8 Martie 2017 publicat în Social 34 share-uri

Ziua de 8 martie inseamna, peste tot in lume, un moment prin care marcam drepturile femeilor si lupta pentru egalitatea de gen.

Ziua femeilor - 8 Martie: istoricul unei zile importante pentru femei

1913

Odata cu amintirea acestui an, calatorim imaginar in Europa inceputului de secol XX. Ce a insemnat acel an pentru femei? Cu un an inaintea inceperii Primului Razboi Mondial, femeile ruse au celebrat si ele prima Zi Internationala a Femeii, in ultima duminica a lui februarie. In toata Europa, de altfel, femeile au participat la marsuri de protest pentru a-si sustine cauzele.

1917

Patru ani mai tarziu, in anul 1917, dupa ce doua milioane de soldati rusi pierisera pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada in ultima duminica a lui februarie pentru a protesta impotriva razboiului. “Paine si pace” era sloganul lor. Liderii politici s-au opus protestului, insa femeile au iesit oricum in strada. Restul este istorie: Patru zile mai tarziu, tarul Rusiei a abdicat, iar guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! A contat cine a zbierat mai tare

Acea duminica istorica a cazut in data de 23 Februarie, dupa calendarul Iulian, folosit atunci in Rusia, dar a coincis cu data de 8 Martie, indicata de calendarul Gregorian, folosit in restul Europei.

Inca din acei ani, Ziua Internationala a Femeii si-a asumat o dimensiune globala pentru drepturile femeii, care din pacate, in numeroase parti ale lumii a fost uitata sau mai degraba umbrita de alte semnificatii: inceputul primaverii, omagiul adus frumusetii sau sarbatorirea acestei zile ca “Zi a Mamei”.

Ziua Internationala a Femeii ar trebui sa fie o celebrare globala a rezultatelor economice, politice si sociale ale femeilor de ieri si de astazi.

1977

Din anul 1977, Organizatia Natunilor Unite isi asuma responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internationale a femeii. In acel an, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitand fiecare tara sa proclame, orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala. Nu a fost mentionata atunci, in mod specific, data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

21 IANUARIE 2017 - Women's March

Milioane de femei din 40 de state ale SUA si peste 60 de tari din intreaga lume au participat la marsuri si alte manifestari de sustinere, in data de 21 ianuarie 2017

In Washington s-a protestat in spiritul democratiei si pentru a-i onora pe aparatorii drepturilor omului, demnitatii si dreptatii, care au luptat de-a lungul timpului. A fost un evenment care a vrut sa transmita un mesaj clar: Drepturile femeilor sunt drepturile omului si a urmarit vizibilizarea a 4 probleme importante pentru femei: sanatate, securitate economica, reprezentare si siguranta femeilor si a tuturor grupurilor vulnerabile.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri