20 Iunie 2017 publicat în Social 26 share-uri

Anca Dumitrescu, specialist in terapia ABA, explica optiunile pe care le are la dispozitie un parinte care are un copil cu autism in Romania.

Sistemul are obiective clar formulate, impartite in sarcini mici, astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent. Intarirea comportamentului se face prin recompensare, intreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori, fie materiali, fie sociali.

Obiectivele sunt impartite in pasi mici, pe care fiecare copil sa-i poata atinge, iar atunci cand cerinta este prea mare, se da un pas inapoi pana cand copilul poate reusi, apoi se trece la pasul urmator.

Succesul in terapie depinde de 4 factori majori:

  • Varsta copilului la intrarea in program;
  • Potentialul copilului: nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere a abstractului si autostimularile;
  • Gradul de implicare a familiei - trebuie sa existe echilibru intre nivelul cerintelor din terapie si nivelul cerintelor familiei.
  • Profesionalismul echipei si coordonatorului.

"Nu se poate spune de la inceput care vor fi progresele si cat va recupera copilul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Fiecare copil este diferit, iar planul de interventie terapeutica trebuie adaptat continuu, in functie de nivelul de dezvoltare a abilitatilor, de ritmul de invatare al fiecarui copil, de preferintele si motivatia acestuia.

Evaluarea comportamentala initiala va determina nivelul actual de dezvoltare si va oferi informatii relevante pentru definirea si structurarea unui plan individualizat de interventie terapeutica. Pe parcursul procesului de terapie, analistul comportamental va urmari evolutia fiecarui copil, va inregistra reusitele si performantele acestuia, va analiza fiecare obiectiv atins prin terapie si va propune ajustari in planul de interventie.", concluzioneaza Anca Dumitrescu.

In cazul in care un copil prezinta semne de autism, parintii sai pot aplica GRATUIT pentru testul de screening sau pot solicita o o evaluare psiho-comportamentala unui specialist in Centrele ATCA. Toate detaliile se gasesc aici: https://atca.ro/autism/evaluare/

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

_________

Anca Dumitrescu este specialist in terapia ABA. Specializarea in Psihoterapia cognitiv comportamentala a fost dublata de formarea in ABA si obtinerea in 2010 a certificarii BCBA (board certified behavior analyst). Colaboreaza cu specialisti din US si UK, formeaza specialisti romani si este coordonator stiintific al Conferintei Internationale ABA - eveniment dedicat analizei aplicate a comportamentului din Romania. Anca este presedinte ATCA, supervizeaza activitatea terapeutilor din centre si lucreaza impreuna cu echipa sa la traducerea principalelor lucrari si manuale de terapie ABA.

Foto homepage: PhotoUG /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri