8 Decembrie 2016 publicat în Social 5 share-uri

Ambasada Spaniei impreuna cu Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotria Femeilor a organizat pe 28 noiembrie seminarul “Violenta impotriva femeilor pe agenda politica”. Evenimentul si-a dorit sa marcheze Ziua Internationala pentru Combaterea Violentei asupra Femeilor.
  • Politicienele au semnat o Declaratie pentru Siguranta Femeilor, prin care isi asuma principalele directii de actiune pe care ONG-urile le asteapta din partea guvernantilor astfel incat masurile de combatere a violentei asupra femeilor sa devina realitate.

Lupta impotriva violentei domestice in Romania

Contextul alegerilor pentru Parlamentul Romaniei este o oportunitate pentru a avea o discutie substantiala despre modificarile legislative necesare pentru protectia victimelor violentei domestice.

“De ce am invitat numai politiciene la acest eveniment? Pentru ca ne dorim sa construim solidaritate indiferent de culoarea politica. Si coalizare in jurul acestui fenomen care afecteaza in mod disproportionat femeile.”, a declarat Andreea Braga, Presedinta Centrului FILIA.

Printre politicienele care au participat la eveniment se numara: Andreea Paul (Deputata PNL), Gabriela Cretu (Candidata si Senatoare PSD), Maria Lazar (Secretar General al OFSD), Laura Bratosin (Candidata ALDE pentru Camera Deputatilor), Lucia Diculescu (Candidata PMP pentru Camera Deputatilor), Magda Grecu (Candidata PMP pentru Camera Deputatilor), Florina Presada (Candidata USR pentru Senat), Diana Colceriu (Candidata USR pentru Camera Deputatilor). In cadrul evenimentului au participat si presedinte anterioare ale Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati: Ioana Cazacu (PSD) si Maria Mota (PNL).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate O româncă a fost numită la conducerea unei renumite organizații internaționale de business pentru femei Femeile din România nu au timp pentru ele. Grija și timpul sunt întotdeauna îndreptate către familie, copii, părinți, dar niciodată către nevoile lor.

Mihaela Sasarman, Coordonatoare Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor, a adus in discutie urgenta implementarii masurilor care sa armonizeze legislatia din Romania cu Conventia de la Istanbul, in vigoare in tara noastra de la 1 septembrie 2016. “Colegele mele din organizatiile care lucreaza direct cu victimele, si eu care ma ocup de programe pentru agresori, stim cat este de urgent. Fiecare saptamana care trece fara ca aceasta lege sa fie adoptata este o problema.“

Andra Croitoru, Secretar de Stat, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, a dat asigurari ca ministerele lucreaza la introducerea in legislatie a ordinului de interdictie dat de politist ca masura de siguranta imediata pentru victimele violentei. “Ceea ce ma bucura in mod deosebit este ca avem din partea reprezentantilor Ministerului de Interne un angajament mult mai ferm de aceasta data, comparativ cu perioada trecuta, in care nu stiam daca Politia este de acord sa implementeze orice masura care sa indeparteze agresorul de victima. In continuare insa, reprezentantii Ministerului de Justitie isi arata o serie de ingrijorari in legatura cu aplicarea acestei masuri“. In acelasi timp, ANES recunoaste problema grava a deficitului foarte mare de servicii pentru victimele violentei. “Sunt 2 sectoare in Bucuresti si 8 judete in tara in care nu exista nici un centru de recuperare. Iar in 31 de judete nu exista niciun centru de zi de informare.“, a adaugat Andra Croitoru.

Accesorii perfecte pentru Paște de la CCC Look-uri moderne pentru primăvară cu cea mai nouă colecție Levi’s Made & Crafted 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani 

Evenimentul s-a bucurat de prezenta invitatilor de la ambasadele Spaniei, Austriei si Germaniei, care au impartasit bune-practici din tarile lor in ceea ce priveste protectia femeilor. Politicienele din Romania au avut ocazia sa cunoasca exemple concrete, aplicate cu succes. Atat masuri legislative care sa asigure protectia imediata a femeilor, cat si retele si servicii de suport pentru victime.

Spania dispune de un serviciu telefonic non-stop pentru a reclama violenta, disponibil in 52 de limbi, inclusiv limba romana. Serviciul este construit sa nu lase urme pe telefon dupa apelare, ceea ce asigura protectia suplimentara a femeilor care cauta ajutor. Politia spaniola dispune de un program software de evaluare automata a riscului atunci cand se confrunta cu o situatie de violenta.

Acest instrument ii ajuta pe politisti sa intervina in cel mai rapid si eficient mod posibil, avand siguranta victimei ca obiectiv principal. In Spania exista peste 100 de judecatorii specializate pe violenta asupra femeilor, ceea ce asigura rapiditatea emiterii ordinului de protectie. Dupa ce a prezentat in detaliu modul in care functioneaza ordinul de protectie spaniol, Ramiro Fernández Bachiller, Ambasadorul Spaniei, a declarat: “Chiar si un singur caz de violenta este un caz prea mult. Suntem aici sa va aratam ca impreuna putem pune capat acestei crime atroce“.

TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES COLABOREAZĂ PENTRU O COLECȚIE VIZÂND UN VIITOR MAI BUN CU CLASSICS REBORN PENTRU PRIMĂVARA 2023 Păr ultralung și bucle voluminoase, printre tendințele 2023 pentru păr Pantofi de primăvară pe care trebuie să îi ai în colecție

Sebastian Gromig, reprezentantul Ambasadei Germaniei a subliniat ca “violenta asupra femeilor este o problema pan-europeana, 1 din 5 femei confruntandu-se cu abuzuri de-a lungul vietii.” Protectia imediata a victimei este o masura centrala in legislatia germana. Agresorul este indepartat de domiciliu, chiar si atunci cand este proprietar. Femeia ramane in casa in primele ore critice dupa ce agresiunea a avut loc. De asemenea, ordinul de protectie este acordat femeilor din Germania inclusiv in cazul unei potentiale agresiuni, inainte ca aceasta sa aiba loc. Riscul de agresiune si amenintarea sunt motive intemeiate pentru judecatori, nefiind nevoie de proceduri administrative greoaie, precum aducerea de dovezi fizice, pentru ca femeia sa primeasca protectia statului.

In Austria exista Ministerul Sanatatii si al Femeilor, al carui buget este directionat in mare parte catre serviciile de suport pentru victime, existente la nivelul intregii tari, dar si a campaniilor publice de informare si constientizare a fenomenului violentei. Legislatia austrica dispune de ordin de restrictie, valabil timp de doua saptamani, eliberat pe loc de politisti. Agresorul trebuie sa paraseasca domiciliul imediat. Ordinul de protectie este eliberat de judecatori, in mod gratuit, fara sa fie nevoie ca victima sa aiba avocat. Dureaza pana la 6 luni sau 1 an, timp in care agresorul nu se poate apropia de domiciliul victimei, de locul sau de munca sau de scoala copiilor.

Mihalache&Dristor, cele mai noi locații el Studio în care poți beneficia de epilarea cu laser Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu Testosteron – rol, valori normale

“Masurile pentru protectia femeilor si institutiile care le implementeaza au devenit parte din viata noastra. Este foarte importanta constientizarea fenomenului prin campanii publice de educare a cetatenilor.” a declarat Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei.

Cateva politiciene au luat cuvantul si si-au exprimat interesul de a sprijini initiativele care vizeaza imbunatatiri legislative si masuri de protectie a femeilor victime ale violentei. Andreea Paul, PNL, a adus in discutie argumentul economic pentru ca violenta sa fie considerata o problema centrala pentru guvernanti. “Aproximativ 5 miliarde de euro ne costa violenta asupra femeilor, anual. Iar Guvernul a cheltuit 3,5 milioane de euro in ultimii 10 ani, o suma infima. Acesta ar trebui sa fie un argument pentru ca Ministerul Finantelor sa suplimenteze finantarea politicilor si serviciilor”.

Colecția adidas x Marimekko: mișcarea oferă un optimism nelimitat Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească

Gabriela Cretu, PSD, a pus accentul pe educatie ca masura de prevenire a violentei. “Violenta este o problema a relatiilor, iar relatiile se stabilesc in doi. Am pus un reflector pe femei, sa recunoasca ca sufera si ca sunt supuse violentei, dar cealalta parte este intr-un con de umbra. “

Florina Presada, USR, s-a declarat sustinatoare a ordinului de interdictie emis de politist la constatarea faptei de violenta domestica si a criticat intarzierea adoptarii acestei masuri “Motivul pentru care am intrat in politica este acest gen de situatie: in care toata lumea spune ca trebuie sa facem, dar nimeni nu face nimic. Mi se pare inadmisibil ca, in toti acesti ani, sa spunem ca nu avem bani, ca nu exista dialog intre ministere. “

Teodora Brabete, PMP: “Vad in sala foarte multe femei tinere si vreau sa cred ca generatia noastra intelege ca trebuie sa aiba mult mai mult curaj. Sa nu considere ca, daca spui ca esti victima violentei in familie, esti stigmatizata. Imi doresc ca situatia sa se schimbe pentru femeile victime ale violentei.”

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte AVON lansează Today Tomorrow Always: Wonder, parfumul care te poartă într-un univers romantic și plin de speranță

Laura Bratosin, ALDE: “Violenta asupra femeilor este un subiect sensibil. Indiferent daca suntem de stanga sau de dreapta., este un subiect pe care trebuie sa-l imbratisam. Multe victime au un salariu foarte mic si sunt intr-o situatie foarte dificila. Este nevoie de sprijin financiar, este foarte greu sa pleci cu copiii de-acasa in aceste conditii”.

La finalul evenimentului, politicienele au semnat o Declaratie pentru Siguranta Femeilor, prin care isi asuma principalele directii de actiune pe care ONG-urile le asteapta din partea guvernantilor astfel incat masurile de combatere a violentei asupra femeilor sa devina realitate. Cele cinci directii de actiune sunt:

1. Armonizarea legislatiei cu prevederile Conventiei de la Istanbul
2. Ordin de interdictie emis de politist la constatarea faptei
3. Monitorizarea agresorului fata de care s-a emis un ordin de protectie si proceduri transparente ale politiei pentru prevenirea si combaterea violentei domestice
4. Responsabilizarea agresorului
5. Cel putin 1 adapost specializat pentru victimele violentei in familie in fiecare judet

Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor este formata din 23 de organizatii neguvernamentale si are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violentei de gen si de a combate discriminare de gen.

In ultimii trei ani, Reteaua a sustinut semnarea si ratificarea Conventiei de la Istanbul si a participat in grupuri de lucru alaturi de reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului pentru propuneri de modificare a legislatiei din Romania in acord cu prevederile acestei Conventii.

Cea mai recenta initiativa a Retelei o constituie apelul adresat autoritatilor pentru urgentarea implementarii initiativelor strategice asumate de Guvernul Romaniei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri