In fiecare an, peste 4.000 de romance descopera ca sunt afectate de cancer de col uterin, tara noastra ocupand primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta acestei boli. Femeile active, cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani sunt cel mai afectate de cancerul de col uterin.

Rata estimata a mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin in tara noastra este de aproape patru ori mai mare decat media Uniunii Europene

Peste 4.000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, acesta fiind al doilea cel mai des intalnit cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani din tara noastra, dupa cel mamar. Mai mult, pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer, in contextul in care peste 1900 de femei mor anual in urma diagnosticarii cu aceasta boala.

Romania se afla pe primul loc in Europa din punctul de vedere al incidentei si mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimata a mortalitatii cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decat media la nivelul UE, care este de 3,7. in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin, Romania ocupa primul loc, cu 34,9 (raportata la 100.000 de locuitori), o rata de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene (care este de 11,3 la 100.000 de locuitori).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Ce cauzeaza cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoaca cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere exclusiv sexuala, aceasta fiind frecvent intalnita la adultii activi din punct de vedere sexual. Pana in prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre acestea avand un risc oncogen crescut, iar doua tipuri (mai exact, 16 si 18) sunt responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin.

90% dintre cazurile inregistrate pentru aceasta boala au fost provocate de genotipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 585. Infectia cu virusul HPV este una dintre cele mai intalnite la nivel mondial, estimarile aratand ca pana la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infectii este cea sexuala, prin contactul cu zona infectata a unuia dintre parteneri.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Cum cancerul de col uterin este o boala care apare ca urmare a infectiei cu un virus, ea poate fi prevenita prin vaccinare. O serie de astfel de vaccinuri sunt disponibile pe piata, in Uniunea Europeana, si ofera protectie fie impotriva a doua, a patru sau chiar a noua din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma. Aplicate impreuna, vaccinarea si screening-ul reprezinta cea mai recomandata strategie de protectie impotriva cancerului de col uterin.

Daca iti plac articolele noastre, aboneaza-te la Newsletterul Garbo.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri