22 Septembrie 2016 publicat în Social 137 share-uri

Titlul a fost inspirit de reactia celei mai cunoscute si apreciate feministe din Romania, d-na Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, specialista in stiinte politice si profesoara la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

„Mesajul tacit este: Proastelor! La cratita istoriei!”, a scris Mihaela Miroiu. Reactia a fost generata de anuntul facut de Administratia Prezidentiala cu privire la o comisie prezindentiala, girata de sprijinul presedintelui Klaus Iohannis, din care fac parte 24 de personalitati: 23 de barbati si 1 singura femeie. Practic, o sfidare la adresa tuturor femeilor din Romania, intr-un stat care se pretinde a fi democratic, dar care are trasaturile unui stat sexist.

Recatiile celor pentru care reprezentarea politica a femeilor este de multa vreme un fapt firesc si nu o tema ramasa undeva la inceputul secolului 20, nu au intarziat sa apara.

„24 de barbati pentru Romania (cu doi sefi de comisie de la Cotroceni cu tot). Si o femeie ratacita. In rest, doar neghioabe idioate, incapabile sa gandeasca ce vor de la viitorul Romaniei. Probabil ca se tem ca femeile vor dori o tara orientata spre educatie, sanatate si mediu (asa cum reiese din optiunile lor despre prioritati nationale). La ce le foloseste sa studieze in proportie de peste 70% stiintele guvernarii: Stiinte politice, Administratie Publica, Drept, Studii Economice, Sociologie? Mesajul tacit este: Proastelor! La cratita istoriei!  P.S. In definitiv, daca nu se revolta ele de fiecare data cand sunt eliminate de la decizii, de ce sa nu fie calcate in picioare?”, a scris cu cinism amar, Miheala Miroiu pe pagina personala de Facebook.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Caria dentară – ce este și cum se tratează Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Mircea Cartarescu: "Mi se pare revoltator!"

Si mesajul lui Mircea Cartarescu pe aceasta tema a fost repede preluat in pe Facebook si in mass-media: "Dar mi se pare revoltator faptul ca din 24 de membri ai comisiei pentru acest maret proiect 23 sunt barbati. Ce fel de tara vrei sa proiectezi cand pleci de la-nceput cu sexismu-asta mizerabil, care te-arata limpede cine esti?".

Cand anul trecut, a fost intrebat de ce cabinetul sau este format din 50% femei, premierul Canadei Justin Trudeau a raspuns simplu: „Pentru ca suntem in 2015!”

Iar un alt exemplu este presedintele Statelor Unite Barack Obama, care in afara de faptul ca in timpul celor 8 ani de presidentie a girat in toate formele posibile drepturile femeilor, recent a scris un editorial feminist dedicate fiicelor lui. Cititi-l pe Grabo: Barack Obama - editorial istoric

Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

In schimb, in cazul Romaniei, plafonul de sticla al sexismului este neclintit. De ce s-au revoltat foarte multe persoane din cauza acestei configuratii anuntate de catre administratia prezindentiala si de ce este importanta vocea femeilor si reprezentarea lor in spatiul politic si in forurile consultative sau decizionale?

Iata ce a scris si Oana Baluta, profesoara de stiinte politice la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si la SNSPA, de asemenea, membra a grupului de initiativa in platforma civico-politica Demos:

"Avem un proiect de tara care va fi construit de 22 de barbati si o femeie. Rationamentul este urmatorul: trimitem fetele la scoala, termina studiile, ba mai au si rezultate, dar ceea ce ele au invatat nu este bun pentru un proiect de tara. In sectorul nonguvernamental sunt foarte multe femei, dar activitatea lor prin care au contribuit la democratizarea acestei tari nu este considerata relevanta. Femeile lucreaza in mediul universitar, dar mintea lor si experienta sunt iar considerate neimportante.

Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității! 

Oricine a facut nominalizarile sufera de machism administrativ /decizional care ma irita fiindca este nedrept. Eliminati femeile din astfel de structuri fiindca autoritatea este a barbatilor, da? Eliminati femeile fiindca ele nu doresc recunoastere publica si simbolica, da? In tara asta traiesc si femei? Daca au competente, expertiza, de ce nu le valorizati? De ce construiti grupuri si retele aproape exclusiv masculine? Un proiect de tara nu poate fi construit aproape doar cu barbati." - Oana Baluta, via Facebook.

Am rugat-o si pe Tudorina Mihai, care este doctoranda la SNSPA si isi scrie o teza ce are ca tema reprezentarea politica a femeilor, sa ne spuna si ea ce parere are cu privire la Comisia presedintelui Klaus Johannis.  Dragi femei, ar trebui din start sa nu ne asteptam ca teme arzatoare pentru vietile noastre sa fie abordate de noua comisie ce se va ocupa cu trasarea unor obiective pentru un "proiect de tara", sugereaza Tudorina Mihai:

„Mi se pare ca ideea unui ”proiect de tara” gandit de o Comisie este proasta din start. Nu mi-e clar ce se urmareste cu acest proiect de tara. Vor solutii in plan economic, social, cultural? Politic? Dar putem sa banuim, uitandu-ne la componenta comisiei, ce probleme sigur nu au de gand sa abordeze: aceea a statutului femeilor in Romania. Pentru ca din start au dat gres la alcatuirea Comisiei cand din 24 de membri doar unul este femeie. Nu ma astept ca printre propunerile noii comisii sa se numere si solutii la violenta domestica de exemplu. Sa vedem asa: proiect de tara=zero violenta la adresa femeilor! Cum ar fi? Bine, si daca am fi avut o comisie cu egalitate de sexe, 12 femei si 12 barbati, tot nu am fi avut garantia ca problema violentei sau altele legate de vietile femeilor din Romania de azi ar fi fost mentionate. Dar cel putin simbolic s-ar fi recunoscut ca femeile din Romania au statut egal cu barbatii si pot contribui in egala masura la creionarea unui ”proiect de tara”, indiferent ce se intelege prin asta.”, spune Tudorina Mihai.

Cine face parte din Comisia "proiectului de tara":

Cate doi reprezentanti de la fiecare partid parlamentar, un reprezentant al guvernului si zece personalitati vor participa la lucrarile unei noi comisii prezidentiale care va elabora un nou proiect de tara, a anuntat marti purtatorul de cuvant al Cotroceniului, Madalina Dobrovolschi. Comisia va fi condusa de consilierii prezidentiali Leonard Orban si Cosmin Marinescu. Singura femeie care face parte din aceasta comisie este Gabriela DRAGAN - Profesor universitar la Academia de Studii Economice Bucuresti, director general al Institutului European din Romania.

Cele zece personalitati vor participa la lucrarile comisiei in nume propriu, nu in numele institutiilor pe care le reprezinta. Comisia va elabora un raport pana la jumatatea anului 2017, iar raportul va fi pus in dezbatere publica.

Prima sedinta a Comisiei va avea loc in perioada imediat urmatoare si va fi prezidata de Klaus Iohannis, a precizat Madalina Dobrovolschi, care a adaugat ca, ulterior, vor fi stabilite reuniuni lunare, aflam via  HotNews.ro

 de Iulia Sima

Foto: 

By orderik/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri