori durează mai mult de două ore. Pacienta va trebui să nu mai mănânce încă de cu o seară înainte, pentru ca tubul digestiv să aibă conținut minim și să nu încurce expunerea uterului.

Spre deosebire de operația de miomectomie clasică, laparoscopia face posibilă o recuperare foarte rapidă, externarea făcându-se în 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei datorită menținerii uterului, recuperării rapide și în special a posibilității de a avea copii.

„Pentru a nu mai ajunge în astfel de situații critice, femeile ar trebui să învețe să meargă la un control de specialitate la fiecare an. Sunt fibroame care evoluează foarte rapid și sunt fibroame care chiar și în câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore și poate ajuta la menținerea sănătății atât fizice, cât și psihice”, adăugă Dr. Istoc.

Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProViță. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poți citi pe www.dristoc.ro și pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Foto: Shutterstock/ titov dmitriy


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri