2 Iunie 2016 publicat în Social 47 share-uri

Obezitatea in randul copiilor reprezinta o reala amenintare pentru sanatatea acestora, pe termen lung. Copiii supraponderali si obezi pot avea aceleasi probleme de sanatate si la maturitate, la care se pot adauga boli cronice netransmisibile, precum diabetul si/sau afectiunile cardiovasculare.

Promovarea unor strategii de preventie pentru a combate obezitatea infantila devine, astfel, o prioritate a carei necesitate este evidentiata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii prin actiuni derulate in tarile din regiunile membre. Pentru a atrage atentia asupra acestei probleme, Biroul din Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a organizat, in perioada 16-17 mai 2016, workshop-ul cu tema „Preventia multisectoriala a obezitatii infantile: utilizand date pentru actiune – Bucuresti 2016”.

Evenimentul, derulat sub egida Administratiei Prezidentiale, a fost axat pe mai multe directii de actiune vizate a fi exploatate ulterior pentru imbunatatirea preventiei obezitatii la copii.

La eveniment au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei, ai Ministerului Tineretului si Sportului, medici de familie, pediatri, diabetologi, cardiologi, specialisti in sanatate publica, precum si reprezentanti ai societatii civile. In cadrul workshopului au fost create mai multe grupe de studiu, iar fiecare dintre acestea care s-a concentrat pe un anumit segment in termeni de prioritati.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Preventia obezitatii: Un inceput de viata sanatos

Necesitatea asigurarii unui inceput de viata sanatos pentru copii, precum si importanta informarii si sustinerii familiilor in acest sens au fost aspectele pe care s-au orientat membrii primei grupe.

Printre activitatile specifice propuse in cadrul workshop-ului se numara: elaborarea unui program educational de nutritie, evaluarea maternitatilor din punctul de vedere al serviciului rooming-in (nou-nascutul sa poata sta in aceeasi incapere cu mama), promovarea alaptarii, elaborarea cadrului legislativ privind construirea unei structuri pentru evaluarea si actualizarea metodologiei ingrijirii pre- si postnatale, formarea de echipe multidisciplinare destinate diagnosticului si tratamentului copilului supraponderal si obez, reanalizarea eficientei programului „1 vegetala pe zi” si formarea mediatorilor sanitari si a asistentilor comunitari.

adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

In acest fel se urmareste: cresterea numarului de copii alaptati, a nivelului de informatie pentru familii asupra nutritiei si sanatatii copiiilor si mamei, precum si cresterea consumului de fructe si legume.

Preventia obezitatii: Un mediu inconjurator sanatos in scoli si gradinite

In cadrul celei de-a doua grupe de workshop a fost abordata importanta promovarii unui mediu inconjurator sanatos in scoli si gradinite, a cresterii accesului copiilor la alimente sanatoase si promovarea activitatilor fizice in vederea mentinerii unui stil de viata echilibrat, in randul celor mici.

Printre activitatile propuse au fost incluse: un program de alimentatie sanatoasa in scoli si gradinite, evaluarea meniurilor existente, elaborarea unui retetar standardizat pe grupe de varsta, evaluarea rezultatelor controalelor efectuate pentru aplicarea legislatiei si masurarea nivelului expunerii la hrana nesanatoasa in scoli, introducerea in legislatie a prevederii obligatorii a instalarii de fantani cu apa potabila si elaborarea unui ghid pentru screening si ingrijire a copiilor supraponderali.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Foto: Shutterstock

Foto homepage: Shutterstock

Preventia obezitatii: Alimente si bauturi sanatoase

Cel de-al treilea grup de specialisti a pus accentul pe importanta crearii de medii in care sa existe alimente si bauturi sanatoase, propunand mai multe actiuni in raport cu importanta adoptarii unor comportamente alimentare sanatoase. Acestea includ: elaborarea unui ghid nutritional pentru copii pe grupe de varsta, derularea unor campanii media despre necesitatea etichetarii corecte a alimentelor, stabilirea procentului maxim de grasimi trans/saturate si zahar si initierea unui studiu despre necesarul zilnic din punct de vedere nutritional.

Preventia obezitatii: Importanta sportului si a miscarii

In cadrul celei de-a patra grupe a fost accentuata nevoia incurajarii practicarii activitatii fizice in randul copiilor, pentru a preveni aparitia obezitatii. In acest sens, specialistii au punctat necesitatea unor campanii de informare legate de beneficiile activitatilor sportive, campanii care sa vizeze atat copiii, cat si parintii acestora, pentru a asigura o informare corecta si completa. Totodata, pe langa derularea campaniilor in unitatile de invatamant, a fost evidentiata importanta implicarii mass-media in promovarea mesajelor legate de preventia obezitatii la copii, pentru obtinerea unui impact mai extins.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

De asemenea, s-a propus si formarea unei comisii mixte inter-ministeriale educatie-sanatate-sport, pentru elaborarea unor masuri de politica publica privind promovarea sanatatii prin educatie fizica in scoli. In plus, au fost subliniate si necesitatea cresterii numarului orelor de educatie fizica si sport, in programa scolara, dar si a unor masuri administrative, precum constructia unor piste de bicicleta si a unor terenuri de volei, baschet si fotbal in spatii publice.

Obezitatea infantila, problema de sanatate publica la nivel global

Obezitatea in randul copiilor reprezinta o problema serioasa de sanatate publica, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care trage un semnal de alarma asupra prevalentei globale a acestei afectiuni. In 2013, numarul copiiilor supraponderali cu varste mai mici de 5 ani era estimat la aproximativ 42 de milioane.1 Dintre acestia, aproximativ 31 de milioane de cazuri au fost inregistrate in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Un raport din 2016 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii subliniaza importanta demararii de actiuni prin care sa se lupte impotriva obezitatii infantile, la nivelul fiecarei tari, deoarece in prezent tot mai multi copii se dezvolta in medii care provoaca ingrasarea. Dezechilibrul este dat de schimbarile din alimentatie, precum si de o reducere considerabila a activitatii fizice, in randul copiilor, acestia angrenandu-se tot mai mult in programe de relaxare sedentare.

In vederea ameliorarii situatiei globale in ceea ce priveste obezitatea infantila si a reducerii factorilor de risc, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, printre altele, implementarea unor programe coerente care promoveaza activitatea fizica si reduc sedentarismul la copii si adolescenti, furnizarea de suport pentru mentinerea unei diete echilibrate si a unui program de somn corect, imprimarea unor obiceiuri sanatoase si crearea unui mediu sanatos in scoli, orientat spre promovarea nutritiei corecte si a miscarii, la copii si adolescenti.

Concluziile generale in urma organizarii workshopului „Preventia multisectoriala a obezitatii infantile: utilizand date pentru actiune – Bucuresti 2016” subliniaza necesitatea implementarii unor masuri care urmaresc:
Promovarea alimentatiei naturale a bebelusilor
Crearea unui mediu nutritional sanatos in scoli si gradinite
Ghiduri nutritionale pe grupe de varsta
Etichetare corecta a alimentelor
Stimularea activitatii fizice in randul copiilor si tinerilor


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri