17 Octombrie 2016 publicat în Social 40 share-uri

Este CRUD. Este INSPAIMANTATOR. Si DOARE. Este precum acel sentiment groaznic pe care il ai cand mergi pe strada si un barbat tipa cuvinte obscene cu privire la corpul tau.- Michelle Obama cu privire la atitudinea sexista a candidatului republican Donald Trump.

Prima Doamna Michelle Obama a tinut recent un discurs incredibil pe care toata lumea ar trebui sa il citeasca. In timp ce nu i-a spus nici macar pentru o secunda numele, era clar ca s-a referit la comentariile indecente facute de Donald Trump, candidatul republican la presedintia Statelor Unite ale Americii: "Cand esti o celebritate, te lasa sa le faci orice (n.r femeile)... Sa le apuci de pasarica. Poti sa le faci orice.", a spus Donald Trump despre femei, intr-o conversatie care a fost inregistrata cu un microfon ascuns.

Acest lucru nu este ceva ce putem ignora. Nu este ceva ce putem uita. Pentru ca nu a fost doar "o conversatie indecenta". Nu! Acesta este un individ puternic care vorbeste in mod liber si deschis despre comportamentul agresiv sexual si se lauda ca saruta si pipaie femei, folosind un limbaj obscen. Multi dintre noi au fost ingrijorati pentru copiii nostri cand am auzit cum se lauda cu asa ceva la televizor. - Michelle Obama

Iata tot discursul lui Michelle Obama in Manchester, New Hampshire, via Kudika.ro.

"Voi fi un pic serioasa aici pentru ca sunt de parere ca toti putem fi de acord ca aceasta a fost o saptamana grea. In aceasta saptamana s-au intamplat lucruri destul de interesante pentru mine personal deoarece a fost o perioada a contrastelor profunde.

Asadar, marti, la Casa Alba, am sarbatorit International Day of the Girl and Let Girls Learn (n.r. Ziua Internationala a fetitelor); a fost un moment minunat. Acesta a fost ultimul eveniment facut de mine in calitate ca Prima Doamna. Si am avut placerea de a petrece ore in sir vorbind cu unele dintre cele mai uimitoare tinere femei nu doar din Statele Unite, ci din intreaga lume. Si am vorbit despre sperantele si visele lor. Am vorbit despre aspiratiile lor. Multe dintre aceste fete s-au confruntat cu obstacole inimaginabile doar pentru a merge la scoala, punand in pericol siguranta lor personala, libertatea si riscand respingerea familiilor si a comunitatilor lor.

Masura fiecarei tari este modul in care isi trateaza femeile si fetele. - Michelle Obama

Asa ca m-am gandit ca ar fi important sa le reamintim acestor fete tinere cat de minunate si de incredibile sunt. Am vrut ca ele sa inteleaga ca masura fiecarei tari este modul in care isi trateaza femeile si fetele. Si le-am spus ca merita sa fie tratate cu demnitate si respect... Le-am spus ca trebuie sa nu tina seama de cineva care le injoseste sau le devalorizeaza si ca trebuie sa isi faca vocea auzita in lume.

Am incheiat intalnirea cu ele simtindu-ma inspirata si fericita. Asta a fost marti.

Si acum, iata... in aceasta campanie a alegerilor am auzit in mod constant un limbaj jignitor si multa ura adresata femeilor - limbaj care a fost dureros pentru multi dintre noi, nu doar pentru femei, ci si pentru parintii care incearca sa protejeze copiii si sa ii creasca pentru a deveni adulti, oameni respectuosi.

In aceste alegeri avem un candidat la functia de presedinte al Statelor Unite care, pe parcursul vietii sale si pe parcursul acestei campanii a spus despre femei lucruri care sunt atat de socante, atat de umilitoare incat pur si simplu nu pot repeta nici macar un cuvant din ce a spus el. Iar saptamana trecuta am vazut cum acest candidat pur si simplu se lauda cu privire la agresiunea sexuala. Si eu nu pot sa cred ca spun ca un candidat la functia de presedinte al Statelor Unite a laudat agresiunea sexuala asupra femeilor.

Si trebuie sa va mai spun ca nu pot sa nu ma gandesc la asta. Asa ca nu pot pretinde ca acest lucru nu s-a intamplat si nu pot sa vin aici si sa discut normal cu voi... ar fi necinstit sa merg mai departe si sa zic ca este doar un vis urat.

Acest lucru nu este ceva ce putem ignora. Nu este ceva ce putem uita. Pentru ca nu a fost doar "o conversatie indecenta". Nu! Acesta este un individ puternic care vorbeste in mod liber si deschis despre comportamentul agresiv sexual si se lauda ca saruta si pipaie femei, folosind un limbaj obscen. Multi dintre noi au fost ingrijorati pentru copiii nostri cand am auzit cum se lauda cu asa ceva la televizor.

Si, pentru a face lucrurile si mai rele, se pare ca acesta nu este un incident izolat. Este unul dintre nenumaratele exemple ale modului in care el a tratat femeile intreaga lui viata. Si trebuie sa va spun ca ascult toate astea si o iau foarte personal si sunt convinsa ca si voi faceti la fel, in special femeile. Comentariile rusinoase cu privire la corpul nostru. Nerespectarea ambitiilor si a intelectului nostru. Credinta ca poti face orice vrei cu o femeie. Este CRUD. Este INSPAIMANTATOR. Si DOARE. Este precum acel sentiment groaznic pe care il ai cand mergi pe strada si un barbat tipa cuvinte obscene cu privire la corpul tau."

Citeste mai departe tot discursul lui Michelle Obama pe Kudika.ro: De dat mai departe: Mesajul incredibil al lui Michelle Obama

Nota: In data de 8 noiembrie 2016, au loc alegerile generale in Statele Unite ale Americii si toata lumea isi indreapta atentia spre acest eveniment. Americanii sunt pusi in fata unei decizii importante si au de ales intre o feminista liberala, in persoana lui Hillary Clinton si un candidat republican cu tendinte extremiste si un misogin, Donald Trump.

Foto: Wikimedia commons


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri